Türk Çiftçisi Üretmekten Vazgeçmiyor

Türk Çiftçisi Üretmekten Vazgeçmiyor

Bursa Ticaret Borsasi (TB) Yönetim Kurulu Baskani ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, Türkiye’de son bir yilda çiftçi sayisinin 75 bin kisi gerileyip 493 bine düstügünü, tarim ihracatinin ise geçen yila oranla yüzde 17,6 arttigini söyledi. Türk çiftçisinin güç kosullara ragmen üretmekten vazgeçmedigine vurgu yapan Matli, Rusya-Ukrayna savasi ve artan gida milliyetçiliginin küresel gida krizine yol açtigini söyledi.

Bursa TB ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, emegi ve alin terini topragin bereketi ile bulusturan tüm çiftçilerin 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladi.

Korona virüs salgini ile birlikte tüm dünyanin tarim ve gidanin stratejik önemini çok net bir sekilde anladigini belirten Baskan Özer Matli, “Bu dönemde özellikle gida güvenligi ve kendi kendine yetebilme kavramlari ülkelerin gündemlerinde ilk sirayi aldi. Ancak gida tedarik zincirinde yasanan bozulmalar, artan lojistik maliyetleri ve iklim risklerine bagli rekolte kayiplari gida milliyetçiliginin hizla artmasina neden oldu” dedi.

Bu durumun tüm dünyayi etkileyen bir gida krizine yol açtigina dikkat çeken Özer Matli, “Öyle ki Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü ile Dünya Gida Programi tarafindan olusturulan Gida Krizine Karsi Küresel Ag tarafindan açiklanan 2022 Küresel Gida Krizi raporunda, çatismalar, asiri hava kosullari ve Covid-19 salgininin ekonomik etkileri gibi bir dizi faktör sebebiyle geçtigimiz yil 53 ülke ve bölgede yaklasik 193 milyon insan gida krizi ya da daha kötü seviyelerde akut gida güvensizligi ile karsi karsiya kalmistir” diye konustu.



“Çiftçilerimiz üretmekten vazgeçiyor”

Ülkelerin uyguladiklari korumaci politikalarin arz-talep dengesinde yol açtigi bozulmalarin yani sira Ukrayna-Rusya arasindaki çatismalarin gida krizi ile birlikte gida enflasyonunu da tetikledigini vurgulayan Baskan Özer Matli, Türkiye gibi kur baskisi ile karsilasan ülkelerde ortaya çikan maliyet artislarinin çok daha derinden hissedildigini söyledi.

Çiftçilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle büyük zorluklar yasadigina vurgu yapan Özer Matli, “Dünyayi saran korona virüs salgini sürecinde dahi büyük bir özveriyle çalismaya devam eden çiftçilerimiz, maalesef her geçen gün artan maliyet yükü ile karsilasirken; emeginin karsiligini yeterince alamadigi için üretmekten vazgeçmeyi tercih ediyor. Öyle ki 2008 yilinda 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayimiz bugün maalesef 500 binin altina düsmüs durumda. Türkiye Ekonomi Politikalari Arastirma Vakfi TEPAV’in Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine dayanarak hazirladigi Istihdam Izleme Bülteni’ne göre, çiftçi sayisi son bir yilda 75 bin kisi azalarak 493 bine gerilemistir” dedi.



"Tarim, ulusal güvenlik meselesi olmali"

Özer Matli, yüksek girdi maliyetleri, çiftçi sayisindaki azalma ve daralan tarim alanlari basta olmak üzere, sektörün karsi karsiya kaldigi pek çok soruna ragmen tarimdaki ihracat artisinin dikkate deger oldugunu belirterek, tarimin ulusal güvenlik meselesi olarak görülmesi gerektigini söyledi.

Baskan Özer Matli, “Ülkemizin tarim ihracati nisan ayinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 17,6 artarak 2 milyar 765 milyon dolar olarak gerçeklesirken, 4 aylik ihracatimiz ise 11 milyar 127 milyon dolara çikti. Bu veriler hiç kuskusuz Türkiye’nin tarim potansiyelini gözler önüne serdigi gibi, büyük bir özveri ile üretmekten geri durmayan çiftçimizin, sanayicimizin de basarisini ortaya koymaktir. Ancak Türkiye’nin mevcut potansiyelini dogru kullanmasi, degisen dünya dinamiklerine hizla ayak uydurmasi için mutlak suretle girdi maliyetleri basta olmak üzere gida enflasyonuna yol açan etmenlerle mücadele edilmeli” seklinde konustu.



Baskan Matli’dan markalasma vurgusu

Dünya üzerindeki hiçbir ülkenin, tarim sektörünü göz ardi ederek gelisimini tamamlayamadigini belirten Baskan Özer Matli, Türkiye’nin tarimda önünü açacak düzenlemelere ihtiyaç duyuldugunu dile getirdi. Öncelikli olarak tarimda dogru bilgiye dayali güncel veri tabaninin olusturularak, orta ve uzun vadeli stratejik politikalarin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektigini vurgulayan Matli, “Ülkemizin sahip oldugu tarimsal kaynaklarin güçlendirilmesi, kooperatifçilik sisteminin yayginlastirilarak çok daha islevsel hale getirilmesi gerekmektedir. Ayrica arazi bölünmesinin önüne geçilerek tarim desteklerinin büyük çapli üretimi tesvik edecek biçimde yeniden düzenlenmesi, üretim disi kalan 3 milyon hektarin üzerindeki tarim arazisinin yeniden üretime kazandirilmasi, tarimda teknoloji kullaniminin tesvik edilmesi, tarim sektörüne yönelik toplumdaki mevcut olumsuz alginin yikilarak özellikle genç nüfusun yeniden tarima özendirilmesi, katma degerli üretimi tesvik ederek ülkemizi uluslararasi piyasalarda söz sahibi yapacak tarimsal markalarin olusturulmasi için atilacak adimlar, tarim sektörünün gelecegi açisinda hayati önem tasimaktadir. Bu vesileyle bir kez daha emegi ve gücüyle bereketli topraklari, ülkemizin en büyük servetine dönüstüren bütün çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, bolluk ve bereket içerisinde verimli bir yil geçirmelerini diliyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile