Türk Kamu Sen İl Temsilcisi Bayraktar: Eti artık vitrinlerden seyredebileceğiz

Türkiye Kamu- Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, kırmızı eti dünyada en pahalı tüketen ülkelerin başında Türkiye'nin yer aldığını açıkladı.

Türkiye Kamu- Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, kırmızı eti dünyada en pahalı tüketen ülkelerin başında Türkiye'nin yer aldığını açıkladı.

Türkiye Kamu Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin 'Dünyada ve Türkiye'de Kırmızı Et ve Memurlar' konulu rapor hazırladı. Rapor hakkında bilgi veren Kamu Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, Türkiye'de 3 kilogram etin çeyrek altın ücretine karşılık geldiğini söyledi.

Bayraktar, raporun dünyanın değişik coğrafi bölgelerinden seçilen ülkelerdeki ortalama kırmızı et fiyatlarını, kamu görevlilerinin maaşlarını ve maaşları ile alabilecekleri et miktarını belirlerken, ülkelere göre ortalama kırmızı et tüketimini içerdiğini kaydetti.

Raporda, Türkiye ile ilgili çarpıcı gerçeklerin ortaya konulduğuna vurgu yapan Bayraktar, "Hazırladığımız rapordan çıkan en önemli sonuç Türkiye, dünyanın en pahalı etinin tüketildiği ülkelerin başında geliyor olması. Özellikle ülkelerin maaş seviyeleri göz önüne alındığında, Türkiye'de et tahmin edilenin çok daha üzerinde bir fiyatla satılıyor." dedi.

Araştırmada, İngiltere'de kırmızı etin ortalama perakende satış fiyatı 9 Euro iken, ortalama öğretmen maaşının 3 bin 612 Euro'yu bulduğuna dikkat çeken Bayraktar, buna göre bir öğretmen maaşı ile İngiltere'de 401 kilogram et alabilirken, Avustralya'da 432 kilogram, Almanya'da 827 kilogram, ABD'de 615 kilogram Türkiye'de ise ortalama 753 Euro maaş alan bir öğretmen maaşı ile ancak 58 kilogram kırmızı et satın alabildiğini kaydetti.

Dünyanın en pahalı etinin satıldığı Türkiye'de, maaşların da son derece düşük olması nedeniyle sağlıklı beslenme imkânlarının her geçen gün biraz daha zorlaştığını sözlerine ekleyen Müfit Bayraktar, "Ülkemizde kişi başına yıllık ortalama kırmızı et tüketimi açısından Türkiye'nin içler acısı hali var. Yaptığımız araştırmaya göre yıllık kişi başına et tüketimi Avustralya'da 142 kilogram, ABD'de 125 kilogram, Almanya'da 82 kilogram iken Türkiye'de yalnızca 12 kilogramda kalıyor." diye konuştu.

Et tüketimi ve ücretleri arasındaki farklılığın, tarım ve hayvancılık politikalarındaki çarpıklıktan kaynaklandığına değinen Bayraktar, "Et fiyatlarının bu denli yükselmesinin en önemli nedenlerinden biri ülkemizin tarım ve hayvancılık politikasındaki çarpıklıktır. Bugünün gelinen noktada ülkemizde tarım ve hayvancılık bitirilmiş ve ülkemiz artık dışarıdan et ve canlı hayvan ithal eder duruma getirilmiştir. Et, altın gibi değerli bir ürün haline gelmiş, mutfaklarımızdan çıkmış, vitrinlerde izlenir hale gelmiştir." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile