Türk-İş Genel Başkanı Atalay Açıklaması

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Soma'da yaşanan maden kazasının, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gerçekliğini ortaya döktüğünü, daha da görünür kıldığını kaydetti.

Atalay, yaptığı yazılı açıklamada, Soma'da 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin en büyük maden kazasının meydana geldiğini belirterek, "301 maden işçisi şehit oldu, yüzlerce dul ve yetim geride kaldı. Meydana gelen 'iş cinayeti' ülkeyi ve toplumu derinden sarstı, uluslararası alanda da üzücü biçimde yankılandı" ifadesini kullandı.

Faciadan etkilenenlerin sosyoekonomik ve psikolojik durumlarını iyileştirmeye dönük çalışmalar yapıldığını, Türk-İş topluluğu olarak da destek ve katkılarda bulunduklarını anımsatan Atalay, "Aslında 'Soma faciası' yıllardır işçi kesiminin dile getirdiği, düzeltilmesi için çaba gösterdiği olumsuz çalışma koşullarının gündeme taşınmasını sağlamıştır. Soma'da yaşanan maden kazası, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gerçekliğini ortaya dökmüş, daha da görünür kılmıştır" görüşünü aktardı.

Atalay, açıklamasına şöyle devam etti:

"İş güvenliği alanında çok büyük ihmallerin bulunduğu, çalışma şartlarının acımasızlığı, sömürü çarkının sürmesini sağlayan yapı bir kez daha açığa çıkmıştır. Ulusal ya da uluslararası rekabet gerekçesiyle, işçilerin çalışma ve yaşama koşulları giderek bozulmuştur. Gelişmiş ülkeler, insana ve çalışana değer vererek ekonomik büyümesini sağlamaktadır. Öncelikli amaç, insana yakışır çalışma ve yaşama şartlarını oluşturmaktır. G20 ülkeleri arasında yer alan ülkemizin işçi sağlığı konusundaki yetersizlikleri ülkeye yakışmamaktadır. Yaşanan iş kazası sonrası, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında, madencilerin çalışma ortamı ve şartlarında birtakım düzenlemeler yapılmıştır. Ancak toplum vicdanının huzura kavuşması bakımından öncelikle yapılması gereken, gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak ve dava sürecinin bir an önce sonuçlanarak sorumluların hak ettikleri cezayı almasıdır."

Ergün Atalay, böylesi faciaların bir daha yaşanmaması için alınması gereken önlemlerin ve yapılması gereken politika değişikliklerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Atalay, "Bundan amaçlanan, çalışma ortamını insana gelebilecek birtakım tehlikelerden ve kazalardan arındırmanın ötesindedir. Temel yaklaşım çalışma ortamının insancıllaştırılmasıdır. İşçilerin sadece çalışma şartları değil, yaşama şartlarının da insan onuruna yaraşır bir düzeyde olmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Türk-İş'in bu doğrultudaki çalışmalarını sürdüreceğine değinen Atalay, Soma'da yaşamını yitiren madencilere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile