Türk Doktorların Kene Kabusu İçin 'Duble Filtrasyon' Buluşu

Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Uzmanı Prof Dr

Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Uzmanı Prof Dr. Osman İlhan, Japonya'da Hepatit C hastalarında uygulanan Duble Filtrasyon yöntemi ile kene ölümlerine son verilmesi için çalışma yaptıklarını 1 ay içinde bu yöntemin tamamlanacağını söyledi.
Prof Dr. İlhan Kırım Kongo Kene ölümlerine yapılacak tedavi ile ilgili Sağlık Bakanlığında toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda İlhan ile birlikte Sağlık Bakanlığı Zoonatik Hastalıklar Daire Başkanı Uzman Doktor Taner Sami Pelitli yaptı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Aferez Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Osman İlhan ''Duble Filtrasyon Plazmaferezi'' adı verilen enfeksiyon hastalıkları, yoğun bakım ve terapotik aferez ekibinin görev aldığı tedavinin, Türkiye'de ilk kez bir KKKA hastasına uygulandığını
söyledi. İlhan, Türkiye'de bu yöntem ile ilgili cihaz malzemelerin mevcut olduğunu anlatarak, "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tokat'tan gelen 44 yaşındaki bir hasta İbni Sina Hastanesine başvuruyor. Tedavisine başlandı. İleri dönemde anti virüs tedavisi etkili olmuyor. Daha sonra hasta yoğun bakımdan kaldırıldı. 16 gün tedavi gördü. Yoğun bakım odası uzay üssü gibi olup hastaya bol kırmızı kan verildi. Hastaya Duble Filtrasyon işleminin yapılması Homoferez uzmanları ile ortak karar alınarak uygulandı.
8 defa bu işlem uygulandı. Hasta hızlı bir şekilde düzeldi, daha sonra taburcu oldu" dedi.
Prof. Dr. İlhan, bu hastaya yapılan tedavinin destek tedavisi olduğunu virüse karşı bir tedavi olmadığını kaydederek, amacın kanda bulunan virüslerin bu yöntemle alınarak vücutta kanamaya yol açan maddelerin alınmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Bakanlıkta Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastaları için ortak bir toplantı yaptıklarını söyleyen İlhan, bu toplantının ümit verici olduğunu ayrıca Kırım Kanamalı Kongo hastalığının araştırılması için bir protokol yapıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Osman İlhan, bu yöntemin bir ekip işi olduğunu anlatarak, Sağlık Bakanlığının bu projeye destek verdiğini kene hastalığına yakalanan hastalardan bir ücret alınmayacağını ifade etti. İlhan, Türkiye'de Kırım Kongo yüzünden 5 bin kişinin hastalığa yakalandığını belirterek, şimdiye kadar bu hastalıktan 250 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İlhan, "Bu yöntem virüs seviyesi belli miktarın üstünde olan geç kalmış ilerlemiş, yoğun bakım gerektiren hastalarda bu yöntem denenecek. Mevcut olan sağlık
Bakanlığı temel hizmetler grubunu hazırladı. Bu hastalığın tedavisi var. Burada 'Duble Filtrasyon' eklenerek başarıya sahip olunacak. Artan virüsü ekleyerek başarıya sahip olacağız. Ayrıca 24 saat içinde virüsün tipini, rengini biliyoruz. Gecikme kesinlikle olmayacak. Sağlık Bakanlığı ekibi gecikme olayını en aza indiriyor. Bakanlık tanı ve virüsü çözebiliyor" dedi.
Zoonatik Hastalıklar Daire Başkanı Uzman Dr. Taner Sami Pelitli ise, bu çalışmanın bir tedavisi olmadığını anlatarak, bazı deneysel tedavilerin bitmesi halinde bir sonuç ortaya çıkacağını belirtti. 'Duble Filtrasyon'un bir deneysel tedavi olduğunu söyleyen Pelitli, bu projeyi desteklediklerini kaydetti. Pelitli, kene hastalığının 2008 yılında medyada geniş yankı bulduğunu hatırlatarak, ''Duble Filtrasyon'' yönteminin Japonya'da Hepatit C hastalarında uygulandığını ve başarılı olunduğunu ifade etti.
Pelitli, bu çalışmanın umut verici bir yöntem olduğunu belirterek, başarılı olunması halinde Türk bilim adamlarının büyük bir yol katedeceklerini söyledi. Pelitli, "Şu anda bu çalışmamız bir hastada denendi umutluyuz. Ortak bir çalışma ile bu hastalığı belirleyeceğiz. Bu çalışmanın yapılması için Aforez merkezlerinin olması şart. Şu anda Türkiye'de 40 merkezinde aforez bulunduran yerler var" diye konuştu.
Kene hastalığıyla ilgili bilim kurulunun en kısa sürede toplanacağını anlatan Uzman Dr. Pelitli, "Hasta miktarının yakalanmasa da şu anda az vaka var. İnşallah bu sene 1 ay içinde yetiştirmeye çalışacağız. Yetişmezse bu çalışmamız sene hizmete girecektir" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile