Atalay, Soma ilçesine gelerek sendika merkezini ziyaret etti. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Atalay, aile büyükleri ya da yakınlarını bayram arifelerinde ziyaret ettiğini hatırlatarak bayram arefesinde ailesinden önce maden şehitlerini ziyaret edip dua etmeyi uygun gördüğünü ve bu ziyareti her bayram öncesinde tekrarlayacaklarını söyledi.
Facianın hemen ardından geldiği Soma'ya yaklaşık bir hafta boyunca kurtarma çalışmalarını yakından takip ettiğini ifade eden Atalay, 13 Mayıs'ta yaşanan faciadan herkesin ders çıkarmış ve bakış açısının değişmiş olması gerektiğini kaydetti.
Madencileri yakından ilgilendiren yasayla ilgili sahur vakitlerine kadar süren çalışmaları yakından takip ettiğini ifade eden Atalay, ''301 kardeşimiz rahmetli olmasaydı, iş cinayetine kurban gitmeseydi; belki mükemmel değil ama TBMM'den bu yasaları sendikalar olarak çıkartamazdık. Bunu açık açık dün de söyledim, bugün de söylerim. Ne iktidar, ne muhalefetle çıkartırdık. Yani onlar rahmetli olmasaydı hiç kimseye sesimizi dinletemezdik" dedi.
13 Mayıs öncesi Soma'yı Türkiye'de bile çok kişinin bilmediğini, artık dünyanın tanıdığını dile getiren Atalay, "Olan 301 insana oldu, 432 yetim var. Hepimiz bundan ders çıkarmak mecburiyetindeyiz" ifadesini kullandı.
Soma'da herkesin ekmeğinin peşinde olduğunu, çalışmak istediğini vurgulayan Atalay, devletin gerekli kontrolleri yaparak "çalışılabilir" güvencesi verdikten sonra işçilerin ocaklara ineceklerini söyledi.
Facianın ardından sendika üyesi işçilerden yaklaşık 5 milyon lira toplandığını, bu paranın büyük bölümünün AFAD ve Soma Kaymakamlığı hesaplarına, bir bölümünün de Soma'daki rehabilitasyon merkezi yapımna gönderildikleri bilgisini veren Atalay, 612 bin liranın da halen kendilerinde olduğunu kaydetti.
Herkesin elinden gelen katkıyı gösterdiğini ve göstermeye devam ettiğini bildiren Atalay, şöyle konuştu:
"Bundan sonra önümüze bakacağız, geçmişten ders çıkartacağız. Dikiz aynasına bakarak yol almamız mümkün değil. Olan 310 insana oldu, görevde olduğum müddetçe Allah nasip ederse her bayram arefesinde burada şehitliği ziyaret eder duamızı yaparız. Bu adet olur, Türk-İş'in başına gelen herkes annesine babasına gittiği gibi buraya gelir."
Atalay, toplantıyı takip eden işçilerin soruları üzerine Türk-İş işçinin sendikası olduğunu belirterek, "İşçi kendi yönetimini seçmesini bilir, üç-dört gün sonra işçi ne yapması gerekiyorsa onu yapar. Evvela itimat ettiği, inandığı, güvendiği insanları özgür şekilde seçecekler. Seçtikleri insanların arkasında duracaklar. En ufak probleminde sıkıntısında hemen iş yerindeki temsilciye, yöneticiye, sendika başkanına ifade edecekler, genel merkeze iletecekler" dedi.
Atalay, daha sonra Soma Belediye mezarlığı içerisinde maden işçilerinin mezarlarını ziyaret ederek, karanfil bıraktı ve dua okudu.
Mezarlık ziyareti ardından maden faciasında hayatını kaybeden bazı işçilerin ailelerini ziyaret eden Atalay, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı da makamında ziyaret etti.
Türk-İş'e verdiği destekten dolayı teşekkür eden Kaymakam Atçı, Soma'da anıt mezar yapılması için çalışma sürdürüldüğünü kaydetti.
Atçı, faciada yaşamını yitiren işçilerden 30 kadarının daha önce kapanan başka bir madenden alacağının olduğunu ve bunların verilmesi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü bildiren Atçı, Atalay'dan ayrıca ilçede ilkokul yapımına destek istedi.
Atçı ve Atalay daha sonra yapımı devam eden rehabilitasyon merkezini gezdi.
Türk-iş Genel Başkanı Atalay, Soma'da
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Soma faciasında 301 maden işçisinin yaşamını yitirmesinin ardından maden işçilerinin çalışma şartlarıyla ilgiyi getirilen yasal düzenlemeler ''301 kardeşimiz rahmetli olmasaydı, iş cinayetine kurban gitmeseydi; belki mükemmel değil ama TBMM'den bu yasaları sendikalar olarak çıkartamazdık'' dedi.