Türk Dili Konuşan Topluluklar Medya Platformu Çalışma Grubu Toplandı

Türk Dili Konuşan Topluluklar Medya Platformu Çalışma Grubu Toplandı

Türk kökenli gazeteciler arasında bilgi paylaşımı, görüş alışverişi ve mesleki dayanışmanın sağlanmasına zemin sağlayacak ``Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Platformu`` oluşturmak amacıyla kurulan ``Çalışma Grubu`` Ankara`da bir araya geldi.


Toplantı, Ankara`da Niza Park Otel`de gerçekleşti. Toplantıya Türkiye`nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC ve Türkmenistan`dan gazeteciler katıldı. Toplantıda, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Enformasyon Dairesi Başkanı Arif Gülen ile Basın Yayın Dairesi Başkanı Bahattin Akyön, Anadolu Ajansı’ndan Vugar Novruzoğlu, TRT Avaz Koordinatörü Adnan Süer, TRT Anadolu Koordinatörü Osman Gökmen, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu`ndan Abdullah Uluyurt ve Türk basınından temsilciler ile Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Oğuz Ateş de hazır bulundu.
Toplantıya Azerbaycan Matbuat Fonu Başkanı Vugar Safarli, Matbuat Şurası Başkanı Aflatun Amashov, Kazakistan Enformasyon ve İletişim Bakanlığı Siyasi Basın Uzmanı Zhanara Shaimerdanova, KKTC Dış Basın Birliği Üyesi Prof. Dr. Ata Atun, Kırgızistan Kabar Haber Ajansı Genel Müdürü Kubanıcbek Taabaldiev, Türkmenistan Bisnes Reklama Gazetesi Genel Yayın Müdürü Sahysalyh Bayramov’un yanı sıra bu ülkelerden çok sayıda üst düzey medya temsilcisi katıldı.
Çalışma Grubu toplantısına Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Enformasyon Dairesi Başkanı Arif Gülen başkanlık etti. Gülen, konuşmasında, BYEGM ve Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi işbirliğiyle Ankara`da 21-22 Aralık 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen ``Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu``nda, ``Türk Dili Konuşan Topluluklar Medya Platformu`` teşkil edilmesi ve platformun kuruluş işlemlerinin yerine getirilmesini sağlamak için bir ``Çalışma Grubu`` kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.
Türk Dili Konuşan Topluluklar Medya Platformu`nu oluşturma niyetiyle toplandıklarını kaydeden Gülen, ``Bu, bir ilk adım. Bu yıl Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 20. yıl dönümü. Bu vesileyle Türk Cumhuriyetlerini kutluyorum. Geçen 20 yıllık sürede ülkelerimiz arasında çeşitli alanlarda ilişkiler gelişti, ancak medya alanındaki faaliyetlerimiz çok zayıf kaldı. Oysa devletler arası ilişkilerde medyanın üzerine çok büyük görevler düşüyor. Bu görevleri yerine getirmek, ortak bir platform oluşturmak adına bu çalışmayı yapıyoruz. Bu toplantıya katıldığınız için teşekkür ediyorum.`` dedi.
Azerbaycan`ın ``Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu``nun ikincisini Ekim ayı sonunda yapacağını dile getiren Gülen, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Üçüncü forumu da Kırgızistan yapmak istiyor. Bizim başlattığımız bu adım diğer cumhuriyetlerle devam edecek gibi görünüyor. Bu da bizim için bir mutluluk kaynağı. Bu forumlar yılda bir kere yapılacak. Diğer zamanlarda ilişkileri sürdürecek ortak bir platform lazım. Bunun için de bu platform oluşursa, bir mekanizma, çalışacak işleyecek bir yapı olacak. Bunu nasıl kurarız, nasıl yaparız diye düşündük, bir metin çıkarmaya çalıştık. Burada karşılıklı konuşarak karar vereceğiz.``
Konuşmaların ardından toplantıya katılan temsilcilerin görüşlerine geçildi. Toplantı neticesinde Çalışma Gurbu üyelerinin oy birliği ile “Türk Dili Konuşan Topluluklar Medya Platformu” kurulmasına, merkezinin Ankara’da bulunmasına, başkanın forumu gerçekleştirecek ülkeden seçilmesine ve platformun kurulma kararının Bakü’de yapılacak forumda ilan edilmesine karar verildi.
Toplantı sonunda söz alan KKTC temsilcilerinden Taner Gönül ``Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu``nun dördüncüsünü KKTC’de gerçekleştirmeye talip olduklarını dile getirdi, öneri üyelerin alkışları ile kabul edildi. Toplantı sonrasında tüm temsilcilerin katılımıyla akşam yemeği düzenlendi. Katılımcılara ülkemizi temsilen çeşitli hediyeler takdim edildi.


TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER MEDYA FORUMU
Platforma kaynaklık eden Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu, 21- 22 Aralık 2010 tarihlerinde Ankara’da yapılmıştı. Forumda konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, milletlerimiz, devletlerimiz arasındaki bu birlikteliğin devamı konusunda medyaya büyük bir görev düştüğünü ifade etmiş, ülkemizin deneyim ve birikimlerini kardeş ülkelerle paylaşabileceğini söylemişti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da forumda yaptığı konuşmada, bugün artık diplomasinin sadece diplomatların kapalı kapılar ardında yaptığı müzakerelerden ibaret olmadığını, yeni diplomasi alanları doğduğunu ve kamu diplomasisinin bu alanların en önemlilerinden biri olduğunu söyleyerek, basın kurumlarının da kamu diplomasisinin önemli unsurlarından biri olduğunu kaydetmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile