Türk Kızılayı Genel Başkanı Lütfi Akar Açıklama Yaptı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Lütfi Akar Açıklama Yaptı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacıları kamplarda rahat ettirmek adına hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını söyledi.

Akar, Vali Erdal Ata'yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacıları ağırlandığı bölgeleri ziyaret etmek amacıyla geziye çıktığını vurguladı.

Ziyaretlere Şanlıurfa'dan başladıklarını ve Vali Celalettin Güvenç'le görüşerek Suriyeliler hakkında bilgi aldığını anımsatan Akar, şöyle konuştu:

''Türk Kızılayı olarak biz devletimizin yanında, yardımcı rol oynamaya gayret eden bir yardımcı kuruluşuz. Tanımlanmış olan görevimizde bu. Dolayısıyla Gaziantep ile alakalı konularda da sayın valimizle devamlı koordineli çalışma durumundayız. Bu kapsamda Karkamış kampımızı ziyaret ettik. Oradaki kaymakamımızla ekip arkadaşlarımızla görüştük. Eksiklikleri, aksayan yönleri varsa onları arz ettik. Amacımız olayı yerinde görmek.''

Bir gazetecinin, ''Suriyeli sığınmacıların taleplerine'' ilişkin sorusu üzerine Akar, şöyle konuştu:

''İnsanlar kendi evlerini barklarını terk ederek buralara gelmişler. Yani siz de düşünün evinizden hiçbir eşyanızı almadan bir haftalığına, 10 günlüğüne, 1 aylığına ayrıldığınızı düşünün. Mutlaka bazı şikayetleriniz olacaktır. Rahatlık açısından eviniz gibi olmayacaktır. Ama bu olağanüstü bir vaziyettir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti dünyada bu işi en insani ve en güzel şekilde yapan devlettir. Biz bütün dünyayı biliyoruz. Bu konuda afet müdahalesiyle alakalı ve sığınmacılarla alakalı. Aynı sığınmacılar Ürdün'de de Lübnan'da da diğer ülkelerde de hiç birinde bu misafirperverlik ölçeğinde ağırlanmıyorlar. Öyle çadır kentlerde ihtiyaçları yerine getirilmiyor, 3 öğün yemek verilmiyor, eğitim ihtiyaçları, psiko-sosyal destek ihtiyaçları, sağlık ihtiyaçları bu şekilde karşılanmıyor.''

Diğer ülkelerdeki Suriyelilerden gücü olanların ev tuttuğunu belirten Akar, gücü olmayanların ise bazı ülkelerde ''dilenme'' noktasına geldiğini aktardı.

''Türkiye Suriyeli sığınmacıları kamplarda rahat ettirmek adına hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyor'' diyen Akar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın organizasyonunda Türk Kızılayı olarak sığınmacılar için ellerinden geleni yapmaya gayret edeceklerini vurguladı.

Türk devleti kadar hiçbir devletin sığınmacılara itibar etmediğini ve insancıl davranmadığına dile getiren Akar, ''Bu herhalde bizim milli göreneğimizden ve dinimizden kaynaklanan bir husus olsa gerek'' diye konuştu.

Akar, ''Adıyaman ve çevre illere yapılan çatır kentlerle ilgili ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz-'' sorusuna ise AFAD'ın nereye çadır kent yapılacaksa, kendilerine bildirdiğini, kendilerinin de lojistik imkanları oraya yönlendirdiklerini kaydetti.

Vali Ata ise yeni kurulacak çadır kentler için belirlenen eksikliklerin ve taleplerin kısa sürede karşılanacağını kaydetti.

Muhabir: Zerin Özdilek / Sevil Çelik

Yayıncı: A. Fatih Tekcan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile