Kirgizistan-Türkiye Manas Üniversitesi ile Gaziantep Üniversitesi koordinasyonunda ve Türk dünyasinin farkli bölgelerinden 90 üniversitenin is birligi ve 150’den fazla bilim insanin katilimi ile gerçeklestirilen proje, 3 bin 500 üniversite ögrencisinin katilimi ile Türk dünyasinin gönüllülük esasina dayali en büyük projeleri arasinda yer aldi.
“Dünya üzerinde Adriyatik’ten Çin Seddine sadece tek bir dil konusarak gidebilir siniz, o dil Türkçe’dir” diyen rahmetli Prof. Dr. Oktay Sinanoglu’nun görüsünden ilham alinarak hazirlanan afis de dikkatleri üzerine topladi. Ayniliklar ve benzerlikler temali projede ögrenciler Türk tarihinden, cografyasina, Türk dünyasinin geleceginin tasavvuruna kadar birçok konuda egitimler aldi. Türk topluluklarinin tarihsel süreçten günümüze ayniliklari ve benzerliklerine iliskin kültürel kodlari edindi.
Zoom ve YouTube üzerinden gerçeklestirilen 14 haftalik ders programinin yani sira 4 büyük söylesiye katilan ve bu egitimlerin sonunda Türk dünyasi ile ilgili proje önerisi sunan gençler arasindan basarili bulunanlara ’bilim kampi’ ödülü verildi.
Kirgizistan Biskek’te yapilacak olan bilim kampinda gençler kültürel kodlarin yani sira, 21. yüzyil becerileri konusunda da egitimler alacaklar.
Proje Genel Koordinatörü Prof. Dr. Erdal Bay, Teknofest gibi Türk dünyasinin sosyo-kültürel alanlarda projelerin ortaya çikarilacagi ’SOSYOFEST’ gibi büyük bir toyun hazirliklarina da basladiklarini belirtti.
Yeni dönem basvurulari basladi
Projenin ikinci döneminin Amasya Üniversitesi tarafindan sürdürülecegi belirtildi. Ikinci dönemde ’Adriyatik’ten Çin Seddine kendinizi kesfetmeye hazir misiniz?’ sloganiyla duyuruya çikildi. Bu dönemde gençlerin hem kendi içlerinde hem de kültürel kod anlaminda kendilerini kesfetmelerine yönelik süreçler planlandigi ve bu dönem sadece Türk gençler degil, Türk kültürüne ilgi duyan gençlerin de egitimlere katilabilecegi belirtildi. Bu dönemde basarili olan ögrencilerin de Macaristan’daki ’Gül Baba Bilim Kampi’na alinacaklari duyuruldu.
'Türk Dünyasi Dijital Vatandaslik Projesi'nin Ilk Dönemi Tamamlandi
Farkli bölgelerde yasayan Türklerin kültürel anlamda ayniliklarinin ve benzerliklerinin farkina varmasini saglayarak, dijital bir vatandaslik bilinci olusturmak ve bu yolla Türk dünyasinin geleceginin tasavvurunda ortak paydada hareket etme kapasitelerinin gelisimine katki saglamak amaciyla hazirlanan, ’Türk Dünyasi Dijital Vatandaslik Projesi’ ilk dönemini tamamladi.