Türk Kızılay'ının 148. Yıldönümü Kutlanıyor

Türk Kızılay'ının 148. Yıldönümü Kutlanıyor

Çıldır Şube Başkanı Mahmut Ahmet Vural, Türk Kızılayı´nın 148. kuruluş yıldönümü tüm ülkede olduğu gibi Çıldır´da da gururla kutladıklarını açıkladı.

Vural, kurulduğu günden bu yana insanlığın ortak değerlerine taraf olan ve Türk halkının merhametini hiçbir ayrım gözetmeksizin taşıyan, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü sahibi Türk Kızılayı´nın, 148 yıl önce bugün 11 Haziran 1868´de kurulduğunu söyledi.



Kuruluş yıldönümü kutlamaları ile Kızılaycılık kültürünün yaygınlaştırılması ve toplumun Türk Kızılayı´na desteğinin artırılmasının amaçlandığını açıklayan Vural, Türk Kızılayının faaliyetlerinin ülkenin ve dünyanın her köşesinde tanıtımının yapılarak, toplumda farkındalık yaratılmasının önem arz ettiğini söyledi.



Afet dönemleri dışında da ihtiyaç sahiplerinin yanında olan Türk Kızılayı´nın Ramazan ayı boyunca sosyal yardımlarını ülke genelinde sürdürmekte olduğunu da belirten Vural, “Türk Kızılayı, bu yıl hem hayırseverlere hem de gerçek ihtiyaç sahiplerine farklı çözümler sunuyor. Türkiye´ye yayılmış 700´e yakın Türk Kızılayı şubesinin yapmış olduğu detaylı sosyal incelemeler sonucu ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen vatandaşlarımızın ihtiyaçları, Ramazan ayında da giderilmeye devam edecek. Bağışlarıyla Ramazan ayında da ihtiyaç sahiplerine merhamet ellerini uzatmak isteyen yardımseverler, Kızılayı´nın birbirinden farklı ve etkili bağış modellerinden seçim yapabilecek.” dedi.

HİLAL-İ AHMER, 148 YILDIR GÖNÜL ELÇİLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Çıldır Kızılay Şube Başkanı Mahmut Ahmet Vural yaptığı açıklamada ayrıca Türk Kızılayı´nın 148 yıldır, dünyanın en güçlü yardım kuruluşu haline geldiğini de belirterek, yardımseverlerin her geçen gün artan güveni ve desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ettiğini de ifade etti.

Türk Kızılayı´nın 11 Haziran 1868´de bir grup idealist doktor tarafından kurulduğunu da açıklamasında belirten Vural: “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyetini kurdu. Cemiyetin ilk başkanı da Dr. Marko Paşa´ydı. Cemiyetin kurulmasındaki fikri dayanak, Solferino Savaşı´nda gördüğü yaralıların içler acısı hali üzerine 1864 Cenevre Konvensiyonu ile Kızılhaç teşkilatının kurulmasına ön ayak olan İsviçreli Henry Dunant´ın fikirleriyle aynıydı.

Cemiyet 1877 yılında “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti” adını aldı. Osmanlı İmparatorluğu´nun yıkılması ve Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulmasının ardından kuruluşun adı da 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” olarak değişti. Harf inkılabıyla başlayan dilin Türkçeleşmesi akımı kendini hayatın her alanında gösterirken, 1935 yılında kurumun ismi “Türkiye Kızılay Cemiyeti” oldu. Kuruluşa “Kızılay” adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti´nin Osmanlı´dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile