Avrasya Yerel Yönetimler Birliği (AYYB) Genel Başkanı Hasan Cengiz'in başkanlığındaki Türk işadamı heyeti, ülkedeki yatırım imkanlarını araştırmak ve üst düzey görüşmelerde bulunmak üzere Ulanbatur'a geldi.
Cengiz ve beraberindeki heyet, Moğolistan'ın İstanbul Başkonsolosu Munkhochir Enebish ile Türkiye'nin Ulanbatur Büyükelçisi Murat Karagöz'ü makamında ziyaret etti. Türk heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Karagöz, Moğolistan'da önünde Türk bayrağı asılı şirketlerin olmasını hedeflediklerini, bu doğrultuda atılacak her türlü adımın destekçisi olacaklarını söyledi.
Ülkede en çok kullanılan yabancı dillerden birinin Türkçe olduğunu bildiren Büyükelçi Karagöz, şimdiye kadar binlerce Moğol'un Tüekiye'de eğitim gördüğünü kaydetti.
AYYB Genel Başkanı Cengiz, atayurt ile anayurt arasındaki tarihi bağların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarla da pekiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Cengiz, ilişkilerin sadece devlet düzeyinde kalmaması, sivil toplum kuruluşları ve iş çevrelerinin ilişkilere katkı sağlaması gerektiğini, bunun için işadamlarından oluşan heyetle bu ülkeye ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydetti.
- Yürüme engelli işadamı Çelik, zor anlar yaşadı
Moğolistan Meclis Başkanı Enkhbold Zandakhu, Cengiz başkanlığındaki Türk heyeti kabul etti. Zandakhu, heyete Moğolistan'ın tarihi ve çadır (Ger) kültürü hakkında bilgi verdi.
Türk heyetinde yer alan ve tekerlekli sandalye ile ziyaretlere katılan Taktim Grup Genel Müdürü İlker Çelik, kamu kuruluşlarında asansör bulunmaması nedeniyle güçlük yaşadı. Görevlilerin yardımıyla üst katlara tekerlekli sandalyesiyle çıkarılan işadamı Çelik, Meclis Başkanı Zandakhu'ya, ülkedeki engellilerin topluma kazandırılması için Mecliste gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep etti.
İşadamı Çelik, "Bu ülkedeki yatırımlarımıza, kamu kurum ve kuruluşları ile diğer çok katlı binalara asansör yaparak engelsiz yaşanabilir bir şehir için katkı sağlayabiliriz" dedi.
- "TOKİ modeline ihtiyacımız var"-
Türk heyeti, İnşaat Bakanı Damdin Tsogtbaatar'ı makamında ziyaret etti. Türkiye'de sosyal konut alanında faaliyet gösteren TOKİ'nin uyguladığı model hakkında bilgi veren işadamı İlker Çelik, benzer modeli bu ülke için de uygulayabileceklerini söyledi.
Çelik, Moğolistan'da bulunmalarının nedeninin sistem kurmak olduğunu belirterek, "İnşaat yapıp satarak para kazanmayı hedeflemedik. Kardeş ülke Moğolistan'a yeni bir sistem kurarak, buradaki kentsel dönüşüme katkı sağlamak istiyoruz. Sistemi kurduktan sonra inşaat sektörü canlanacak ve ülkeye katma değer kazandıracak" diye konuştu.
Ağır kış şartlarına rağmen nüfusun yüzde 30-35'inin "Ger" adı verilen geleneksel çadırlarda yaşadığını bildiren Bakan Tsogtbaatar, kent merkezindeki çadırların bulunduğu bölgelere Türkiye'deki TOKİ modelini uygulayabileceklerini söyledi.
Tsogtbaatar, "Türk işadamlarına her türlü desteği vermeye hazırız. Ülkemizin ve özellikle başkent Ulanbatur'un TOKİ modeline ihtiyacı var" dedi.
- Avrasya Yaz/Kış Oyunları
AYYB Genel Başkanı Cengiz ve beraberindeki heyet, Sağlık ve Spor Bakanı Gankhuyag Shilegdamba'yı ziyaret etti.
Cengiz, AYYB'nin Avrasya Yaz/Kış Oyunları Projesi hakkında bilgi verdi. Cengiz Avrasya ülkelerinin katılımıyla kış oyunlarının Erzurum'da yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Bakan Shilegdamba, projenin Avrasya coğrafyasında yaşayan akraba toplulukları bir araya getirmesi açısından önemsediklerini belirterek, bu konuda işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.
İşadamı İbrahim Özgür Doğan, Türkiye'nin sağlık alanında büyük başarı elde ettiğini belirterek, Avrupa ülkeleri dahil, dünyanın çeşitli ülkelerinden hastaların Türkiye'de tedavi gördüğünü bildirdi. Doğan, Türkiye-Moğolistan arasında sağlık turizmi başlatılabileceğini sözlerine ekledi.
Heyetteki işadamları İlker Çelik, İbrahim Özgür Doğan, Göktan Gülseven ve Cengiz Aslan, eğitim, tarım, maden ve kültür bakanlıkları ziyareti sırasında, bakanlara projeleri hakkında bilgi verdiler.
Türk heyeti, bakanları ziyaretinde yeni kurulan hükümete başarı dileklerini iletti.
Türkiye'nin Ulanbatur Büyükelçisi Murat Karagöz, AYYB Genel Başkanı Cengiz başkanlığındaki heyet onuruna yemek verdi.
- Moğolistan
Yüzölçümü Türkiye'den fazla olmasına rağmen nüfusu 3 milyon olan Moğolistan'da, 1,5 milyon insan başkent Ulanbatur'da yaşıyor. Başkent dışındaki bölgelerde halk hayvan yetiştiriciliği ile geçimini sağlıyor. 60 milyon baş hayvan varlığına sahip ülkede et ve süt entegre tesisleri bulunmuyor. Zengin altın, gümüş, bakır ve kömür madenleri bulunan ülkede, yeterince madenlerden faydalanılmıyor. Madenler İngiltere, ABD, Rusya ve Çin tarafından kısmen işleniyor.
Zaman zaman eksi 40 dereceye ulaşan hava şartları, yaşamı ve yatırımları olumsuz etkiliyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 35'inin göçebe olarak çadırlarda yaşaması nedeniyle yaygın eğitim yerine örgün eğitim sistemi uygulanıyor.
Kişi başı gayrısafi hasılası 3 bin dolar civarında bulunan Moğolistan'ın son üç yıldır büyüme hızı çift haneli rakamlarla ifade ediliyor.
Hükümetin düşmesi üzerine 15 gün önce yeni kurulan hükümet, Mecliste temsilcisi bulunan toplam 5 partinin koalisyonuyla yeniden kuruldu. Meclis başkanı ve başbakan dahil 76 üyesi bulunan Moğolistan Meclisinde, geniş tabanlı hükümet kurulmasıyla muhalefet partisi bulunmuyor.
Türk Heyeti Moğolistan'da
Türk işadamları, Moğolistan'da nüfusun yarısının yaşadığı başkent Ulanbatur için TOKİ modelini önerdi. İnşaat Bakanı Damdin Enkhbold, TOKİ benzeri projeye ihtiyaçları olduğunu belirterek, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.