SERGEN SEZGİN - Asya Capoeira Federasyonu kurucusu Mestre Eddy Murphy, müzikle yapılan Brezilya asıllı bu savunma sanatının Türk insanının mücadeleci ve savaşçı ruhuna çok yakıştığını söyledi.
Uluslararası Axe Capoeira Bursa Festivali'nin beşincisi, kentteki çeşitli noktalarda yapılan etkinliklerle gerçekleştirildi. Etkinliğe çeşitli yaş gruplarından onlarca capoeira öğrencisi katıldı.
Etkinlik için Bursa'ya gelen 52 yaşındaki dünyaca ünlü capoeira ustası Mestre Eddy Murphy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sanata 10 yaşında başladığını dile getirdi.
Çin'e capoeirayı götüren kişinin kendisinin olduğunu belirten Murphy, Brezilya'da da dünya çapında organizasyonlar düzenlediklerini aktardı.
"Capoeira ihtiyacın olan her şeydir. Kavga etmeyi seviyorsan, kendini savunmayı istiyorsan, müzik istiyorsan kendini burada bulursun." diyen Murphy, bunu önce hissetmek gerektiğini vurguladı.
Murhpy, capoeiranın herkese açık bir sanat olduğunu anlatarak, "Her insanın mutlaka yapması gerekiyor. Capoeira, kung-fu ve tekvandoya göre biraz daha yeni bir spor dalı. Yaklaşık 500 yıllık bir tarihi var ve Brezilya'dan doğdu. Bu spor dalı 200 yerleşik ülkede yapılıyor." ifadelerini kullandı.
- "Türkler savaşçı ve mücadeleci bir millet"
Türkiye'ye ilk kez geldiği bilgisini veren Murphy, Bursa'daki etkinliğe olan yüksek katılımın kendisini mutlu ettiğini belirtti.
Dünyaca ünlü capoeira ustası Murhpy, şöyle konuştu:
"Capoeiranın Türkiye'de de yapılması gurur verici. Türk insanları capoeira ile çok yakıştı. Türk milleti savaşçı ve mücadeleci bir millet. İstediğini almak için mücadele eden insanlar. Bu sporla bir ortak noktaları olduğunu ve Türk milletinin bunu en iyi şekilde karşıladığını düşünüyorum. Capoeira aynı zamanda çocuklar için çok yararlı bir spor dalı. Müzik öğreniyorlar, farklılıklar edinip birbirlerine saygı duymayı öğreniyorlar. İnanılmaz bir disiplin sahibi oluyorlar. Capoeirada çocuklara biz aynı zamanda mücadele etmeyi öğretiyoruz. Şu anki dünya, eskiden bizim büyüdüğümüz dünya gibi değil. Çocuklar mücadele etmeyi artık sevmiyor. Her şeyin kolay olmasına alıştılar. Biz her derste onlara mücadele etmeyi ve bir şey uğruna çabalamayı öğretiyoruz. Bu yönüyle capoeira çok önemli."
- Türkiye'de 20'ye yakın kentte capoeira eğitimi
Dünya Capoeira Federasyonu Türkiye Temsilcisi Halit Yalçın da capoeiranın Afrika kökenli ancak Brezilya'da gelişim gösteren bir sanat ve spor dalı olduğunu aktardı.
Afrika'da dövüş sanatlarının yasaklandığı için insanların bu spor dalını dans ve müzikle kamufle ederek devam ettirdiğini belirten Yalçın, bu yönüyle insanların dikkatini çektiğini kaydetti.
Bu spora Türkiye'de 2000 yılında başlandığını anlatan Yalçın, şunları belirtti:
"O zamanlar çok fazla insan bilmiyordu bu sporu. Üniversitelerdeki yapılanmalarımız, yarışmalarımız ve festivallerimizle daha çok insana ulaştık. Yaklaşık 20 şehirde hem çocuklara hem de yetişkinlere capoeira öğretiliyor. İnsanlar artık capoeira denince ne tarz bir spor ve sanat dalı olduğunu biliyor. Gün geçtikçe daha çok tanınan ve bilinen bir branş haline geliyor. Biz de bu konudaki çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Uluslararası Axe Capoeira Bursa Festivali de bu etkinliklerden biri."
Uluslararası Axe Capoeira Bursa Festivali'ni düzenleyen Axe Capoeira Bursa İl Temsilcisi Fatih Sezer ise bu etkinliğe insanların çok güzel tepkiler verdiğini dile getirdi.
Bursa'da bu sporu insanlara sevdirmek için sürekli çalışmalar yaptıklarını aktaran Sezer, "Yaklaşık 20 yıldır Bursa'da eğitim veriyoruz. Nilüfer Belediyesi ile ortak çalışmalar yürüterek çeşitli organizasyon ve festivallere imza atıyoruz. Bursa'da özellikle çocukların yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz hatta artık yetişkinlerin ve velilerin bile capoeiraya başladığını söyleyebiliriz. Yakında bir okul daha açarak Bursa'da daha da çalışmaları güçlendireceğiz." diye konuştu.
'Türk İnsanının Mücadeleci Ruhuna Capoeira Çok Yakıştı'
Asya Capoeira Federasyonu kurucusu Mestre Eddy Murphy:'Capoeiranın Türkiye'de de yapılması gurur verici. Türk insanları capoeira ile çok yakıştı. Türk milleti savaşçı ve mücadeleci bir millet. İstediğini almak için mücadele eden insanlar. Bu sporla bir ortak noktaları olduğunu ve Türk milletinin bunu en iyi şekilde karşıladığını düşünüyorum' Dünya Capoeira Türkiye Temsilcisi Halit Yalçın:'Yaklaşık 20 şehirde hem çocuklara hem de yetişkinlere capoeira öğretiliyor. İnsanlar artık capoeira denince ne tarz bir spor ve sanat dalı olduğunu biliyor. Gün geçtikçe daha çok tanınan ve bilinen bir branş haline geliyor'