'türk Lirası ve Türkmen Manat'ı İle Ticaret Yapılacak'

'türk Lirası ve Türkmen Manat'ı İle Ticaret Yapılacak'

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün gece Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü.

 

Bakan Çağlayan’ı makamında kabul eden Devlet Başkanı Berdimuhamedov , Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiklerini kaydererek ; “Türkmenistan`ın ilk Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’nın dediği gibi Türkmenler ile Türkler kardeşler . Bağımsızlık yıllarında Türk şirketleri , Türkmenistan’da büyük işler yaptılar . Tekstil , eğitim , inşaat ve diğer alanlarda pek çok iş yapıldı . Ticaret hacmindeki gelişmeler de bizi çok sevindiriyor” diye konuştu .



Görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulunan Bakan Çağlayan şunları kaydetti ; " Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile 1 saat 15 dakikaya yakın son derece önemli görüşmelerimiz oldu . Berdimuhamedov pek çok alanda Türk müteahhitleri tarafından yapılan işlerden bahsetti . Bundan son derece memnun kaldık . 12 Şubat’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri var . Başarılar diledik ve seçimlerden sonra ilk ziyaretini Türkiye gerçekleştirecekler . 29 Şubat Türkiye ile Türkmenistan diplomatik ilişkilerinin başlanmasının 20 . yıldönümü . Bu nedenle , Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un Türkiye yapacağı ziyaret olumlu etki yaratacak . Türk firmaların Türkmenistan’da yatırımları önemsiyorlar . Beraberimdeki heyette , sanayi , hayvancılık ve tarım alanında önemli yatırımcılar bulunuyor .



TÜRK LİRASI VE MANAT’LA KARŞILILIKLI TİCARET

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacmi fevkalade bir şekilde artıyor . Müteahhitlik işlerinde son iki yıldır en fazla işi bu ülkede alıyoruz . Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile önemli bir mutabakatımız oldu . Bundan sonra Türk Lirası ve Türkmen Manatı ile karşılıklı ticaret yapacağız . Benim önerimle Merkez Bankası Başkanı ile bu konuda süratli bir şekilde anlaşma imzalanacak . Kendi yerel paralarımızla yapılan ticaretin ticari ilişkilerimiz daha üst seviyeye ulaştıracak .

Bu konuyu Türkmen Devlet Başkanı da fevkalade önemsedi . Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’da bilhassa bana verdiği talimatla yerel paralarla ticareti geliştirmeyi hedefliyoruz . Bu da ikili ticaretimizi kat ve kat arttıracak bir konu olacak .

Mersin milletvekili olarak Mersin ile Türkmenbaşı şehirlerini kardeş şehir ilan etme konusunda teklifte bulunduk . Devlet Başkanı Berdimuhamedov bu teklifi sıcak karşıladı .

Türkmenistan’da yapılan inşaat işlerinin yüzde 90’ını Türk firmaları tarafından yapılıyor . 2011 yılında firmalarımız 3 , 2 milyar dolar civarında , bir önceki yıl 4 , 3 milyar dolar civarında iş aldılar .

HEK TOPLANTISI YAPILDI

Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile yapılan görüşmenin ardından Bakan Çağlayan , Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu ( HEK ) IV . Dönem Toplantısına katıldı . Toplantıda , iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik konular ele alındı .

Çok kalabalık işadamı ve yatırımcı ile Türkmenistan’a çıkarma yapan Bakan Çağlayan’ın Aşkabat temasları sürüyor .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile