Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen’in Bursa’daki Kutlamaları Sona Erdi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ile Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu’nun Bursa’da düzenlediği 1 Mayıs kutlamaları olaysız şekilde sona erdi.

Atatürk Stadı önünde toplanan bir grup Bursaspor taraftarı, Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında işçilerin attığı çöpleri, atık toplayarak geçinen bir kişinin toplaması dikkat çekti. Kent Meydanı'ndaki Kutlamalarda herhangi bir olay yaşanmazken, Bursaspor formalı 2 çocuk, Mustafa Kumlu ve İsmail Koncuk’a çiçek verdi.

Çocuklar, “Yaptığınız hiç etik olmadı, şike her yanımızı sardı”, “Siz futbolcularımızın emeğini çaldınız, benim hayallerimi yıktınız” ve “Harçlıklarımı biriktirip, maça gidiyordum, artık şikeli maçlara gitmeyeceğim” şeklinde pankart açtılar. İlginç pankartların açıldığı mitingde, “Cuma saati serbest bırakılsın.” şeklindeki mesaj dikkat çekti.

Mitingde yaşanan bir başka ilginç olay ise Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un konuşması sırasında oldu. Koncuk, ezan okunması üzerine konuşmasını yarıda kesti. Bu sırada ekrana bir televizyon kanalına bağlantı yapan muhabirin görüntüsü yansıdı. Meydandaki kalabalık bunun üzerine, 'Genel Başkan ekrana' diye tepki gösterdi. Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun konuşması sırasında Türk Metal Sendikası üyesi olduğu belirtilen bir grup işçi “Biz siyaset istemiyoruz.” diye görevlilerle bir süre tartıştı. Koncuk, burada yaptığı konuşmada, barış ve özgürlük içinde yaşamak için, demokrasi ve ekmek için birlikte olduklarını dile getirdi. Koncuk, en temel insani ve demokratik hakları için burada toplandıklarını dile getirdi. Yoksulluğun, açlığın, çaresizliğin yaygınlaştığı bir dönem yaşandığını savunan Koncuk, Ulusal İstihdam Stratejisi'ni eleştirdi.

Sendikasızlaşmanın yaygınlaştığını dile getiren Koncuk, sendikal örgütlenmenin önüne engeller çıkartıldığını ifade etti.

Türkiye’nin tüm kurumlarının hukuk devleti anlayışıyla hareket etmesi için alanlarda olduklarını dile getiren Koncuk, “Antidemokratik sendikal yasalar değişsin diye, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın diye, vatandaşımızın yüzü gülsün diye direneceğiz.” dedi.

Taşeronlaşmanın son bulması, esnek, güvencesiz, sözleşmeli personel istihdamının kaldırılmasını isteyen Koncuk, şunları dile getirdi: “Bugün burada işçi, memur, emekli, işsiz her kesimden emekçimizin yürekleri insan onuruna yarışır bir yaşam için atıyor. Hak aramak kutsal bir mücadeledir. Bizler bu mücadeleyi yalnızca bir alanda değil, her alanda, her platformda veriyoruz. Bu nedenle Taksim, yalnızca bizlerin 1 Mayıs kutlamalarını gerçekleştirme mücadelesi verdiğimiz bir lalanın adı değil. Bugün Taksim, memuruyla, işçisiyle, işsiziyle emeklisiyle, hepimizin sorunudur. Sorunumuz gelirin adil taksimi, hakların adil taksimi, hukukun adil taksimi, külfetin de nimetin de adil taksimidir. Bu nedenle 1 Mayıs bayramımızın artık Taksim’de de kutlanabiliyor olmasının bizler için ayrı bir anlamı vardır.”Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen, kutlamaların ardından alanı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bıraktı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile