Türk Keneşi Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanları 1. Toplantısı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: 'Biz Türkiye olarak bu tecrübelerimizi sizlerle paylaşamaya hazırız. İşletmeci ve yatırımcı kuruluşlarımızın da muhataplarıyla birlikte iş birliği olanaklarını araştırmaya hazır olduğunu vurgulamak isterim'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin tecrübelerini Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) üyeleriyle paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Arslan, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da Türk Keneşi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanları 1. Toplantısı'na katıldı.

Bakan Arslan toplantıda yaptığı konuşmada Bakanlık olarak diğer tüm alanlarda olduğu gibi, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe de bölgesel refah ve iş birliğini artıracak mekanizmaların oluşturulması, bu alandaki girişimleri cesaretlendirecek hedefler belirlenmesi ve geleceğe yönelik politika ve stratejiler geliştirilmesine önem verdiklerini belirtti.

Bakü'de gerçekleştirdikleri etkinlik ve benzer toplantıların bilgi alışverişini de artırarak, sadece bir ülkeye yönelik çözüm önerileri için değil, bölgesel ve küresel anlamda tüm ülkeler için uygulanabilir çözüm önerilerinin oluşturulmasına da vesile olduğunu belirten Arslan, Türkiye'de yaşanan serbestleşme süreciyle ilgili bilgi verdi.

Türkiye'de 1998 yılında mobil sektörle başlayan serbestleşmeyi takiben 2000 yılında politika belirleme ve düzenleme-denetleme fonksiyonlarının birbirinden ayrıldığını hatırlatan Arslan, politika belirlemenin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına, düzenleme-denetleme görevinin ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) verildiğini bildirdi.

2004 yılında sabit telekomünikasyon sektörünün de rekabete açılarak tam serbestleşmeye geçiş sağlandığını söyleyen Arslan, şöyle konuştu:

'Tam serbestleşme, peşi sıra tam rekabeti getirdi. Bugün itibariyle sektörde 622 farklı işletmeci tarafından bin 9 yetki belgesi ile farklı alanlarda hizmet sunuluyor. İşletmecilerin sundukları hizmetlerde kalite arttı ve tarifelerde düşüş yaşandı. Gelinen noktada, ülkemizin hemen hemen her tarafında mobil ve sabit kapsama sağlanmış oldu. Bugün itibariyle, 83 milyar liranın üzerinde bir pazar büyüklüğü, 28,6 milyonu 3G, 38,6 milyonu 4.5G abonesi olmak üzere 74 milyon mobil abone, 56 milyon genişbant abone (bunun 1.8 milyonu fiber abonesi), 280 bin kilometreyi aşan fiber uzunluğu ve uluslararası çıkış kapasitemiz 6 terabit seviyelerine ulaştık. Bu süreçte; 2G, 3G ve 4.5G mobil altyapılar konusunda büyük bir tecrübeye sahip olduk.'

Tam serbestleşmeye geçildikten sonra, işletmecilerin ekonomik olmadığı düşüncesiyle gidemedikleri yerleşim alanlarına hizmet sunulmasını sağlamak ve sayısal uçurumun oluşmamasını teminen, Haziran 2005'te Evrensel Hizmet Kanunu'nu çıkardıklarını ve finansmanı tamamen Bakanlıklarına ait olmak üzere projeler geliştirdiklerini belirten Arslan, mobil ve sabit altyapıya, engelli vatandaşlara ve eğitime yönelik projeler gerçekleştirdiklerini aktardı.

Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bin 796 yerleşim yerine mobil altyapı kurduk, bin 900 yerleşim yerine kablosuz geniş bant teknolojisiyle ses ve geniş bant internet altyapısı kurduk.Tüm okullarımıza, sabit ve uydu iletişim imkânlarını kullanarak, geniş bant internet alt yapısını kurduk. Tüm okullarımıza bilgisayar sınıfları ve bilgisayar destekli fen laboratuvarları oluşturduk, FATİH adı altında bir proje geliştirerek, tüm okullarımızın altyapısını geniş bant erişime ve sınıflarını da akıllı tahta ve yazıcılarla donattık, Görme engelli vatandaşlarımıza sesli navigasyonla gitmek istedikleri yere kolaylıkla ulaşmalarını sağlayacak 'Gören Göz' cihazı temin ederek dağıtımını yaptık. Ülkemizdeki mevzuatı tek bir çatı altında toplamak ve dünya ile uyum sağlamak amacıyla Kasım 2008'de Elektronik Haberleşme Kanunu'nu çıkardık.'

Ar-Ge konusuna da özel önem verdiklerini. oluşturdukları politikalarda ve yetkilendirmelerde Ar-Ge faaliyetlerinin artmasına yönelik stratejiler belirlediklerini vurgulayan Arslan, konuşmasını şöyle tamamladı:

'Biz Türkiye olarak bu tecrübelerimizi sizlerle paylaşamaya hazırız. İşletmeci ve yatırımcı kuruluşlarımızın da muhataplarıyla birlikte iş birliği olanaklarını araştırmaya hazır olduğunu vurgulamak isterim. Ülkelerimizin katıldığı bazı uluslararası toplantılarda Türkçe, toplantı dili olarak kullanılmıyor. Türkçenin bu tip uluslararası etkinliklerde toplantı dili olarak kullanılması konusunda birlikte gayret sarf etmemizin önemli olduğunu vurgulamak isterim. Türk Konseyi ülkeleri olarak uluslararası fiber alt yapı ve uluslararası projeler olarak çözümler geliştirebiliriz. Trans Avrasya Süper Enformasyon Koridoru (TASİM), Türkiye olarak desteklediğimiz konu. E-devlet ve siber güvenlik konularında ortak projeler ve tecrübe paylaşımında bulunmamız lazım ki bu da sektörümüz açısından çok önemli bir konu. Bilgi ve haberleşme teknolojileri konulu uluslararası toplantılarda ortak tavır sergileyebilmemiz için önceden konu başlıklarını belirlemeliyiz.'

- Guluzade. 'Enformasyon teknolojileri alanında iş birliği artırılmalı'

Azerbaycan İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ramin Guluzade, bilgi teknolojilerinin her ülke için öncelik olduğunu, Türk Keneşi üyelerinin bu alanda da birbirine destek olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın bu sektörde büyük başarılar elde ettiğini, ülkede en son teknolojik yenilikleri uyguladıklarını bildiren Guluzade, 2013'te ilk Azerbaycan uydusunun uzaya gönderdiklerini hatırlattı.

İkinci uyduyu uzaya fırlatmak için çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Guluzade, 'Enformasyon teknolojileri alanında iş birliğinin artırılması, tecrübe paylaşımının büyütülmesi hepimize katkı sağlayacaktır.' dedi.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov'un moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda KazakistanEnformasyon ve Komünikasyon Bakan Yardımcısı Alan Azhibayev, KırgızistanEnformasyon Teknolojileri ve Komünikasyon Devlet Komitesi Başkanı Bakyt Sharshembiev temsil etti.

Bir sonraki toplantının Bakan Arslan'ın önerisiyle 2017'de Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı.

- PTT ile Azerpost arasında iş birliği

Toplantı sonrasında PTT ile Azerpost arasında mutabakat muhtırası imzalandı. Bakan Arslan ve Azerbaycanlı mevkidaşı Guluzade'nin hazır bulunduğu törende muhtıraya PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik ile Azerpost Genel Müdürü Sübhan Kazımov imza attı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile