Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 734. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Haydarpaşa Garı‘ndan hareket eden ‘‘Türk Dil Treni‘‘, Karaman‘a geldi.
Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Milletvekilleri Lütfi Elvan, Mevlüt Akgün ve Hasan Çalış ile Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ile tüm daire amirlerinin, sivil toplum örgütü temsilcilerinin, öğrencilerin, vatandaşların coşkulu bir şekilde karşıladığı Türk Dili Treni ile çeşitli üniversitelerde okuyan 200‘e yakın Türkoloji bölümü öğrencisi ile birlikte Ünlü Piyanist Tuluyhan Uğurlu ve tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez Karaman’a geldi. Türk Dili Treni yolcularının çiçeklerle karşılanmasının ardından tiyatrocu Ahmet Yenilmez ve ekibi, Karamanoğlu Mehmet Bey‘in ünlü Türkçe fermanı ilanını canlandırdı.
Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibinin gösterileri ile başlayan programın açılış konuşmasını Belediye Başkanı Kamil Uğurlu yaptı. Uğurlu konuşmasında dilin önemli olduğunu belirterek, Türkçenin dünyada kullanılan matematik kökenli, grameri olan diller arasında beşinci sırada yer aldığını söyledi. Türk Dil Treni‘nde çeşitli üniversitelerde okuyan 200‘e yakın Türkoloji bölümü öğrencisi bulunduğunu bildiren Uğurlu, bu öğrencilerin 3 gün boyunca Türkçeyi tartışacaklarını, bunun sonucunda yayınladıkları sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.
Karaman Milletvekilleri Lütfi Elvan ve Hasan Çalış ile eski Devlet Bakanı Fikret Ünlü’nün Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında yapılan programların önemine dikkat çektiği kısa konuşmalarının ardından söz alan Karaman AK Parti Milletvekili Mevlüt Akgün, Türkçe‘nin bir dünya dili olma yolunda olduğunu ve dünyanın birçok ülkesinde açılan kurslarla, okullarla ve Türkiye’de düzenlenen Türkçe Olimpiyatları ile hak ettiği değeri bulacağına inandığını belirtti.
Karaman Valisi Süleyman Kahraman da konuşmasında Türkçe ile geleceğe koştuklarını belirterek, "Dilimiz, Türkçemiz, kimliğimiz. Türkçe‘nin her kelimesinde hüznümüz var, sevincimiz var. Türkçeyi hiçbir şeye feda edemeyiz. Asla Türkçe‘den vazgeçemeyiz. Türkçe Fuzuli’nin kullandığı bir Türkçe. ‘Türklerin en büyük hazinesi, Türkçe diyen, Türk dili‘ diyen Atatürk‘ün kullandığı, Fatih‘in, Mevlana‘nın kullandığı Türkçe‘den bahsediyorum. Biz bu Türkçe‘ye sahip çıkmak zorundayız. Türkçe‘yle yürümek zorundayız. Türkçe treninin anlamı şu: ‘Biz mazimizden gelerek halimizi yaşıyoruz ve Türkçe‘yle geleceğe koşuyoruz‘ demektir. Onun için hiçbir zaman Türkçeden vazgeçmeyeceğiz." dedi. Karaman Tren Garı’ndaki program, Karaman Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterisi ile sona erdi.
Türk Dili Treni Karaman’A Geldi
Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 734. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Haydarpaşa Garı‘ndan hareket eden ‘‘Türk Dil Treni‘‘, Karaman‘a geldi.