Yöneticiligini Türk Dünyasi Uygulama ve Arastirma Merkezi Prof. Dr. Kemal Polat’in yaptigi seminere konusmaci olarak Türk Dünyasi cografyasinda kültürün ve bellegin izinde yaptigi kapsamli saha arastirmalari ile taninan Kirgizistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan katildi.
Etkinligin açilisinda konusan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, bu tür kültürel programlarin önemli oldugunu vurguladi. Erdal, Prof. Dr. Kemal Polat ve konusmaci Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’a seminerdeki katkilari ve emekleri için de tesekkürlerini sundu.
Ceylan: “Türk Dünyasi Dijital Vatandasligi Projesi kapsaminda is birligi protokolü imzaladi”
Türk dünyasindaki en önemli kimlik baginin Türkçe oldugunu belirten Kirgizistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, ülkelerin ortak paydalarini korumak için dil birliginin kilit tasi oldugunu vurguladi. Ceylan, Türk Dünyasi arastirmalari ve yeni gelismelerin takibi için Kirgizistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi ülkelerde kurulan ve kurulacak olan üniversitelerin yeni ufuklar açacagini, egitimde birlik ve beraberligin saglanacagini, Ismail Gaspirali’nin “Dilde, fikirde, iste birlik” fikrinin izinden gidilerek önemli projeler yapilacagini belirtti.
Bu baglamda önemli bir proje gerçeklestirdiklerini de söyleyen Ceylan, “Türk Dünyasi Dijital Vatandasligi” projesinin uygulamaya geçtigini müjdeledi. Ceylan, projeyle ilgili su bilgileri verdi: “Kirgizistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin düzenledigi çevrim içi programla bir araya gelen Türk dünyasindan 71 üniversitenin rektörü; Türk Dünyasi Dijital Vatandasligi Projesi kapsaminda planlanan faaliyetlerin etkin bir sekilde gerçeklestirilmesi için is birligi protokolü imzaladi.”
Prof. Dr. Alparslan Ceylan son olarak, “Türk Dünyasi için çalismaya devam etmeli ve gençlerimizi bu yönde tesvik etmeliyiz.” diyerek yüksek ögretim programlarini ve sartlarini anlatarak sözlerine son verdi.
Türk Dünyasi'ndaki Yeni Gelismeler Konusuldu
Anadolu Üniversitesi Türk Dünyasi Uygulama ve Arastirma Merkezi (TÜDAM) tarafindan her ay düzenlenen “Ilgiden Bilgiye, Bilgiden Bilince Türk Dünyasi Seminerleri”nin dördüncüsü çevrim içi ortamda düzenlendi.