TÜRK-IS Genel Baskani Atalay, Uluslararasi Çalisma Örgütünün 111. ILO Konferansi'nda Konustu

TÜRK-IS Genel Baskani Atalay, Uluslararasi Çalisma Örgütünün 111. ILO Konferansi'nda Konustu

Türkiye Isçi Delegesi ve Türkiye Isçi Sendikalari Konfederasyonu (TÜRK-IS) Genel Baskani Ergün Atalay, 6 Haziran Sali günü Uluslararasi Çalisma Örgütünün 111. ILO Konferansi’na katildi.

TÜRK-IS Genel Baskani Ergün Atalay, Uluslararasi Çalisma Örgütünün (ILO), Isviçre’nin Cenevre kentinde devam eden 111’inci Uluslararasi Çalisma Konferansi’nda, Türkiye’nin isçi delegesi olarak Genel Kurul’a hitap etti.

Atalay, konusmasinda 6 Subat tarihinde gerçeklesen ve yüzyilin felaketi olarak tanimlanan Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan yardimlarda bulunan BM ve ILO olmak üzere tüm uluslararasi kuruluslara ve dünyanin dört bir yanindan afet bölgesine gelen arama kurtarma ekiplerine ve yardimlara tesekkürlerini iletti.

Dünyada devam eden issizlik sorununa da deginene Atalay, “Ücretli kesim tüm dünyada ve özellikle gelismekte olan ülkelerde issizlik, kayit disi, yoksulluk ve sendikasizlastirma politikalarina karsi mücadele ediyor. Gelir adaletsizligi, esitsizlikler ve güvencesiz çalistirma dünyanin her yerinde artiyor. Taseronlasma ve ölümlü is kazalari gibi daha pek çok sorunumuz çözüm bekliyor. Ücretlere yapilan zamlar enflasyon nedeniyle kisa sürede anlamsiz hale geliyor. Gelisen teknolojiler yeni çalistirma biçimlerinin ve yeni sorunlarin ortaya çikmasina neden oluyor. Özellikle küçük isletmelerde sendikalasma nedeniyle isten çikarmalar ve sendika karsiti faaliyetler devam ediyor. Ülkemizdeki büyük bir otomotiv firmasinda oldugu gibi bazi çokuluslu sirketler gelismekte olan ülkelerdeki sendikal haklara saygiyi göstermiyorlar.

Genel Müdür tarafindan vurgulandigi gibi ‘Insana onuruna yakisir is, sürdürülebilir kalkinmanin temelidir’. Ekonomideki dönüsüm süreci yayginlasan adaletsizligin önüne geçilebilmesi için daha güçlü sendikal mücadeleyi zorunlu kilmaktadir” diye konustu.

Atalay, ayrica Türkiye’deki kamu görevlilerinin sendikal haklarini düzenleyen 4688 sayili Kanun, toplu sözlesme, hakem kurulu ve diger sosyal diyalog mekanizmalari açisindan acilen yeniden güncellenmesi gerektigini belirterek, ILO normlarina uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektigini dile getirdi.

“Bazi ülkelerin tavirlarina ragmen Cumhurbaskani Erdogan vatandaslarimizin özgür iradesiyle yeniden seçilerek güven tazeledi”

Cumhurbaskanligi ve Milletvekili Genel Seçimleri’ne de deginen Atalay, “Yüzde 85 katilimla 55 milyon vatandasimiz açik ve seffaf bir sekilde oyunu kullandi. Seçim sonucunda bazi ülkelerin tavirlarina ragmen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan vatandaslarimizin özgür iradesiyle yeniden seçilerek güven tazeledi. Ancak, TBMM’deki dagilima baktigimizda isveren temsilcilerinin çogunlukta oldugu bir tabloyla karsilasiyoruz. Benim ülkem de dahil olmak üzere, çogu ülkede ücretli kesim nüfusun yüzde 60’indan fazlasina karsilik gelmekte ancak parlamentolarda sadece birkaç kisiyle temsil edilmektedir. Bu sekilde çalisma hayati sorunlarina kalici çözümler üretmek mümkün degildir” ifadelerine yer verdi.

“Kutsal kitaplari yakan ülkeler NATO’ya girmeye çalisirken, Türkiye’nin önüne AB üyeligi için yillardir adil olmayan engeller getiriliyor”

Atalay, söyle devam etti:

"Kutsal kitaplari yakan, terörizme destek veren ülkeler, hizli bir sekilde NATO’ya girmeye çalisirken, Türkiye’nin önüne AB üyeligi için yillardir adil olmayan engeller getiriliyor. Göçmenlere karsi güvenlik kalkani gibi gördükleri Türkiye ile imzaladiklari anlasmalari ihlal ediyorlar. Avrupa’da milyonlarca soydasimiz yasiyor. Ama vatandaslarimiz vize kuyruklarinda bekletiliyor veya vize alamiyorlar. Türk halkinin önemli bir bölümü, AB ülkelerinin siyasi nedenlerle vize sürecini zorlastirdigini düsünüyor. Isçi hak ve özgürlüklerini korumak ve gelistirmek istiyorsak, hangi milletten olursa olsun önce insana saygiyi ve demokrasiyi dünyada hakim kilmaliyiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile