Çin’in Xiamen şehrinde 8-11 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenen “Çin Doğrudan Yatırım ve Ticaret Fuarı”na katılan Egeli ihracatçılar, Çin’in en büyük ithalatçılarıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
Çin heyetine, Xiamen Belediyesi Ekonomi ve Ticaret Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Yao Muzhong başkanlık ederken, Türkiye heyetine, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk başkanlık yaptı. Türk heyetinde, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş yer aldı.
Çinli ithalatçılar en fazla ilgiyi Türk zeytinyağına ve kuru meyvelerine gösterdi. ZZTK Başkanı M. Kadri Gündeş, 10 firma ile ikili görüşme yaparken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep de yoğun bir ikili görüşme trafiği yaşadı.
Xiamen’in “Kardeş şehir protokolü” ve “İyi niyet protokolü” imzaladığı 18 ülke ile e-ticaret yapacak bir network ağı kurma projesi olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir’in Xiamen ile “İyi niyet protokolü” imzaladığını bu network ağı sayesinde İzmirli firmaların ihracatının sadece Çin’e değil, 18 şehrin bulunduğu ülkelere de artacağını bu anlamda Xiamen ziyaretinin çok verimli geçtiğini kaydetti.
ZEYTİNYAĞI VE KURU MEYVEDE HEDEF PAZAR ÇİN
Türkiye’nin, 2000 yılı sonrasında zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardığını, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin 200 bin tondan, 650 bin tona ulaşmasının beklendiğini belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş, Türkiye’yi dünya ikincisi yapacak bu rekoltenin katma değere dönüşmesi için yeni ihracat pazarları bulmanın şart olduğunu söyledi.
Çin’in zeytinyağını yeni tanıdığını ve tüketiminin son yıllarda sürekli artarak 40 bin tonu geçtiğini anlatan Gündeş, “Uluslararası Zeytinyağı Konseyi verilerine göre Çin’de 2020 yılında zeytinyağı tüketebilecek 150 milyonluk zengin bir kitle olacak. Böylesine devasa bir pazarda kaliteli Türk zeytinyağlarının tercih edilir olmasını istiyoruz. Türkiye’de karışım yağ olmaması Çin’in de bizi seçmesi için avantaj olacak. 2015 yılında Mart ya da Nisan aylarında Çin’den bir 'Alım Heyeti'ni İzmir’de ağırlamak için çalışma başlattık” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Çin’e zeytinyağı ihracatının 2010 yılında 318 ton seviyesindeyken, bu rakam her yıl artarak 2013 yılı sonunda bin 195 tona ulaştı. ZZTK, Çin Halk Cumhuriyeti’ni hedef pazar olarak belirledi. ZZTK, Xiamen’den sonra 12-14 Kasım 2014 tarihlerinde Şanghay’da Çin’in en büyük gıda fuarlarından biri olan FHC (Food Hospitality China) 2014 Gıda Fuarı’na katılacak. ZZTK, sözkonusu fuara 2009 yılından beri katılıyor.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin Çin’deki üçüncü tanıtım atağı ise The 9th China (Guangzhou) International Edible Oil & Olive Oil Exhibition 2015’te olacak. 4-6 Haziran 2015 tarihleri arasındaki fuara ZZTK ilk kez katılacak. Çin’in zengin bölgelerinden biri olan Guangzhou’daki fuarın Türkiye’nin Çin’e zeytinyağı ihracatına ciddi artış sağlaması bekleniyor.
Çinliler, Türk kuru meyvelerine de yoğun ilgi gösterdi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, 10 firma yetkilisi ile ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.
Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun Çin Halk Cumhuriyeti’ni hedef pazar olarak belirlediğini hatırlatan Celep, “Çin’de büyükşehirler Şanghay ve Pekin’de gıda fuarlarında yaptığımız tanıtım çalışmalarına Xiamen ile devam ettik. Özellikle kuru incire yoğun ilgi var. 2010 yılında Çin’e kuru incir ihracatımız sadece 32 ton iken, 2013 yılı sonunda 2 bin 341 tona ulaştık. Kuru kayısı ihracatımızda 142 tondan, 340 tona çıktı. Hong Kong ve Vietnam üzerinden de Çin’e önemli miktarda kuru meyve ihracatı oluyor. Dünyanın en fazla büyüyen ve zenginleşen coğrafyasına ihracatımızı arttırmak için tanıtım çalışmalarımız devam edecek” dedi.
BAHARAT TÜKETİMİ ARTTI
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu ise, Çinli firmalarla yaptıkları ikili iş görüşmelerinde özellikle kereste talebi ile karşılaştıklarını söyledi.
Mobilya hammaddesi olarak kullanılabilecek değişik ağaç cinslerine karşı bir taleple karşılaştıklarını belirten Tarakçıoğlu, kısa sürede Orman Bakanlığı’ndan bu konuda bilgi alarak, Çinli yetkililerle ticaret olanaklarını zorlayacaklarını aktardı.
Ayrıca Çin’de son yıllardaki yüksek büyüme sonrasında refahın arttığını anlatan Tarakçıoğlu, “Çin’deki refah artışına paralel olarak yemek kültürü zenginleşti. Her türlü baharata yoğun ilgi gösteriyorlar. Türkiye’den Çin’e baharat ihracatının gelişebileceği bir zemin var. Ticari ilişkiler devam ettirildiği takdirde baharat ihracatımız artış gösterecektir” şeklinde konuştu.
Türk Gıda İhracatçıları Çin Pazarında Atağa Geçti
Türk gıda ihracatçıları, 1 milyar 300 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatlarını arttırmak için tanıtım atağına kalktı.