Türk Dünyasi Tarim Birligi Kuruldu

Türk Dünyasi Tarim Birligi Kuruldu

Çogunlugu genç nüfusa sahip 170 milyonluk Türk cografyasinin tarimsal isbirligini güçlendirmek, Türk Devletleri Teskilati ile birlikte bu alandaki çalismalari hizlandirmak adina Türk Dünyasi Tarim Birligi Dernegi’nin kurulusu tamamlandi.

Türk dünyasinin ortak gündemini olusturmak adina faaliyet gösteren Türk Devletleri Teskilati’ndan altini dolduran yeni isler gelmeye devam ediyor. Ekonominin birçok alaninda oldugu gibi tarim sektöründe de birlik ülkelerinin ekosistemini olusturacak yeni bir organizasyon kuruluyor. Çogunlugu genç nüfusa sahip 170 milyonluk Türk cografyasinin tarimsal isbirligini güçlendirmek, Türk Devletleri Teskilati ile birlikte bu alandaki çalismalari hizlandirmak adina Türk Dünyasi Tarim Birligi Dernegi’nin kurulusu tamamlandi. Türk Dünyasi Tarim Birligi’nin kurulusu, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Taraz sehrinde Türk Devletler Teskilati Tarim ve Hayvanciliktan Sorumlu 3. Bakanlar Toplantisi çerçevesinde gerçeklesen "Türk Dünyasi Tarim Forumu"nda bir araya gelinen özel sektör tarim is adamlarinin ortak iradesiyle kamuoyuyla paylasildi.

“Ülkelerimizin tarimsal ihracatini artirmak baslica görevimiz olmalidir”

Birligin hedeflerini, Türk Dünyasi Tarim Birligi Dernegi Kurucu Baskani Dogan Basaran, Kazakistan Taraz’da üye ülkelerin kamuoyuyla paylasti. Basaran, “Türk Devletleri’nin birligi, ekonomik kalkinma ile daha güçlü hale gelecektir. Toplam ihracat potansiyeli 850 milyar dolar olan ülkelerimizin kendi aralarindaki ihracati ise yaklasik 42 milyar dolar seviyesindedir. Bu hacim içerisinde tarimsal ihracatin payi ise yaklasik 5 milyar dolardir. Uzun ve kutlu bir yolun büyük degerler olusturacagina inancimiz sonsuz. Bu inançla ülkelerimizin tarimsal ihracatini artirmak baslica görevimiz olmalidir” dedi.

Basaran, birligin hedeflerini ise su sekilde siraladi:

“Tarim ve gida alaninda Türk dünyasinin öncü birligi olarak uluslararasi arenada yapilacak iletisim çalismalariyla ‘Türk Devletleri Tarimini’ seçkin bir marka haline getirmek. Sürdürülebilir tarim uygulamalarinin yayginlasmasini tesvik etmek amaciyla politikalarin olusturulmasina öncülük etmek. Üye devletler arasinda güçlü bir is birligi agi kurarak, iklim degisikligi gibi küresel zorluklara karsi dayanikli tarim sistemleri olusturmak. Tarimdaki önemli sorunlara çözüm odakli yaklasimlar gelistirmek ve uygulamak için özel sektör ve kamu is birligini güçlendirerek organizasyonlari düzenlemek. Üye ülkelerin tarim deseni, mevcut durumu, potansiyeli ve hedeflerini düzenli raporlar halinde kamuoyuna sunmak. Tarimda disa bagimliligi azaltacak ve üretimde verimliligi arttiracak, üye ülkeler arasinda bilgi, teknoloji ve tecrübe paylasimini önceliklendiren programlari takip etmek.”

Türk devletlerinin tarim raporu ve Türk devletleri arasindaki potansiyel is birliklerini ortaya çikaran rapor kamuoyuna sunulacak

Girisim “dernek” olarak kurulusunu, 3. kez düzenlenen Türk Devletler Teskilati Tarim Is Forumu ve Fuari Taraz Kazakistan’dan duyurdu. Istanbul merkezli organizasyon, 8 Türk devletinden temsilcilerin bir araya gelmesiyle 50 tarim is adaminin kurucu üye imzasiyla çalismalarina fiili olarak basladi.

Ülke temsilcileri, Tarim Bakanliklarindan baslayarak paydaslarini ziyaret ederek, çalismalara ve hedeflere dair bilgilendirme yapacak. Dernegin ilk faaliyeti Türk devletlerinin tarim raporunu ve Türk devletleri arasindaki potansiyel is birliklerini ortaya çikaran raporu kamuoyuna sunmak olacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile