'Türk Kültüründe Kamlık' Konferansı Düzenlendi

'Türk Kültüründe Kamlık' Konferansı Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kültür ve Medeniyet Topluluğu tarafından Araştırmacı-Yazar Timur Davletov’un konuşmacı olarak katıldığı “Türk Kültüründe Kamlık” konferansı Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Davletov, şamanlık ya da Türkçe karşılığı kamlık olan inanç sisteminin, çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan, halen yaşamaya ve yaşatılmaya devam eden fenomen olarak da tanımlanan kültürel bir süreç olduğunu ifade etti.

Kamlığın, paleolitik dönemden beri gelen çok kadim bir kültür olduğunu belirten Davletov, “Birçok bilimci bu konuda bilgi veriyor, işaret ediyor aynı zamanda paleolitik dönemden beri arkeoloji kazılarıyla desteklenen bir geçmişi var. O bakımdan çok kadim bir inanç. 35-40 bin yıl öncesinden gelen, Türk halklarının içerisinde de çok yaygın olan bir inanç sistemi” dedi.

Davletov, “35 bin yıllık bir hematit taşından, kan taşından yapılan bir kaplumbağa figürü var. Kaplumbağa figürünü on binlerce yıl sonra Göktürk topraklarında, günümüzdeki Moğolistan topraklarındaki yazıtlarda görebiliyoruz. Biz geçmişi bilmezsek onu bütünleştiremiyoruz. Bu kültürü tanıdıkça Türkoloji’yi tanıyacağız, Türkoloji’miz derinleşecek. Türkoloji araştırmaları için, Türklük Bilimi araştırmalarının tam olabilmesi için şamanlığın tam olarak araştırılması kaçınılmazdır” diye konuştu.

Şamanlığı araştırabilmek için mitolojinin ön plana çıktığını söyleyen Davletov, mitolojide de en önemli yerin destanlara ait olduğunu belirterek, “Türk halkları içerisinde yüzlerce destan var. Bütün o destanları bir araya getirdiğimiz zaman tahminime göre 50 milyon satırı aşar. Dolayısıyla bu 50 milyon satırın hepsinin incelemek lazım. Bu bir kuşağın meselesi değil, birkaç kuşağın bilimcisin, araştırmacının, Türkoloğun meselesidir. Bütün bunları çözümledikten sonra Türkoloji çok daha sağlam bir zemine oturabilir” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile