Kanadoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ''Edirne 1. Eğitim ve Kültür Festivali''nde yaptığı konuşmada, çağdaş ve uygar bir demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerine açılan bir kapı olduğunu belirterek, demokrasinin çoğunluğa karşı azınlığın haklarını koruyan bir rejim olduğunu söyledi.
Demokrasinin kurallar bütünü olduğunu, kültür, etik, uzlaşı, anlaşma ve hoşgörü istediğini anlatan Kanadoğlu, ''Maalesef bunların hiçbirisinin bizde pek fazla olduğunu söylemek mümkün değil'' ifadesini kullandı.
Türkiye'de halk oylaması olmadan anayasanın baştan sona değiştirilemeyeceğini savunan Kanadoğlu, ''Elinizdeki anayasayı eleştirebilirsiniz. Bu anayasayı daha çağdaş, daha uygar bir hale getirmek arzusu sizin için tabii bir haldir. Evet A'dan Z'ye bir Anayasa yapma olanağı vardır ama hukuk ve kurallar içinde hareket ederseniz bu mümkündür'' şeklinde konuştu.
Kanadoğlu, bunun çaresinin anayasa değişikliklerinin halk oylamasına götürülmesi olduğunu belirterek, bu durumda yapılacak işin Anayasa'nın 175. maddesinde bir değişiklik yaparak bu konunun halka götürülmesinin sağlanması olduğunu bildirdi.
Halkın yeni bir anayasa yapma yetkisi vermesi halinde kurulacak bir ''kurucu meclis''in de bütün düşüncelerin ifade edilebildiği bir meclis olması gerektiğini dile getiren Kanadoğlu, ''Bu meclisin hazırladığı anayasa, halk oylamasına konulacak. Ancak böyle yeni bir anayasa yapılabilecektir'' diye konuştu.
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de Edirne Belediyesi olarak eğitim ve kültüre büyük önem verdiklerini anlatarak, Edirne'de Selimiye ve Kırkpınar'ın UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdiğini hatırlattı.
Sedefçi, Edirne'nin ''dünya kenti'' olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayarak, daha fazla eserin bu listeye girmesi için çalışacaklarını belirtti.
Edirne'de 3 gün sürecek ''1. Eğitim ve Kültür Festivali'' kapsamında, çeşitli panel ve konserler düzenlenecek.
Muhabir: Hakan Şahin
Yayıncı: Murat Paksoy
Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu'nun Açıklaması
Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, ''Evet, A'dan Z'ye bir Anayasa yapma olanağı vardır ama hukuk ve kurallar içinde hareket ederseniz bu mümkündür'' dedi.