Türk, Lübnanlı ve Hindu İşadamları Beyrut`ta Buluştu

Türk, Lübnanlı ve Hindu İşadamları Beyrut`ta Buluştu

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), "Akdeniz Kıyı Şehirleriyle İşbirliği" ziyaretleri kapsamında Lübnan’ın başşehri Beyrut’a iş ve inceleme gezisi düzenledi.

İZSİAD heyeti, Beyrut’ta Lübnanlı işadamlarının yanısıra Hindistan ticaret heyetiyle de biraraya geldi. Üç ülke işadamlarının ortak toplantısında, daha fazla ticaret yapma imkanları konuşuldu. Ayrıca İzmir`le Beyrut arasında uluslararası ticari iyi niyet anlaşması imzalandı. İmzaları, İZSİAD Başkanı Ayhan Baran ve Lübnanlı Oda Başkanı Bakan Mohamed Choucair attı. Ortak toplantıya Türkiye’nin Lübnan Büyükelçisi İnan Özyıldız, Beyrut ve Lübnan Dağı Sanayi, Ticaret ve Tarım Odası Başkanı Choucair, Hindistan`ın Lübnan Büyükelçisi Ravi Thapar, Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu Temsilcisi Goutam Ghosh ve kalabalık bir işadamı grubu katıldı.

İZSİAD Başkanı Baran, burada yaptığı konuşmada ülkeler ve şehirler arasında dostluk ve işbirliğinin büyük neticeler getirdiğini söyledi. Beyrut’a da bu amaçla geldiklerini belirterek, 2009 yılında başlattıkları Akdeniz Kıyı Şehirleriyle İşbirliği projesinden önemli sonuçlar çıkacağına inandıklarını ifade etti. Akdeniz çanağında ekonomik işbirliği amacıyla yola çıktıklarını vurgulayan Baran, “Türk, Lübnan ve Hindistanlı işadamları arasında önemli ilişkilerin gelişeceğine inanıyorum. İşbirlikteliği, her türlü dostluğun ve geleceğin garantisi oluyor.” dedi. Akdeniz`in etrafındaki ülkeler arasında çok önemli ortak paydalar bulunduğunu da kaydeden Ayhan Baran, bunların ticaret ve işbirliğine dönüşmesini amaçladıklarını, önümüzdeki yıllarda Akdenizli kimliğinin daha fazla konuşulacağına inandıklarını söyledi. Lübnanlı işadamlarına Akdeniz’de ortak hareket etme çağrısında bulunan Baran, "Akdeniz`in etrafındaki ülkeler, büyük bir pazar oluşturuyor. Gittikçe büyüyen bu pazardan, işbirliği yaparsak daha fazla pay alırız.” şeklinde konuştu. Daha çok ticaret yaparak birbirini tanıma çağrısında da bulunan Baran, işadamlarının bir nevi ticari elçilikler görevini üstlenmesini isteyerek, ticaretle kurulan dostlukların daha kalıcı olacağına dikkat çekti.

Oda Başkanı Choucair ise Türkiye ile Lübnan arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 23 arttığını hatırlattı. Bunun yeterli olmadığını belirterek, “Daha fazla biraraya gelmeliyiz. Sayın Baran’ın dediği gibi bu ilk adım olabilir. Bir dahaki toplantımızda Hindistan ile Türkiye arasındaki ticaretten bahsedebiliriz. Türkiye’nin hayata geçirmeye çalıştığı ortak gümrük birliği projesini destekliyoruz.” dedi.

Büyükelçi Özyıldız da İzmirli olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Çünkü İZSİAD, Türkiye’nin ticaret olarak İstanbul’dan ibaret olmadığını burada ortaya koymuştur. Bir saat uçuş uzaklığında olan İzmir’in, yeni bir ticaret merkezi olacağına inanıyorum. `Avro Akdeniz` projesi, `Avro Hindistan` projesi olarak başlatılabilir.”
Federasyon Temsilcisi Ghosh ise ülkeler arasındaki potansiyelin ticarete yansımadığını söyledi. Turizm alanında üç ülke arasında çok önemli bir potansiyel bulunduğunu ifade eden Goutam, bunu harekete geçirme çağrısında bulundu.

İZSİAD, İzmirli işadamlarını uluslararası piyasalarda söz sahibi konuma getirmek amacıyla 2009 yılında başlatılan Akdeniz Kıyı Şehirleriyle İşbirliği ziyaretleri kapsamında daha önce Atina ve Marsilya`ya gidilmişti. Beyrut ziyaretine lojistik, gıda, tekstil, inşaat, yapı malzemeleri, otomotiv yan sanayi, enerji, plastik, kimya ve turizm sektörlerinden toplam 42 firma temsilcisi katılıyor. Bu frmalar, KOBGEB`in yurtdışı pazar desteğinden de faydalanıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile