Türk Matematikçinin Buluşu Birçok Projede Kullanılabilecek

Türk Matematikçinin Buluşu Birçok Projede Kullanılabilecek

Samsunlu Matematik ve Geometri Teorisyeni Kerim Sarılar'ın geliştirdiği formülleri birçok projede uygulamanın mümkün olduğu belirtildi.

Matematik ve Geometri Teorisyeni Kerim Sarılar'ın Bilkent Üniversitesi Rektörlüğü’nden talebi üzerine; Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölüm Başkanlığı’nca akademik inceleme yaptırıldı. Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Tayfun Özçelik ve Matematik Bölüm Başkanı Profesör Dr. Mefharet Kocatepe imzalı yazılarda; Matematik Bölüm Başkanlığı’nca Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Ünal'a yaptırılan akademik inceleme sonucunda verilen akademik görüşte; “yapılan incelemeler sonucunda Kerim Sarılar tarafından ulaşılan ‘yatay ve dikey elips 1'de; ‘yükseklik oranının alan oranına eşitliği’ ve ‘yatay ve dikey elips 2'de ‘çevre uzunluğunun tam olarak bulunması’ adlı çalışmaların doğru olduğu sonucuna varmış bulunduğu” açıklandı.

Akademik inceleme görüşünde ayrıca, “Sarılar'ın bu çalışmalarının, ortaöğretim müfredatında bulunan analitik geometri derslerinde incelenen konikler konusunda proje çalışması kapsamında değerlendirilebileceği” önerildi.

Bugüne kadar ortaöğretimde Müslüman milletler ve Müslüman Türk milleti mensupları adına kayıtlı bir tane matematik formülü bulunmadığını açıklayan Kerim Sarılar; "Olması için hep özlemle bakılıyordu. Yüce Allah'ın izniyle şimdi var. Fikri Mülkiyet Kanunu esas alınarak bu durumu milletimiz ve tüm insanlığın hizmetinde değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Buluşlarının kullanım alanı ile ilgili bilgi veren Sarılar; Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanlığı'nın yazısında; bilinen elipslerin kullanım alanlarındaki; "Görüntü, ses ve frekans algılama seviyesini yükseltmesi hakkındaki milli ilim üretimi yatay ve dikey elips 2'nin çevre uzunluğunun tam olarak bulunması” adlı çalışmasının ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı’nca belirlenen Akademik Kurul tarafından incelendiği ve "uygun bulunduğunun" daha önce açıklandığını ifade ederek bu amaçlar doğrultusunda kullanım alanları ile ilgili örnekler verdi. Sarılar, teleskoplarda görüntü seviyesini, maden aramalarında frekans seviyesini, depremlerde yer altı dinleme cihazlarında ses seviyesini yükselteceğini açıkladı.

Bu işlemlerin ilgili alanlarda yapılacak adaptasyonla sağlanacağını belirtti.

Yerli otomobil üretiminde en önemli unsurlardan birinin patent sorunu olduğunu açıklayan Sarılar; "Dünyada birçok üretilen otomobilde bilinen elips şekli kullanılmaktadır. Bu şekiller tarafımızdan ispat edildiği şekilde; ‘alan oranının yükseklik oranına eşitliğine’ dayanmaktadır. Bu şekillerin birçoğunun ise daha önceden patenti alınmıştır. Kısaca ayni şekilde bir ikinci bir otomobil üretemezsin. Oysa benim dünyada yeni buluşunu gerçekleştirdiğim elips şekli; ‘yay oranı=alan oranı=yükseklik oranı’ eşitliğine dayanmaktadır. Bunun manası şudur: Otomobil çizimlerinde yeni bir patent sahası ortaya konulmuştur” şeklinde konuştu.

Yine buluşunun Ulaştırma Bakanlığı Sanat Yapıları Dairesi’nde kemer tipi köprüler kategorisinde yerini aldığını açıklayan Sarılar; bazı üniversitelerin deprem anabilim dalı bakanlıklarında yatay ve dikey elips 2 kemerinin depremlere karşı daha dayanıklı olup olmayacağı hususunda inceleme, araştırma ve görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile