Türk Konseyi Medya Forumu'nda Türk Dünyasi Birligi Konusuldu

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Stratejik Iletisim ve Kriz Yönetimi Daire Baskani Yücel: 'Türk Kenesi'nin, Türk dünyasinin içerigi köklü geçmisidir. Bugün için stratejik iletisim faaliyetimizin mecrasi güçlü gelecegimizdir. O güç bizde mündemiçtir, saklidir' Türk Konseyi Genel Sekreter Yardimcisi Gismat Gozalov: '44 günlük Karabag Savasi bu alanda is birliginin ne denli önemli oldugunu gösterdi. Kardes halklar olarak birbirimizi tanimak açisindan medya alaninda is birligi önemli.' Kirgizistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikasi Bakan Yardimcisi Altinbekoviç: 'Tarihimizi bilmezsek, köklerimizi bilmezsek veya yanlis tanirsak gelecegimiz olmaz. Tarihimizi, dogru düzgün ve herkesin anlayabilecegi sekilde ifade edecek eserlere, projelere ihtiyaç var'

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Stratejik Iletisim ve Kriz Yönetimi Daire Baskani Gökhan Yücel, "Türk Kenesi'nin, Türk dünyasinin içerigi köklü geçmisidir. Bugün için stratejik iletisim faaliyetimizin mecrasi güçlü gelecegimizdir. O güç bizde mündemiçtir, saklidir." dedi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi ev sahipliginde düzenlenen "Türk Konseyi Medya Forumu" kapsaminda Türk Konseyi Genel Sekreter Yardimcisi Gismat Gozalov'un moderatörlügünde "Türk Dünyasi 30. Yil Özel Oturumu: Köklü Geçmis, Güçlü Gelecek" oturumu yapildi.

Yücel, oturumda yaptigi konusmada, Türk Konseyini olusturan ülkelerin birlikteliginin Ahmet Yesevi, Seyyid Yahya Sirvani ve Anadolu'nun diger erenlerinden beslenen birlik, ahlak ve düzen oldugunu dile getirerek, "Biz öyle bir birligiz ki ne gerçek ne tüzel kisilik sifatlariyla tanimlanabilecek. Biz hikmet sahibi bir birligiz, ahlak sahibi bir birligiz. Biz burada paydas degiliz, Türk Kenesi'nin paydaslari yok, arkadaslari, karindaslari, gönüldaslari var." diye konustu.

"Köklü Geçmis, Güçlü Gelecek" temasinin kendi içinde bir strateji barindirdigini belirten Yücel, sunlari söyledi:

"Stratejik iletisim modern bir kavram, bir disiplin. Bana deseniz 'Bizim stratejimiz ne? Nasil bir stratejik iletisim yaklasimi ile bu toplulugu, bu birlikteligi iletisimsel açidan daha ileri noktaya götürürüz?' Stratejik iletisim bir hedef kitleye matuf yapidir; bir içeriginiz ve mesajiniz olacak ve onu bir mecraya koyacaksiniz. Türk Kenesi'nin, Türk dünyasinin içerigi köklü geçmisidir. Bugün için stratejik iletisim faaliyetimizin mecrasi güçlü gelecegimizdir. O güç bizde mündemiçtir, saklidir. Bizim mecramiz güçlü bir gelecektir, birlikte çalismakla tüm engellemelere, tüm kasitlara, tüm yalanlara ragmen... Bugün bizi engellemeye gücü yetmeyenlerin tanki, tüfegi, ticareti daha büyük olabilir bizden ama irfani, hikmeti degil. Bizim en büyük stratejik gücümüz hikmet. Yetmeyenler yalanla, dezenformasyonla saldiriyorlar."

- "Türk dünyasi olarak küresel düzeyde de inisiyatif aliyoruz"

Türk Konseyi Genel Sekreter Yardimcisi Gozalov, 30 yil önceye bakildiginda bir çati altinda üye ülkeleri bir araya getiren konseyin kurulmasinin hayal bile edilemeyecegini kaydederek, Türk dünyasi ülkelerinin is birliginin daha da büyüdügünü söyledi.

Medya alanindaki is birliginin altini çizen Gozalov, "44 günlük Karabag Savasi bu alanda is birliginin ne denli önemli oldugunu gösterdi. Kardes halklar olarak birbirimizi tanimak açisindan medya alaninda is birligi önemli." dedi.

Gozalov, Kovid-19 salgininda üye ülkeler arasinda saglikta is birligi yapildigina deginerek, "Türk Konseyi üye ülkeleri Afrika'daki ihtiyaç sahibi ülkelere de asi bagisinda bulunacak. Türk dünyasi olarak küresel düzeyde de inisiyatif aliyoruz, sadece ülkelerimiz ölçeginde degil." ifadelerini kullandi.

Kirgizistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikasi Bakan Yardimcisi Baltashev Ilyazbek Altinbekoviç, 30 yil önce Asya'nin kalbinde bagimsiz devletler kuruldugunu, Orta Asya'nin layik oldugu bir konuma geldigini ve seslerini daha iyi duyurma imkani bulduklarini söyledi.

Ülkeler arasinda farkli boyutta is birlikleri gelistirilmesi, bunun iki ve çok tarafli projeler halinde ortaya konulmasi gerektigine dikkati çeken Altinbekoviç, "Tarihimizi bilmezsek, köklerimizi bilmezsek veya yanlis tanirsak gelecegimiz olmaz. Tarihimizi, dogru düzgün ve herkesin anlayabilecegi sekilde ifade edecek eserlere, projelere ihtiyaç var." degerlendirmesini yapti.

Kazakistan Cumhuriyeti Enformasyon ve Sosyal Kalkinma Bakan Yardimcisi Kemelbek Oishybayev, ülkesinin bagimsizligini kazanmasindan itibaren devlet ve toplum arasindaki iliskilerin insa edildigini, basin ve yayin alaninda çalisanlarin hukuki haklarinin savunuldugunu belirtti.

Bu alanda kanunlar yapildigini, kurumlar ve mesleklerle ilgili yönetmelik ve genelgeler hazirlandigini, medya alaninda basarili çalismalar yapildigini anlatan Oishybayev, 2021 itibariyla ülkede 4 bin 700 basin yayin organinin kayitli oldugunu, medyayi gelistirme konusundaki yapilanlarin 30 yillik çalismalarin sonucu oldugunu belirtti.

Ülkede çok sayida proje ve dizi film çalismasi olduguna deginen Oishybayev, Dede Korkut'un dizi filmini çekmek için TRT ile görüsmelerin devam ettigini söyledi.

Özbekistan Cumhurbaskanligi Idaresi Bilgi ve Kitle Iletisim Ajansi Daire Baskani Akhror Saidov, forumun Türk dünyasi ülkeleri arasindaki sosyoekonomik ve kültürel baglari daha da güçlendirecegini dile getirerek, konseyin uluslararasi prestijini artirmaya katki saglayacagina inandigini ifade etti.

- "Geçmisten Gelecege Türk Dünyasi Birligi"

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar'in moderatörlügünde "Geçmisten Gelecege Türk Dünyasi Birligi" baslikli üçüncü oturumu yapildi.

Özbekistan Bilimler Akademisi Sarkiyat Enstitüsü Kidemli Arastirmacisi Doç. Dr. Feruza Djumaniyazova, Türkiye ve Özbekistan arasindaki spor alanindaki is birliginin tarihçesine iliskin bilgi verdigi oturumda Bilkent Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sirri Hakan Kirimli da Ismail Bey Gaspirali'nin yasami ve yaptiklarini anlatti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile