Dünya Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl ilki düzenlenen 'Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması' istişare toplantısında değerlendirildi.
Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve TRT desteği ile gerçekleştirilen festivalin kapanış ve istişare toplantısı, Grand Hotel de Pera'da yapıldı.
Toplantıda konuşan Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, festivalin, Türk dünyasına katkı sunmak amacıyla başlatıldığını söyledi.
Tataristan'da gerçekleştirilen, 2. Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'nda, sinema alanında çalışma kararı alındığını belirten Demir, başvuruları şubat ayında almaya başladıklarını ve 13 bölgeden 70 belgesel filmin başvurduğunu dile getirdi.
Demir, festival kapsamında belgesel gösterimleri, söyleşi ve atölyeler düzenlediklerini aktararak, şu bilgileri verdi:
'Ön seçici kurul, başvuran filmleri 12'ye düşürdü ve jüri de ilk üç filme ödül verdi. İlk gösterimimizi 23. Adana Film Festivalinin etkinlikleri içerisinde gerçekleştirdik. Sonrasında ise İstanbul'da ödül ve gala programımızı yaptık. Türk dünyasından çok sayıda değerli misafirimiz katıldı. Sonrasında Niğde, Lefkoşa, Bakü, Almatı ve Bişkek'te gösterimler yaptık. Sinema, dünyanın en etkili araçlarından biri. Biz, daha çok çalışıp, Türk dünyasının kültürüyle ilgili daha kapsamlı çalışmalar yapmalıyız.'
- 'Başladığımız işi sonuna kadar götürmemiz lazım'
Festivalin jüri başkanı, Türkmenistanlı yönetmen Hocakulu Narlıyev de Türklerin farklı coğrafyalarda hayat sürdüklerine dikkati çekerek, böyle bir etkinliğin daha önce başlatılmış olması gerektiğini kaydetti.
Narlıyev, farklı ülkelerde yaşayan Türklerin unutulduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
'Türkiye, hem siyasi hem ekonomik olarak Türk cumhuriyetleri arasında en büyüğü. Türkiye, diğer cumhuriyetlere de sahip çıkmalı. Bu festival nesilden nesle aktarılmalı. Birbirimizin tarihini bilmemiz lazım. Onun için televizyon ve sinema çok önemli. Eskiden bu işler zordu ama şu anda çok kolay. Başladığımız işi sonuna kadar götürmemiz lazım.'
Toplantıya ayrıca, Azerbaycan Milletvekili ve Basın Konseyi Başkanı Eflatun Amaşov, Kırgızistan Milletvekili Sadık Şer-Niyaz, Türk Dünyası Gazeteciler Platformu Dönem Başkanı Yılmaz Karaca, Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanlarından Enver Aslan, TRT İstanbul Müdürü Abdülhamit Avşar ve Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Başkanı İbrahim Erdoğan katıldı.
'Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ve Yarışması'
Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Demir: 'Ön seçici kurul, başvuran filmleri 12'ye düşürdü ve jüri de ilk üç filme ödül verdi. Sinema, dünyanın en etkili araçlarından biri. Biz, daha çok çalışıp, Türk dünyasının kültürüyle ilgili daha kapsamlı çalışmalar yapmalıyız' Jüri başkanı Narlıyev: 'Türkiye, hem siyasi hem ekonomik olarak Türk cumhuriyetleri arasında en büyüğü. Türkiye, diğer cumhuriyetlere de sahip çıkmalı. Bu festival nesilden nesle aktarılmalı. Birbirimizin tarihini bilmemiz lazım. Onun için televizyon ve sinema çok önemli'