2022 itibari ile ulusal 175, uluslararasi 87 basvuru gerçeklestiren Türk Havacilik ve Uzay Sanayii’nin, toplam faydali model basvuru sayisi ise 78 oldu. Ulusal, uluslararasi ve faydali model basvurularinin 232 adeti ise son 3 yilda gerçeklestirildi.
Önceki yillarda sirasiyla “WIPO En Iyi Yerli Bulus Ödülü”, “Sertaç Köksaldi Fikri Mülkiyet Haklari Basari Ödülü”, ISIF’19 GRAND PRIX ve IFIA GRAND PRIX ödüllerini alan Türk Havacilik ve Uzay Sanayii patent basvuru ve niteligini artiracak çalismalar gerçeklestiriyor. ANKA’da kullanilan hava veri bilgisayari, uçus bilgisayari, navigasyon sistemleri ve inis sistemleri ile ilgili patent basvurulari bulunurken, SIMSEK de kullanilmak üzere termal iz artirici sistem, HÜRKUS ve HÜRJET uçaklarinda uçus kontrol düzeneklerinin patent basvurulari da yer aliyor. Buna ek olarak, uçak yapisal parçalarini üretmek için nano malzeme, kompozit ve eklemeli imalat üretim yöntemleri ile ilgili patentler de bulunuyor.
“Patent basvurularimizda her yil bir önceki yila göre önemli artis bulunuyor“
Türk Havacilik ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye PCT Patent sampiyonlugunun önemi için söyle konustu:
“Patent basvurularimizda her yil bir önceki yila göre önemli artis bulunuyor. Patentler sirketlerin mevcut çalismalari ile sirketlerin önümüzdeki on, yirmi yil için yatirim yapacagi alanlarla ilgili en gerçekçi göstergeler. Patent mühendisligini bu çerçevede dogru kullanan sirketler digerlerine göre oldukça öne çikiyor. Patentler, sirket için direkt ve dolayli ticari gelirlerdir. Günümüzde sirketlerin gelirlerinin büyük bir kismini patent, faydali model ve marka vb. maddi olmayan varliklar olusturmaya basladi.
Patentler bu nedenle gelecege yatirim olarak degerlendirilebilecek çok önemli finansal kaynaklar olarak degerlendirilmelidir.”
Türk Havacilik ve Uzay Sanayii 2018 yilindan itibaren yapilan ulusal, uluslararasi ve faydali model basvurularinda her yil bir önceki yila göre yüzde 50 büyüme gerçeklestirdi. Türk Havacilik ve Uzay Sanayii, yillik patent tescil aliminda 2020 yilina göre 2021 yilinin 3. çeyreginde yüzde 100 artis elde ederken, 2021 yili ilk yarisinda yurtdisinda toplamda 109 ülkeye patent korumasi için uluslararasi patent basvurusu yapti.
Türk Havacilik Ve Uzay Sanayii Türkiye PCT Patent Sampiyonu Oldu
Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS), Patent Cooperation Treaty’ye (PCT) yapilan uluslararasi patent basvurularinda 2022 yilinin ilk çeyreginin Türkiye sampiyonu oldu.