Türk Dünyasi PAÜ'de Bulustu

Türk Dünyasi PAÜ'de Bulustu

Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) Uluslararasi Türk Dünyasinda Degerler ve Kültür Aktarimi Sempozyumu gerçeklestirildi.



PAÜ Altay Topluluklari Dil ve Kültürleri Uygulama ve Arastirma Merkezi (ALTAY DILMER), Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatlari Bölümü, Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (DSBMYO) ile paydasligini Almati Egitim Ataseligi, El-Farabi Kazak Millî Üniversitesi, Türk Tarih ve Kültür Vakfinin (TÜRKTAV) ve Avrasya Yazarlar Birligi’nin üstlendigi

Pamukkale Üniversitesi Hierapolis Konferans Salonunda gerçeklesen sempozyumda Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyati Bölüm Baskani Prof. Dr. Nergis Biray, çocuklarin milli ve kültürel degerlere sahip çizgi filmler ve dizi filmlerin rolü, kültür aktariminin önemine degindikten sonra sempozyumun düzenlenmesine katki saglayan tüm paydaslara tesekkürlerini sundu. Almati Baskonsolosu Evren Müderrisoglu, Türk Dünyasindaki kültür politikalari ve kültürel degerlerin Türk topluluklarinin bütünlesmesindeki önemi üzerinde durdu. Kazakistan Cumhuriyeti Denizli Fahri Konsolosu Okan Oguz konusmasinda, Türk dünyasinin ortak mirasinin gelecek kusaklara tasinmasinda kültür aktariminin önemini vurguladi. Kazakistan Almati Egitim Atesesi Ayhan Korkmaz, Türk Dünyasinin ortak mirasinin önemli degerleri olan Dede Korkut ve Oguz Kagan gibi sahsiyetlerin çizgi filmler araciligiyla Türk çocuklarina ve tüm dünya çocuklarina tanitilmasi gerektigini belirtti.

PAÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Durmus Akalin ise konusmasinda Pamukkale Üniversitesi olarak bu sempozyuma ev sahipligi yapmaktan onu duyduklarini ve küresellesen dünyada kültür politikalarinin belirlenmesi açisindan bu tür sempozyumlarin önemini ifade etti.



Sempozyum, açis oturumundan sonra bilimsel oturumlarla devam etti. Bilimsel oturumlarda Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kirgizistan ve ülkemizden bilim insanlari ve animasyon, çizgi film, reklamcilik ve egitim, radyo, televizyon ve sinema alanlarindaki uzmanlar tarafindan kültür aktarimi konusunu sinema, çizgi film, dizi film, dil, edebiyat, tarih ve turizm gibi çesitli alanlarda ele alan çalismalari sunuldu.

Sempozyumda yüz yüze 4, çevrim içi 7 olmak üzere, iki gün süresince 11 oturum, 65 katilimci ile toplamda 56 bildiri sunuldu. Sempozyumda Türk kültür ve degerler aktarimi konusunda yapilmasi gerekenlere isik tutmak ve farkindalik olusturmak, yol gösterici olabilecek kültür aktarim araçlarina (yazili, sözlü, tasinabilir, somut olan ve olmayan vd.) ve ögelerine vurgu yapmak, bu ögelerin dogru kullanimi ve yayginlasmasini saglamak hedeflendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile