Türk Konseyi Ve UNDP Arasında İş Birliği

UNDP Başkan Yardımcısı Sultanoğlu: 'Bu iş birliğinde ortaya konacak çalışmalar sınırlı sayıda ülkeye değil, birçok ülkeye örnek teşkil edecek mahiyettedir.' 'Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması için ülkelerin ya da kurumların tek başlarına çalışmaları yeterli olmayacak. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle elimizden geldiği kadar çok ortaklı çalışmalar yürüterek, ortaya çıkan örnek modelleri yaygınlaştırmaya çalışacağız.' Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Hasanov: 'Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın kurduğu bir işbirliği olmamıza rağmen, aynı zamanda açık, şeffaf herkesle iş birliğine hazır olan bir kuruluşuz.'

İSTANBUL – Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için birlikte çalışma konusunda mutabakat zaptı imzaladı.

Anlaşma Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye ile bölgedeki diğer ülkelerde turizm, ekonomi, bilgi ve iletişim teknolojisi, yenilenebilir enerji konularında mevcut iş birliğini güçlendirecek.

İmza töreninde konuşan BM Genel Sekreter Asistanı, UNDP Başkan Yardımcısı ve UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Bürosu Direktörü Cihan Sultanoğlu, zaptın 2 yıl süren çalışmaların sonucunda imzalandığını anlattı.

UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Ofisi’nin 2014’te İstanbul’a taşındığını, bu tarihten sonra faaliyetlerdeki verimliliğin tahminlerin çok ötesine çıktığını aktaran Sultanoğlu, Türk Hükümetine, Dışişleri Bakanlığı mensuplarına sağladıkları imkanlar için teşekkür etti.

Sultanoğlu, İstanbul’da yeni ortaklıklar kurma konusunda da çok önemli fırsatlarla karşılaştıklarını belirterek, İstanbul’un sadece BM kuruluşları için değil, diğer uluslar arası kuruluşlar için de çekim merkezi haline geldiğini vurguladı.

Türk Konseyi'nin, UNDP’den çok daha önce Türkiye’yi ve İstanbul’u kendine merkez olarak seçtiğini, aynı şehirde bulunmanın fiziki avantajıyla UNDP-Türk Konseyi ilişkisinin çok hızlı şekilde ilerlediğini ifade eden Sultanoğlu, Türk Konseyi ile 2015 Ekim ayında uluslararası kalkınma için bilişim ve iletişim konferansını düzenlediklerini, bu sayede iş birliğinin çok sağlıklı bir zemine oturmasını sağladıklarını aktardı.

Bu konferans vesilesiyle iki kurumun ortaklığının somut olarak görünür hale geldiğini anlatan Sultanoğlu, 'İki kurum, birbirini daha yakından tanıdı, pratik olarak birbirimizi anlamaya başladık. Konferansta elde edilen sonuçlar da bugün imzalamak için toplandığımız mutabakat zaptının içeriğine büyük katkı sağladı. 2016 yılı küresel kalkınma için çok önemli bir başlangıç ifade ediyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Uzun bir istişare sürecinden sonra BM üyesi ülkelerin katkı ve onayıyla belirlenen sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin, 70. BM Genel Kurulu’nda kabul edildiğini ve 1 Ocak 2016’dan itibaren uygulamaya konulduğunu anlatan Sultanoğlu, bu küresel hedeflerin gelecek 15 yılda tüm ülkeler ve uluslararası kuruluşlar için kalkınma çalışmalarının temelini oluşturacağına dikkati çekti.

UNDP’nin yeni ortaklıkları, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma çerçevesinde ele aldığını belirten Sultanoğlu, Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesindeki gelişmekte olan ülkelerin birçok ortak yönü, önceliği, gereksinimi bulunduğunu söyledi.

Cihan Sultanoğlu, Türk Konseyi’nin de üye ülkelerde ve bölgede kalkınma sorunlarına katkıda bulunduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu iş birliğinde ortaya konacak çalışmalar sınırlı sayıda ülkeye değil, birçok ülkeye örnek teşkil edecek mahiyettedir. Türk Konseyi’ne üye ülkeler ve bölgedeki diğer ülkeler arasındaki bilgi paylaşımını teşvik etmek, ortak kalkınma problemlerine benzer yaklaşımlarla çözüm önerileri üretmek, en önemlisi sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma yönünde farkındalık yaratmak ve ortak faaliyetler yürütmek iş birliğinin bundan sonraki ilk adımları olacaktır. Desteğinize ihtiyacımız var.

UNDP 2016 yılındaki faaliyetleriyle bölgede sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle ilgili tanıtım çalışmalarına sağlıklı bir zemin üzerine yaklaşmak istiyor. Bu nedenle hükümetlerin yanı sıra özel sektör, sivil toplum, akademik kuruluşlar ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği bizim için çok büyük önem taşıyor. '

İş birliğinin, uluslararası kuruluşların birbirleriyle yenilikçi iş birlikleri için de güzel bir örnek teşkil edeceğini vurgulayan Sultanoğlu, 'Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması için ülkelerin ya da kurumların tek başlarına çalışmaları yeterli olmayacak. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle elimizden geldiği kadar çok ortaklı çalışmalar yürüterek, ortaya çıkan örnek modelleri yaygınlaştırmaya çalışacağız. İnanıyorum ki, bu işbirliği örnek modeller yaratacak ve sadece bölgemizde değil, küresel olarak da başarıya katkıda bulunacaktır. İş birliğinin oluşturulmasında emeği geçenlere teşekküre ediyoruz. Gerçekten de çok iyi bir başlangıç yaptık, her iki ekip de hızlı çalışarak bizi bugünlere getirdi.' diye konuştu.

- 'İş birliğine açığız'

Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov, Birleşmiş Milletlerin, en güçlü kuruluşlarından birinin Kalkınma Programı olduğunu, Türk Konseyi ve UNDP iş birliğini devam ettirmek istediklerini belirtti.

Ortak iş birliğini bir yol haritası olarak belirlediklerini ifade eden Hasanov, bu çalışmaların, bütün insanların kazançlı çıkacağı, gelişme ve kalkınmaya katkıda bulunulabilecek alanları ihtiva ettiğini kaydetti.

Bu bağlamda iş birliği protokolü imzalamadan da geçen yıl çalışmalara başladıklarını ve bu kapsamda uluslararası bir forum düzenlediklerini anlatan Hasanov, bugün ise bu iş birliğinin atılan imzayla resmileştiğini söyledi.

Ramil Hasanov, 'Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın kurduğu bir işbirliği olmamıza rağmen, aynı zamanda açık, şeffaf herkesle iş birliğine hazır olan bir kuruluşuz. Bu bağlamda bizim birçok ülkeyle çalışmalarımız devam etmektedir, bu ülkelerden bir tanesi dost ve kardeş olarak kabul ettiğimiz Macaristan devletidir. Dost ülkelere açık olduğumuz için ekonomi ve turizm gibi alanlarda da iş birliğine açığız.' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sultanoğlu ile Hanasov mutabakat zaptını imzaladı. Törende daha sonra Hasanov, İpek Yolu'nu temsilen bir şalı Sultanoğlu'na hediye etti. Sultanoğlu da Hasanov'a üzerinde UNDP'nin hedeflerinin yer aldığı bir futbol topu takdim etti.

Törene Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı İstvan Mikola, SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss, BM Medeniyetler İttifakı Kabine Şefi ve Yüksek Temsilci Sözcüsü Nihal Saat, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Yerke Bolan Sapiyev de katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile