Türk Egitim-Sen Genel Baskani Geylan, TYT Ve AYT Baraj Puanlarinin Kaldirilmasini Degerlendirdi

Türk Egitim-Sen Genel Baskani Talip Geylan, “Üniversite yerlestirmelerinde yasanan sorunlarin köklü çözümü, egitimde yönlendirme ve mesleki egitimin güçlendirilmesiyle saglanacaktir” dedi.

YÖK’ün TYT ve AYT baraj puanlarini kaldirmasini degerlendiren Geylan, üniversiteye ögrenci yerlestirme sistemi tartisilirken hareket noktasinin hem ögrencinin potansiyeli ve yeterliligine uygunluk hem de Türkiye’nin ihtiyaçlarinin karsilanmasi olmasi gerektigini vurgulayarak, “Fakat bu gereklilik ifade edilirken, sistemi sadece puan baraji üzerinden degerlendirmek dogru bir yaklasim olmayacaktir. Üniversite yerlestirmelerinde yasanan sorunlarin köklü çözümü, egitimde yönlendirme ve mesleki egitimin güçlendirilmesiyle saglanacaktir” ifadelerini kullandi.

“Üniversite kapisina gelmeden ögrencilere yol gösterilerek çözüm üretilmelidir”

Ögrencilerin dönem, yilsonu ve ders bazindaki basarilarinin takip edilmesinin, siniflarda görev yapan ögretmenlerin, okul idarecilerinin ve egitim camiasinin görüslerinin alinarak kalici ve çözüm odakli tedbirler alinmasinin önemine dikkat çeken Geylan, “Üniversite kapisina gelmeden, tabiri caizse ‘araba devrilmeden’ ögrencilere yol gösterilerek çözüm üretilmelidir. Salgin sürecinde devlet ve millet olarak eksiklikleri bir seferberlik havasinda gidermeye çalisarak, eldeki imkânlar dâhilinde egitim hizmeti ögrencilerimize ulastirilmaya çalisilmistir. Buna ragmen ögrencilerin sinav havasina girememesi, en yakinlari dâhil yasadiklari vefatlar, çevrede sahit olduklari can kayiplari gibi pandemi atmosferi sinava hazirlik sürecini, alt yapi ve hazir bulunusluk durumunu olumsuz etkilemistir” diye konustu.



"Mesleki ve teknik egitimin güçlendirilmesi önemli"

Üniversite programlarinin kontenjanlarinin ülkenin ve sektörlerin ihtiyacina göre sinirlandirilmasi gerektigini de belirten Geylan, bunun yapilmasi durumunda zaten dogal olarak bir baraj getirilmis olacagini ve böylece TYT ve AYT için baraj uygulanmasina gerek kalmayacagini söyledi.

Üniversiteye geçis asamasinda ögrencilerin tüm hayatinin tek bir merkezi sinava göre tayin edilmesinin de dogru olmadigini söyleyen Geylan, ayrica bu noktada egitimde yönlendirmenin, kademeler arasi geçiste saglikli ölçme degerlendirme yapilmasinin ve mesleki ve teknik egitimin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Talip Geylan konu hakkinda ayrica sunlari kaydetti:

“Aslinda yasanan üniversite egitimi sorununun kökten çözümü için atilacak adimlar bellidir. Üniversite geçis asamasinda ögrencilerin tüm hayatinin tek bir merkezi sinava göre tayin edilmesi dogru degildir. Ancak bunun öncesinde alinmasi gereken tedbirler vardir. Öncelikle üniversiteyi istihdamin tek seçenegi oldugu algisini degistirmek gereklidir. Bunun için mesleki ve teknik egitimi güçlendirmek, ögrencilerin okullarini bitirince is sahibi olmalarini saglamak, yani onlara istihdam garantisi vermek, bu alana yatirim yapmak, nitelikli hale getirerek basarili ögrencilerin mesleki okullari tercih etmesini saglamak çok önemlidir. Ayrica meslek liselerinin binalari, ekipmanlari ve alt yapisi bölgenin ve sektörlerin ihtiyacini karsilayacak düzeyde olmalidir. Mesleki teknik egitimin özendirilmesinin yani sira ikinci öncelikli husus egitimin her kademesinde ögrencilerin saglikli yönlendirilmesinin saglanmasidir. Ögrenciler bilinçsiz ya da hedeflerinden uzak sekilde sadece üniversite okuyarak diploma sahibi olmak için motive edilmemeli, dogru bir stratejiyle yetenegine, ilgisine, hedeflerine uygun sekilde yüksekögrenime yönlendirilmelidir. Bunun için de ögretmenin yönlendirme sürecinde etkisi ve agirligi artirilmali, rehberlik hizmetleri en üst düzeyde saglanmalidir. Kademeler arasi geçiste saglikli ölçme degerlendirme yapilmalidir. Bu degerlendirmeler, hem akademik yeterlilikleri ölçecek hem de ögrencinin ilgi ve yeteneklerini kesfedecek ve destekleyecek nitelikte olmalidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile