Türk Çayinin 100. Yilinda Bir Araya Geldiler

Türk Çayinin 100. Yilinda Bir Araya Geldiler

Rize’de Türk çayinin üretiminin 100. yili olmasi nedeniyle Ulusal Çay Kongresi düzenlendi.

Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi’nde düzenlenen programa Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, Rize Belediyesi Baskani Rahmi Metin, Il Jandarma komutani Jandarma Albay Ali Güngör, Rize Ticaret Borsasi Baskani Mehmet Erdogan, Rize Ziraat Odasi Baskani Bünyamin Arslan, üniversiteden ögretim görevlileri ve ögrenciler katildi.

Kongrenin düzenlendigi salonun girisinde ise çesitli firmalarin çay sunumlari gerçeklestirdi. Çay bitkisinden olusan bütün ürünler kongre merkezinin kapisinda ilgi odagi oldu.

Programin ardindan konusan Çay Isletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim Türk Çayi’nin 100. yilinda düzenlenen etkinligin çayin gelecek yüzyillara tasinmasi için önemli derecede etkili olacagini söyledi.

Alim “Çay 100 yilda buralara çok büyük badirelerden geldi. Bundan sonraki 100 yili çok daha farkli. Bugün itibariyle biz her seyini degerlendiriyoruz. Tüm ürünlerin farklilasmasi olsun, topraksiz tarima kadar her türlü atigini dahi kullaniyoruz, degerlendiriyoruz. Inovasyon çalismalarimiz devam ediyor. Insallah bundan sonraki yüzyilda bizden sonra gelecek olan nesille çok daha farkli bir çay bitkisi ve onun ekonomiye kazandirdigi farkli ürünlerle daha iyi yerlere gelecegimizi temenni ediyorum” dedi.



"Çay bölge için çok stratejik bir ürün"

Çayin bölge için Türkiye’nin stratejik bir ürün olduguna dikkat çeken Alim “Çay ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1920 yillarindaki kayitlarinda bölgenin güvenligi anlaminda bile bir ibare var. ‘Ya bu insanlari bu bölgeden alip baska yerlere yerlestirecegiz. Geçimlerini saglamalari idame ettirme için veya aksi takdirde bölgenin güvenligi için destek verecegiz. Çay bitkisine tesvikte bulunacagiz. Insanlar burada çay üretimi yapacak ve dogu bölgesinin güvenligini bu sekilde insanlarla beraber saglamis olacagiz’ diye bir ibareler var. O anlamda çay, bölge için stratejik bir ürün. Çok daha farkli sekilde degerlendirilmesi gerekir diye düsünüyorum. Burada tabii sadece çayin yüzüncü yilinda gelisiyle ilgili degil. Diger kurumlarin yapmis oldugu sunumlarda çayin bundan sonraki yenilenme asamalari, çelikleme eylemi olacak, tohumlama olacak veya ocak sekilleri, verimli tipler, genotipler damizlik bahçeler, bu anlamda ÇAYKUR Atatürk Bahçe Kültürleri Enstitüsü Müdürlügüyle çok genis bir yelpazede çalismalarini devam ettirmektedir” ifadelerini kullandi.

Rize Ticaret Borsasi Baskani Mehmet Erdogan ise yapilan çalismanin çayin ihracati için de çok degerli oldugunu ifade ederek “Çayin geçmisini düsündük, konustuk. Simdi gelecekle ilgili plan ve projeler, hedefimiz çok güzel projeler var. Türk çayini gelecege tasimak için iste çayin kanunundan tutun sonunda Avrupa’daki bir rafa ulasacak kadar ki olan süreci degerlendirecek, yapilandiracak ve orada katma degerli bir ürün olarak rafta olacak sekilde güzel bir çalisma var. Ben emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile