Ancak yılda bir adet diş fırçası değiştiren Türkler, bu rakamla Avrupa`nın gerisinde kalıyor.
Türk halkı, 2002 yılında 3 yılda bir kez diş fırçası değiştirirken, 2010`da yılda bir diş fırçası kullanımına başladı. Diş fırçası kullanımında Avrupa`nın çok gerisinde olan Türkiye, diş macunu tüketiminde de alt sıralarda yer alıyor. Türk insanı, 2010`da 110 gram macun tüketirken birçok Avrupa ülkesinde bu rakam 4 katı. Almanya`da 457 gram, Amerika`da da 400 gram diş macunu tüketilmesi dikkat çekiyor.
Türkiye`de kişi başına düşen diş fırçası tüketimi yıllık 0,33 oranında. Bu rakam 2010 yılında ise 0,94`e ulaştı. 2006`da Avrupa`da yılda en çok diş fırçası kullanımı 2,2 ile Fransa, en az ise bu yılda 0,8 ile Amerika`da oldu.
Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Caner Güleç, istatistiklerin, Türkiye`nin ağız ve diş sağlığı açısından Avrupa`nın çok gerisinde olduğunu gösterdiğini söyledi. Güleç, yurt dışında ağız ve diş sağlığının sigorta kapsamına girdiği için çocukluktan yaşlılık dönemine kadar insanların düzenli olarak diş sağlığına dikkat ettiğini vurguladı. Diş hastalarında `32 dişim var biri gitse bir şey olmaz` kanısının hakim olduğunu ifade eden Güleç, Türkiye`de ağız ve diş sağlığına son aşamaya geldiğinde dikkat edildiğini, çoğu zaman da çok geç kalındığına işaret etti.
`DİŞİ EKSİK OLANIN MİDE PROBLEMİ VARDIR`
Sindirimin ağızda başladığına dikkat çeken Caner Güleç, 3 dişi olmayan birinin daha faza enerji harcayarak sindirim yaptığını, bunun daha çok asit salgılanmasına, dolayısıyla mideye zarar verdiğini vurguladı. Ağzında dişleri eksik olan insanları bu sebepten dolayı daha kolay mide rahatsızlıklarına yakalandığının altınını çizen Güleç, "Mide rahatsızlıklarının yüzde 60 ya da 70`inin incelendiğinde ağzında dişlerinin eksik olduğunu göreceksiniz. Sağlıklı dişlere sahip olunduğunda vücudun tüm gider organları da bundan payını alacaktır." dedi.
`DİŞ FIRÇASI VE MACUNDA MARKA SATIŞLAR TAMAMEN TİCARİ YAKLAŞIM`
Bütün diş fırçası ve macunlarının birbirlerine benzediğini ifade eden Caner Güleç, önemli olanın ağızda bulunan mikro organizmaların dışarı atılması olduğunu söyledi.
Diş fırçalamada temel felsefenin, diş etinden dişlere doğru fırçalamak olduğuna dikkat çeken Güleç, şu tavsiyelerde bulundu: "Herkes kendine göre bir diş fırçası seçebilir. Bazı insanların farklı tatlardaki macunlardan mideleri bulanıyor olabilir. O insanlar da kendilerine uygun macunu seçebilirler. Diş fırçalamak 12 tane gözüken dişleri fırçalayıp geçmek değildir. Halkımız arka taraftaki dişlere iki sürüp diş fırçalama işlemini bitirmek de tamamen yanlış bir yaklaşım tarzıdır."
DİŞ FIRÇALARI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
"Diş fırçasının kılları ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Orta yumuşaklıktaki fırça dişleri temizlemek için yeterlidir. Diş fırçasının kıllarının boyunun da iki diş boyutunda olmasına da dikkat etmek gerekir. Fırça kıllarının açılı ya da dönülebilir olmasının hiçbir mantığı yok. Bunlar tamamen bir pazarlama tekniğidir. Önemli olan ağızdaki mikro organizmaları uzaklaştırmak. Diş fırçalamadan önce de fırçanın ve ağzın suyla temas etmemesi en doğru diş fırçalama tekniği."
TÜRKİYE`DE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YILLIK DİŞ MACUNU TÜKETİMİ
2002 – 65 gram
2003 – 70 gram
2004 – 76 gram
2005 – 85 gram
2006 – 87 gram
2007 – 98 gram
2008 – 105 gram
2009 – 105 gram
2010 – 110 gram
BATI ÜLKELERİNDE 2007 YILINDA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MACUN TÜKETİMİ
Fransa – 346 gram
Almanya 457 gram
İtalya 378 gram
İspanya 264 gram
İngiltere 359 gram
Amerika 400 gram
Türk İnsanı, Yılda Bir Kez Diş Fırçası Değiştiriyor
Türkiye, kişi başına yıllık diş fırçası tüketiminde son 5 yılda ilerleme kaydetti.