Türk Hacıların Arafat'ta Kalacağı Çadırlar Klimayla Soğutulacak

Türk Hacıların Arafat'ta Kalacağı Çadırlar Klimayla Soğutulacak

Hac ibadetinin en önemli farzı olan Arafat vakfesi için bundan sonraki yıllardaki yaz mevsimi sıcaklarına tedbir olarak Türk hacı adaylarının çadırları klimalı hale getiriliyor.

Mekke Din Ataşeliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, bu yıl bir ilki daha gerçekleştirerek Arafat’taki bütün çadırları klimalı hale getirdiklerini söyledi.

Yılmaz, son yıllarda kutsal topraklarda en fazla vefat sebebinin aşırı sıcak ve güneş çarpması sonucu yaşandığına dikkat çekerek, “Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda hac zamanı Ağustos, Temmuz ve Haziran aylarına denk geleceği için ve Arafat’taki 60 derecelik sıcaklıkların hacılarımızı etkilememesi için tedbirler alıyoruz. Bu seneden itibaren kapalı ve yüksek tavanlı çadır sistemine geçiyoruz ve klima ile serinletme yapacağız. Önceki gün Arafat’taki çalışmaları kontrol ettik ve bu yıl bütün çadırlarımız klimalı olacak” dedi

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Dursun Aygün de bu yıl 6 bin 138 kişi dış ülkelerden, 56 bin 760’ı Türkiye’den olmak üzere toplam 62 bin 898 Türk hacı adayının kutsal topraklara geleceğini belirtti.

Dursun Aygün, 4 bin kişilik hizmet ekibi ile eksiksiz hizmet sunma gayretinde olduklarını kaydetti.

Bu yıl 15 Temmuz demokrasi şehitlerinin yakınlarından 45 kişinin kuraya tabi olmadan hacca geleceğini ifade eden Aygün, 2015’ten sonra şehit olanların yakınları için 700, eski şehit yakınları içinde 600 kontenjanın kullanıldığını belirtti.

Türkiye’den gelen hacı adaylarının yaş ortalamasının 58 olduğuna işaret eden Aygün, hacı profilinde yüzde 54 kadın, yüzde 46 erkek hacı olduğunu söyleyerek, 35 günlük bebek ile 100 yaş arasındaki hacı adaylarına da hizmet verdiklerini bildirdi. Sağlık merkezlerinde 344 personelin hacı adaylarının sağlığı ile yakından ilgilendiğini 120 yatak kapasiteli Diyanet Sağlık Merkezinde şu anda 64 hastanın yatarak tedavi gördüğünü, Mekke ve Medine’de 6’şar olmak üzere bugüne kadar da 12 hacı adayının kutsal topraklarda vefat ettiğini belirtti.

Bayram Türkiye ile aynı tarihte

Diyanet İşleri yetkililer, bu yıl Suudi yetkililerin 3 Eylül Cumartesi günü Zilhicce ayının başlayacağını ve 12 Eylül günü Kurban Bayramı olacağını açıkladıklarına belirterek, Türkiye ile Suudi Arabistan’daki bayramda takvim birliğinin sevindirici olduğunu söyledi.



Türkiye’nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer de Türkiye’nin hac organizasyonunun bütün Müslüman ülkeler tarafından beğenildiğine işaret ederek, “Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın yaptığı tavsiyeleri doğrultusunda bir sonraki yıl Suudi Hac Bakanlığı yetkilileri tedbirler alıyor. Böylece dünyanın en büyük toplantı ve organizasyonu olan hac konusunda eksiklikler gideriliyor. Türkiye bu konuda da öncü rol almaya devam edecek” diye konuştu.

Bu yıl henüz gelmeyen yaklaşık 4 bin hacı adayları da 4 Eylül tarihine kadar kutsal topraklara intikal edecekler.

Osmanlı revaklarının 3’te 2’si yerlerine konuldu

Öte yandan Kabe alanı yenileme çalışmalarında son safhaya geldi. Bu yıl Kabe’nin etrafında geçici olarak kurulan çelik çember söküldü. Çok sayıda vincin de Kabe bahçesinden kaldırılması dikkat çekti. Bu yıl Osmanlı revaklarının yeniden yerine konulması çalışmaları da yüzde 70 oranında tamamlandı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Kabe’nin etrafının tamamen modern hale getirilmesinin, tavaf ibadetinin derinliğini kaldırıyordu. Şimdi Osmanlı revakları ile Kabe’nin kadim olan asırlık manzarası da yeniden tesis ediliyor. Bu da insanların tavafının huşu ile olmasına katkı sağlıyor” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile