Türk-Is Sendikasi 2023 yilinin ilk enflasyon, açlik ve yoksulluk sinirina dair rakamlari açikladi.
Türk-Is tarafindan yapilan açiklamada, "Asgari ücret ile memur ve emekli maaslarina yapilan artislarin, mal ve hizmetlere ardi ardindan gelen zamlarla eridi" açiklamasi yapildi.
Türk-Is Sendikasi tarafindan yapilan açiklamada, gelir gider dengesizligi oldugu vurgusu yapilarak su ifadeler kullanildi:
"Yeni yilin ilk günlerinde ücretli çalisanlar ve emeklileri için geçerli olacak ücret maas artislari yapilmadan önce duraklayan enflasyon, yeni yila hizli bir giris yapti. Araliktaki baz etkisi ile gerileyen yillik gida enflasyonu bu ay yüzde 9,02 artis ile yillik temelde yeniden üç haneli yerine oturdu. Böylece, belirlenen gelir artislari enflasyon karsisinda yine asinmaya basladi.
2023 yilinin hemen basinda, milyonlarca çalisani ve emeklisini dogrudan ilgilendiren asgari ücret ile memur ve emekli maaslarina yapilan artislarin, mal ve hizmetlere ardi ardindan gelen zamlarla eridigine yasayarak tanik olunmakta. Türkiye’de dar gelirli hanelerin en büyük tüketim kalemlerinden birisi olan gidaya gelen çok yüksek zamlara kiyasla ücret, maas ve yevmiye artislarinin kisitli kalmasiyla var olan hayat pahaliligi gözler önüne seriliyor. Insanlar her market, çarsi ve pazar alisverisine çiktiklarinda ayni hatta daha az veya daha kalitesiz mal ve hizmetleri daha pahaliya almak zorunda kaliyorlar. Geçinecek geliri olmayan ve harcamalarindan daha fazla kisamayan bireyler borçlanmak durumunda kaliyor."
Sendika tarafindan yapilan açiklamaya göre, Türkiye Bankalar Birligi verileri baz alinarak vatandaslar tarafindan kullanilan kredilerin ödenemediginin alti çizilerek, "Türkiye Bankalar Birligi verilerine göre son bir yil içinde hem kredi kullanan kisi sayisi hem kullanilan kredi miktari, hem finans kuruluslarinin ödenemeyen ve tasfiye olacak bireysel kredi karti ve bireysel kredi alacak miktarlari yükseliyor. Bu çetin geçim sartlari hanelerin gelir ve gider dengesinin bozulmasindan kaynaklanirken 1990’lar Türkiye’sinde yasanan enflasyon, ücret, enflasyon sarmalina benzer sartlar yeniden yasaniyor. Net asgari ücret isveren ve hükümet oy çokluguyla aylik net 8 bin 506 lira olurken yillik temelde yüzde 100’lük bir artis yapilmis oldu. Ancak açlik siniri bu süreçte yüzde 108’lik bir artis gösterdi ve aslinda bu zam 2022 yili içinde aylarca sürmüs olan alim gücü kayiplarini ortadan kaldirmis olmadi. Içerisinde oldugumuz yeni yil yeni alim gücü kayiplari ile baslamis oldu. Mevcut görünümde sabit gelirliler, 2023 yilinda yapilacak ikinci ücret zamlarina kadar alim güçleri bakimindan simdiden 2022’nin basindaki halinden bile daha asagi bir seviyede yasamlarini sürdürmek durumunda kalacaklar. Çünkü OECD ve IMF tahminlerine göre; devam eden Rusya-Ukrayna savasi, yaklasan seçim, ülkenin yüksek risk primi ve düsük kredi notlari gibi sebeplerle Türkiye’de 2023 yilinda da enflasyon yüksek seyretme egilimi içerisinde olacak" ifadeleri kullanildi.
Türk-Is arastirmasinin 2023 Ocak ayi sonucuna göre; dört kisilik bir ailenin saglikli, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken aylik gida harcamasi tutari (açlik siniri) 8 bin 864,48 liraya, gida harcamasi ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakit), ulasim, egitim, saglik ve benzeri ihtiyaçlar için yapilmasi zorunlu diger aylik harcamalarinin toplam tutari (yoksulluk siniri) 28 bin 874,55 liraya, bekar bir çalisanin yasama maliyeti ise aylik 11 bin 556,56 liraya yükseldi" denildi.
Türk-Is’in verilerine göre mutfak enflasyonundaki degisim Ocak 2023’te su sekildedir:
"Ankara’da yasayan dört kisilik bir ailenin gida alisverisi için yapmasi gereken asgari harcama tutarindaki artis bir önceki aya göre yüzde 9,02 oraninda gerçeklesti. Son on iki ay itibariyle degisim orani yüzde 108,57 oldu. On iki aylik ortalamalara göre degisim orani yüzde 109,77 olarak hesaplandi."
Türk-Is Sendikasi yaptigi arastirmalar neticesinde elde edilen tüm oranlari degerlendirerek su ifadeleri kullandi:
"Cumhuriyetin 100. yilinin ilk ayinda yillik gida enflasyonu yüzde 108’e, dört kisilik bir ailenin saglikli, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken aylik gida harcamasi tutari olan açlik siniri ile asgari ücret arasindaki açik simdiden 360 liraya gelmis oldu. Çareler sorunlarin basladigi yerde, üretim yerlerinde, yani tarlada ve ahirda aranmalidir. Tarimsal girdilerde disa bagimliligin önlenmesi, üretim maliyetlerinin düsürülmesi, ulusal üretimin planlamasi, çiftçinin ve hayvancinin para kazanmasinin önünün açilmasi, yoksullasan ve tüketimlerini kismak ayrica daha kalitesizlerini tüketmek zorunda kalan vatandaslarin alim gücünün arttirilmasi gibi kapsayici plan ve çalismalar gerekmektedir."
Türk-Is Sendikasi 2023 Yili Ocak Ayinin Açlik Ve Yoksulluk Siniri Oranlarini Paylasti
Türk-Is Sendikasi yeni yilin açlik ve yoksulluk sinirini açikladi.