'Türk Malı' dizisine Dil Derneği'nden sert uyarı

'Türk Malı' dizisine Dil Derneği'nden sert uyarı

Dil Derneği Türk Malı Dizisindeki Diyalogların Türkçe'yi bozduğununa dair bir açıklama gönderdi.

 
Dil Derneğinin yaptığı aç ; ıklamada , bir sü ; redir Show TV ' de yayımlanan &ldquo ; Tü ; rk Malı&rdquo ; adlı diziyle ortak dilimiz Tü ; rkç ; eye bü ; yü ; k zarar veriliyor . Sö ; zcü ; kler , atasö ; zleri , deyimler , ö ; zel adlar , dahası dilimize girmiş yabancı sö ; zcü ; kler bozularak bir bakıma &ldquo ; dil&rdquo ; aşağılanıyor . Dili bozuk kişiler ü ; zerinden sıklıkla bel altına inilerek , senlibenli dile ve argoya yaslanılarak gü ; lmece yapıldığı sanılıyor .

Gü ; lmece , &ldquo ; eğlendirmek , gü ; ldü ; rmek ; birine , bir davranışa incitmeden takılmak amacını gü ; den ince alay ya da gerç ; eğin gü ; ldü ; rü ; cü ; yanlarını ortaya koyan , bü ; yü ; k emek ve incelik isteyen , eline kalem alan herkesin yazamayacağı , zor bir yazın tü ; rü ; &rdquo ; dü ; r .

Hiç ; kimsenin dili bozarak , toplumsal değerleri gö ; z ardı ederek gü ; lmece yapma hevesi olmamalıdır . Ü ; lkemiz ; dil bilincini ü ; stü ; n tutan , zekâ ; yı incelikle kullanan , yazınsal birikimini ustalıkla yapıtlarına yansıtan ç ; ok değerli gü ; lmece yazarları yetiştirmiştir . Gü ; lmece sanılan kimi diziler , bü ; yü ; k gü ; lmece ustalarımızı incitecek kadar dü ; zeyi dü ; şü ; rmektedir .

Televizyon ; gü ; nü ; mü ; zü ; n en etkin , en etkileyici iletişim araç ; larından biridir . Ö ; zellikle bizimki gibi eğitim dü ; zeyi ve dil bilinci yaralı bir ü ; lkenin televizyon yö ; neticileri , dizi yapımcıları ve yazarları , bu etkili aracı kullanırken ç ; ok duyarlı olmak zorundadır .

Televizyonlardaki yapımcılarla , oyuncu ve yazarlarla bireysel bir sorunumuz yok ; hepsine saygı duyar , başarılarıyla ö ; vü ; nü ; rü ; z . Ancak &ldquo ; Tü ; rk Malı&rdquo ; gibi dil duyarlılığı taşımayan dizilerle toplum olarak sorunumuz olmalıdır . Nitekim derneğimize ulaşan tepkiler , bö ; yle bir sorun olduğunu gö ; stermektedir .
Dizideki sö ; vgü ; sayılabilecek denli bozuk ya da argo sö ; zcü ; kleri , sö ; z ö ; beklerini yinelemek ; kişilerin , ö ; zellikle ç ; ocuklara yö ; nelik davranış bozukluklarını dile getirmek istemiyoruz ; ama dizinin bozuk dilinin , ç ; ocuk ve genç ; lerin diline yapıştığını da gö ; zlü ; yoruz .

Bu nedenle &ldquo ; Tü ; rk Malı&rdquo ; adlı diziyi yayımlayan kanala , yapımcısına ve yazarına sesleniyor ; dilimize saygı gö ; sterilmesini , toplumsal değerlerin sulandırılmamasını bekliyoruz deniyor .


Gecce

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile