Türk-Japon Dostluğu Tasavvuf İle Güçlenecek

Türkiye ile Japonya arasında kültürel ve akademik iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen 'İki Doğu'nun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı Projesi' başladı Rektör Danışmanı Sargut: 'Proje ile Türkiye ve Japonya arasında çok önemli bir köprü kurulacak. Proje kapsamında Japonya'dan gelecek master düzeyindeki 10 öğrenci, Osmanlıca eğitim alacak ve İslam tasavvufunun derinliğini öğrenip anlayacak'

Türkiye ile Japonya arasında kültürel ve akademik iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen 'İki Doğu'nun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı Projesi' başladı.

Üsküdar Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından Mevlana Kültürel İlişkiler Programı Çağrısı çerçevesinde, Kyoto Üniversitesi Asya ve Afrika Saha Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı ile ortak protokol kapsamında hayata geçirilen 'İki Doğu'nun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı Projesi' kapsamında sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda konuşan Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut, İslam tasavvufunun, islamofobya ve terörizmle mücadele edecek tek silah olduğunu söyledi.

Proje ile Türkiye ve Japonya arasında çok önemli bir köprü kurulacağını ve önemli hizmetler gerçekleştirilmesinin amaçlandığını belirten Sargut, proje kapsamında Japonya'dan gelecek master düzeyindeki 10 öğrencinin Osmanlıca eğitim alacaklarını ve İslam tasavvufunun derinliğini öğrenip anlayacaklarını kaydetti.

Sargut, projenin medeniyetler arası ilişkileri güçlendireceğini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tasavvufun sadece İslam'a ait değil evrensel olduğunu, pozitif psikolojinin temellerinin de tasavvufa dayandığını belirtti.

Tarhan, pozitif bilimlerle ve üniversitelerde geliştirilmiş tasavvuf kültürü ve eğitiminin, DEAŞ gibi aşırı örgütlerin teorik temellerini çürüteceğine dikkati çekti.

- Japonya'da tasavvuf çalışmalarını anlattı

Kyoto Üniversitesi Asya ve Afrika Saha Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Yasushi Tonaga, Japonya'da geçmişten günümüze tasavvuf alanındaki çalışmalara değindi. Tonaga, edebiyat, tarih ve antropoloji disiplinlerinin rekabet içinde çalıştıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen iki panelde, tasavvuf her yönüyle ele alındı.

Sempozyum kapsamında yarın 'Tasavvuf Alanında, Türkçe ve Japonca Verilmiş Olan Eserlerin Tercüme Çalışmalarının Yapılandırılması' başlıklı çalıştay gerçekleştirilecek.

- Kültürel ve akademik iş birliği hedefleniyor

'İki Doğu'nun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı Projesi', yaklaşık bir yıl sürecek.

Proje ile iki ülkenin araştırma kurumları arasında mevcut akademik ve araştırma kapasiteleri bir araya getirilerek kültürel ve akademik iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Projenin, genç nesil araştırmacıların beşeri ve sosyal bilimler alanında vereceği eserlerle, uzun vadede iki ülke toplumsal bakış açıları üzerinde ve kamusal diplomasinin gelişmesinde olumlu etkiler yaratması bekleniyor.

Proje kapsamında ocak ayında Japonya'dan 10 doktora öğrencisi Türkiye'ye gelerek, 6 hafta Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı'na katılacak. Osmanlı Türkçesi ve paleografyası derslerinin verileceği program kapsamında Türkiye'deki yazma eser birikiminin tanıtılması, tasavvuf düşüncesi ve İslam felsefesi konularında dersler verilmesi ve birincil kaynaklarının incelenmesi planlanıyor. Proje kapsamında Osmanlı dönemi Türkçe tasavvuf metinleri incelenecek. Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı'na katılan genç araştırmacılar, tasavvuf konularını akademik, literatür merkezli bir meselenin de ötesinde, bu toplumu ve kültürünü daha yakından tanıyarak anlama imkanı elde edecek.

Proje kapsamında, kamusal diplomasiyi geliştirmek üzere İstanbul, Ankara ve Kyoto'da, ilgili elçiliklerin destekleriyle Japonya Kültür Günü ve Türkiye Kültür Günü etkinlikleri düzenlenmesi planlanıyor.

'İki Doğu'nun Köprüsü: Tasavvuf Kültürü Eğitim Programı Projesi Kapanış Sempozyumu', Kyoto Üniversitesi'nde 25 Mart 2017'de gerçekleştirilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile