‘Türk Kütüphanesi‘ Sergisi Bavyera‘da Okul Okul Gezecek

Alman öğrencileri, Türk kültürü ve tarihi hakkında daha iyi bilgilendirmeyi hedefleyen ‘Türk Kütüphanesi‘ gezici sergi görücüye çıktı.

Alman öğrencileri, Türk kültürü ve tarihi hakkında daha iyi bilgilendirmeyi hedefleyen ‘Türk Kütüphanesi‘ gezici sergi görücüye çıktı. İleri seviyedeki lise türü okullara yönelik sergide 20 kadar Türk romanı ile Türk tarihi ve edebiyatını konu edinen 13 pano öğrencilerle buluşacak. Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, serginin Türk edebiyatını tanıtma konusundaki bir eksikliği gidereceğini söyledi.

Türk edebiyatı, kültürü ve tarihini Alman öğrencilere daha iyi tanıtmak için hazırlanan ‘Türk Kütüphanesi‘ gezici sergisi Bavyera eyaletinde okul okul gezecek. Projenin temelinde, Robert Bosch Vakfının inisiyatifi ile Zürih Birlik Yayınevi‘nin (Unionsverlag Zürich) Almanca‘ya çevirdiği 20 adet Türk romanının tanıtılması yatıyor. Sergide Türk tarihi, kültürü ve edebiyatı hakkında hazırlanmış 13 pano ve 20 kadar roman Alman öğrencileri ile buluşacak. Münih Okul Kalitesi ve Eğitim Araştırma Devlet Enstitüsünde (İSB) açılan ve dört hafta kadar sürecek sergiyi, özellikle öğretmenlerin ziyaret etmesi bekleniyor. Serginin daha sonra okullara açılacağı ve şimdiden iki okul müdürünün sergiyi okuluna götürmek için başvuru yaptığı bildirildi. Projenin sadece Almanlara değil, aynı zamanda Türk kökenli öğrencilere de hitap ettiği belirtiliyor.

Türk Kütüphanesi sergisinde romandan, otobiyografiye, şiirden denemelere eserler bulmak mümkün. Serginin, daha çok 10. sınıftan itibaren öğrencilere yönelik olduğu bildirildi. Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Adalet Ağaoğlu, Aslı Erdoğan, Hasan Ali Topbaş eserleri Almancaya çevrilen bazı yazarlar.

‘Türk Kütüphanesi‘ adlı gezgin serginin açılışını, Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, Bavyera Hükümeti Uyum Sorumlusu Martin Neumeyer, İSB müdürü Thomas Sachsenröder ve İSB Okul Kütüphaneleri direktörü Hermann Ruch yaptı. Hedeflerinin Birlik Yayınevi‘nin Türk Kütüphanesi‘ni Bavyera‘daki okullara taşımak olduğunu söyleyen projeden sorumlu Hermann Ruch, serginin şimdiye kadar kamuya ait kütüphanelerde düzenlendiğini ve sırada okulların olduğunu kaydetti. Sergiyi okullarında açmak isteyen müdürlerin kendileri ile irtibata geçmesini isteyen Ruch, talebin fazla olması halinde ikinci, hatta üçüncü sergiyi yola çıkaracaklarını ifade etti.

Kültürel eğitimin İSB ve Bavyeralı okullar için çok önemli bir konu olduğunun altını çizen müdür Thomas Sachsenröder ise, bir insanın yazarlar sayesinde yabancı bir kültürün düşünce yapısı ve çeşitliliği hakkında en etkili şekilde bilgi edinebileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, serginin İSB‘de yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve gezgin sergi sayesinde öğrencilerin Türk kültürü ve edebiyatını yakından tanıma fırsatı yakalayacağını belirtti.

Sergiyi değerlendiren Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, okullara yönelik bu projeden mutlu olduğunu, Almanların bu şekilde Türkiye‘yi tanıma fırsatı bulacağını, Türk edebiyatını tanıtma konusundaki bir eksikliğin giderileceğini ve konsolosluk olarak her türlü desteği vereceklerini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile