Türk Kizilay Tarafindan Hazirlanan 'Bir Dokunus, Bin Hayat' Belgeselinin Galasi Yapildi

Belgesel, Türkiye'de yasayan Suriyeli göçmenlere yardim elini uzatan Türk Kizilay Toplum Merkezlerinin çalismalarini ve göçmenlerin hayat hikayelerini konu ediyor Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik: 'Toplum merkezleri, insanligin ortak merkezi haline geldi, bu merkezler, bir sorunu çözmeyi hedefleyen birimler olmaktan çikarak, topluma katki sunan merkezlere dönüstü' Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskan Yardimcisi Eleftheria Pertzinidou: 'Belgeselin konusu olan toplum merkezleri, mülteci toplulugun örgütlenmesinde ve yerel halkla bag kurulmasinda önemli rol oynuyor'.

Türk Kizilay tarafindan hazirlanan, Türkiye'de yasayan Suriyeli göçmenlere yardim elini uzatan Türk Kizilay Toplum Merkezlerinin çalismalarinin ve göçmenlerin hayat hikayelerinin konu edildigi "Bir Dokunus, Bin Hayat" belgeselinin galasi yapildi.

CerModern'de düzenlenen galanin açilisinda konusan Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, Türkiye'nin göç yollarinin kesistigi bir noktada bulundugunu, özel konumu ve kriz bölgelerine yakinligi nedeniyle bugün 4 milyondan fazla insanin sigindigi bir ülke konumunda oldugunu söyledi.

Kinik, Birlesmis Milletler verilerine göre, dünyada en fazla siginmaciya ev sahipligi yapan ülke konumunda olan Türkiye'nin 10 yili askin bir süredir ev sahipligini layikiyla yerine getirdigini vurguladi.

Genel Baskan Kinik, Türkiye'nin soruna en basindan bu yana insan odakli yaklastigini, nüfus hareketleri ilk basladiginda benimsenen açik kapi politikasinin tamamen insancil saiklerle izlendigini anlatti.

Türkiye'nin, geçici korumasi altinda olan ihtiyaç sahibi insanlarin hayatlarini kolaylastirmak adina, pek çok farkli alanda hizmetler ürettigini belirten Kinik, profesyonel ve gönüllü iyilik neferleriyle, insanligin bu büyük derdine merhem olmak için çalistiklarini kaydetti.

Kerem Kinik, "Bugünkü film gösterimizde, bu çalismalarimizin meyvelerini, yaptigimiz is birliklerinin ne kadar degerli oldugunu ve hayatlara nasil dokundugunu göreceksiniz. Birlikteligimiz sayesinde, Bir Dokunusla, Bin Hayat fayda buldu, Toplum Merkezleri insanligin ortak merkezi haline geldi, bu merkezler bir sorunu çözmeyi hedefleyen birimler olmaktan çikarak topluma katki sunan merkezlere dönüstü. Yararlanicilar artik ev sahibi topluma uyum saglayarak, katma deger üretiyorlar." diye konustu.

Avrupa Birligi Ülke Delegasyonu destegi ve Uluslararasi Kizilhaç ve Kizilay Dernekleri Federasyonu (IFRC) is birligi ile çekilen "Bir Dokunus Bin Hayat" Belgeselinin, yerel ve farkli uyruklu Toplum Merkezi yararlanicilarinin öykülerini, çok genis bir kitle ile paylasabilme noktasinda büyük katkilar saglayacagina inandiklarini belirten Kinik, projeye katki saglayan herkese tesekkür etti.

- "Toplum merkezleri mülteci toplulugun örgütlenmesinde önemli rol oynuyor"

Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskan Yardimcisi Eleftheria Pertzinidou ise Türkiye'nin en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülke oldugunu söyledi.

Pertzinidou, AB fonlarinin yararlanici ülkeler arasindaki dagiliminin mültecilerin aralarindaki dagilimi da yansittigini belirterek, toplam bütçenin 50 milyon oldugunu, 32 milyondan fazlasinin ise Türkiye'ye tahsis edildigini ifade etti.

Belgeselin, travma altindaki bir nüfusa yardim etmek ve destek olmak için hem ofislerde hem de sokaklarda çalisan herkesin coskusuna ve özverisine isik tuttugunu dile getiren Pertzinidou, "Belgeselin konusu olan toplum merkezleri, mülteci toplulugun örgütlenmesinde ve yerel halkla bag kurulmasinda önemli rol oynuyor." dedi.

Pertzinidou, toplum merkezlerinin hizmet sunma, mültecileri hükümetle baglama, vatandaslari veya statüleri ne olursa olsun herkesin bir araya gelebilecegi faaliyetleri tesvik etme kapasitelerinin sembolü oldugunu sözlerine ekledi.

- Toplum Merkezleri 17 ilde hizmet veriyor

Türk Kizilay, göç krizine müdahale kapsaminda, kamp disinda yasayan göçmenler ve birlikte yasadiklari yerel halkin ihtiyaçlari dogrultusunda ilk toplum merkezini 20 Ocak 2015'te Sanliurfa'da kurdu.

Bugün sayisi 17'ye çikan Türk Kizilay Toplum Merkezleri Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, Istanbul Bagcilar ve Sultanbeyli, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Mardin, İçel, Sanliurfa ve Zonguldak'ta hizmet veriyor.

Türk Kizilay Toplum Merkezleri, Koruma ve Sosyal Uyum Programi, Sosyoekonomik Güçlendirme Programi, Saglik ve Psikososyal Destek Programi kapsaminda faaliyetlerini yürütüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile