Türk İlaç Sanayi Pozitif Bir Değişim Sürecinde

Her yıl farklı bir tema dahilinde gerçekleştirilen 14. Araştırma Zirvesi‘ne katılan Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, sağlık sektöründeki "değişim" kavramını değerlendirdi.

14. Araştırma Zirvesi‘nde "Sağlık Sektöründe Değişim" konulu konuşma yapan Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, ilaç sanayinde "değişim" kavramına ilişkin bakış açısını katılımcılarla paylaştı.

20. yüzyıl başında birkaç öncü eczacı tarafından temelleri atılan ilaç endüstrisinin, bugün dünya standartlarında hizmet verebiliyor olmasını hızlı değişim ve gelişimin bir sonucu olarak gören Nezih Barut, "Türkiye ilaç sanayi, bugün uluslararası standartlardaki üretim tesislerine ve 25 bine yakın çalışanıyla 5 bine yakın ürünü pazara sunabilecek güce sahip. Ürünlerimiz başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 100‘e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Üretim tesislerimiz, bir yandan Sağlık Bakanlığımızın

sürekli denetiminden geçerken, diğer yandan uluslararası otoritelerden de akredite oluyor. Yıllar içinde yaşadığı pozitif değişimle, bugün uluslararası bir yetkinlik düzeyine ulaşmış olan Türk ilaç sanayi; dünya ilaç endüstrisine paralel aşamalardan geçti. İlaç sektöründeki değişim olgusunu anlamak için dünya ve ülkemiz ilaç sektöründeki gelişmeleri birlikte incelemek gerekiyor" dedi.

Pazarda konvansiyonel ilaçlarda yaşanan değişimin yanı sıra biyoteknolojik ürünlerin de yerini gittikçe güçlendirdiklerini belirten Nezih Barut, "Biyoteknolojik ilaç pazarı, beklenenden yavaş ilerlemesine rağmen önümüzdeki dönemde asıl büyümenin bu pazarda olacağı açıkça görülüyor. 2000 yılında dünya ilaç pazarının yüzde 10‘una sahip bu ürünler 2009 yılında paylarını yüzde 17‘ye çıkardılar. Türkiye‘de ise biyoteknolojik ürünler, 2010 yılında reçeteli ilaç pazarının yaklaşık yüzde 8‘ini oluşturuyordu"

şeklinde konuştu.

Konuşmasında Aile Hekimliği, tıbbi satış temsilcilerinin hastanelerde ilaç tanıtım kısıtlamaları, tedavi gruplarına göre ilaçların reçete dağılımındaki farklılıkları gibi konulara değinen Nezih Barut, bugün sektörün kendisini geliştirmesi gereken temel alanın "dışa açılma" olduğu belirtti.

Barut, "Uluslararası kalite standartlarındaki üretim tesislerini dış pazarlarda yeterince tanıtmayı başarır ve mevzuatla ilgili sorunları aşabilirsek, ülkemiz dünyadaki sayılı üretim merkezlerinden biri olacaktır" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile