Türk-iş Başkanı Kumlu: Anayasa Değiştirilerek 12 Eylül’ün Tüm İzleri Silinsin

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Anayasa’da yapılacak değişikliklerle 12 Eylül’ün tüm izlerinin silinmesini beklediklerini söyledi.Kumlu, “Demokrasi bizim ekmeğimiz suyumuz. Demokrasi bizim toprağımız, havamız. Biliyoruz ki demokrasi yoksa biz de yokuz.” dedi.

Mustafa Kumlu, Bursa’da Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamalarda yaptığı konuşmada, 1 Mayıs’ın yasak olduğu günleri hatırlattı. 2009 yılında yasağın kalktığını ve 2010 yılında da Taksim’in işçilere açıldığını belirten Kumlu, bunun uzun uğraşlar neticesinde gerçekleştiğini vurguladı. TÜRK-İş ve Türkiye Kamu Sen olarak Bursa Kent Meydanı’nda kutlama yapma kararı aldıklarını belirten Kumlu, alanı dolduran işçilere teşekkür etti. Açlığın, yoksulluğun, işsizliğin ve iş kazalarının işçinin kader olmadığını vurguladı.

“YASAKLARIN OLMADIĞI BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ”
Üreten, alın terinin baş tacı edildiği, özgürce örgütlenilen, yasakların olmadığı bir Türkiye istediklerine işaret eden Kumlu, şöyle konuştu: “Kazandığımızla geçinebilmek, gelecek kaygısı duymadan ülkemiz için alın teri dökmek istiyoruz. Çocuklarımızı okutmak, onları sağlıklı büyütmek, memleketimiz için çalışmak istiyoruz. Bizim, bu memleketin ürettiği her değerde nesilden nesle devrettiğimiz çalışkanlığımız, fedakârlığımız, demokrasiye olan aşkımız, alın terimiz var. Ama ilk fırsatta işsiz, aşsız, umutsuz, kapıya bırakılan bizler oluyoruz. Her fırsatta sağlık hakkına, eğitim hakkına, kıdem tazminatı hakkına, insanca çalışma hakkına, sendikalaşma hakkına göz dikilen bizler oluyoruz. Haklarımıza saldırıyorlar.”“Bu ülkenin gerçek sahibi bizleriz.” diyen Kumlu, hükümetin vakit kaybetmeden talepleri dikkate almasını istedi. 1 Mayıs’ın barış ve kardeşlik günü olduğuna dikkat çeken Kumlu, ülkedeki terör olaylarını nefretle lanetlediklerini ifade etti.

'Ulusal İstihdam Stratejisi'ni eleştiren Kumlu, şöyle devam etti: “İşsizliği önleyeceklermiş. İşsizliği önlemek için ne yapmak istiyorlar? Kıdem tazminatı hakkımızı budamak, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmak, asgari ücreti bölgeselleştirmek, kiralık işçilik düzenlemesini getirmek istiyorlar ve daha neler neler. Kıdem tazminatımıza el uzatılmasını kabul edecek miyiz? Etmeyeceğiz. Kıdem tazminatımıza el uzatılırsa ne yapacağız? Genel grev yapacağız, genel grev. Peki… Esnek çalışma biçimleriyle köleleştirilmeyi kabul edecek miyiz? Etmeyeceğiz… Asgari ücretin bölgeselleşmesini kabul edecek miyiz? Etmeyeceğiz… Tüm bunlara ve haklarımıza yönelik diğer saldırılara karşı hep birlikte direnecek miyiz? Direneceğiz arkadaşlar, el ele kol kola yürek yüreğe tüm bunlara karşı koyacağız.”

“ANAYASANIN DEĞİŞMESİYLE 12 EYLÜLÜN TÜM İZLERİ SİLİNSİN”
Konuşmasında demokrasi vurgusu yapan Kumlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokrasi bizim ekmeğimiz suyumuz. Demokrasi bizim toprağımız, havamız. Biliyoruz ki, demokrasi yoksa biz de yokuz. Demokrasi, emeğin üzerinden yükselen rejimin adıdır. Demokrasiye hiç kimse sahip çıkmasa bile, onun bir sahibi vardır. Onun sahibi biziz! Onun için Anayasa’nın, yasaların değişmesini istiyor, yapılacak değişikliklerle 12 Eylül’ün tüm izlerinin silinmesini talep ediyoruz. Anayasa değişmeli, çalışma hayatını düzenleyen yasalar değişmeli ve emeğin özgür ve güçlü olmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Türkiye’yi yönetenlerin temel hedefi özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin sınırlarını genişletmek olmalıdır. Toplumsal barış ve huzurun sağlanması için uzlaşma, hoşgörü ve bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi için çaba gösterilmelidir. Emekçilerin çıkarları savaşta değil barıştadır. Atatürk’ün ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ şiarı rehber edinilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm kurumları hukuk devleti anlayışıyla hareket etmelidir. Biz bunu istiyor, Türkiye’nin antidemokratik tüm sabıkalarından arınmasını bekliyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile