Türk Moda Endüstrisi Gençlerin Tekstil Mühendisi Olmasi Için Kesenin Agzini Açti

Türk Moda Endüstrisi Gençlerin Tekstil Mühendisi Olmasi Için Kesenin Agzini Açti

Türk moda endüstrisi, 27 Temmuz-8 Agustos tarihleri arasinda üniversite tercihlerini yapacak basarili gençlerin tercihinin tekstil mühendisligi olmasi için kesenin agzini açti. Hazir giyim ve tekstil sektörleri tekstil mühendisligini tercih edecek Z kusagindaki basarili gençlere asgari ücret tutarinda burs, is garantisi ve basarili bir kariyer vaat ediyor.

Ticaret Bakanliginin onayiyla, Yüksek Ögretim Kurumu (YÖK), Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) bünyesindeki sektör kurullarinin omuz verdigi burs programinin temelleri, Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (EHKIB) tarafindan 2018 yilinda “Tekstilde Gelecek Var” mottosuyla, “Modanin Mühendisleri” ismini verdigi projeyle atildi. EHKIB’in tekstil mühendisligi algisini yükseltmek amaciyla baslattigi proje, 2019 yilinda Türk moda endüstrisinin tüm bilesenlerinin güçlerini birlestirmesiyle “Tercihim Tekstil Mühendisligi” isimli burs projesine dönüstü. Projenin basladigi 2019 yilindan bu yana basarili üniversite ögrencilerinin burs programindaki mühendislikleri tercih tekstil mühendisligini tercih etmesinde asgari ücret tutarinda burs ve is garantisinin etkili oldugu bilgisini veren Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, geri ödemesiz olan burstan ilk 20 bine giren ögrencilerin asgari ücret tutarinda yararlanacagini, ilk 20 bin-50 arasinda yer alan ögrencilerin yüzde 70, ilk 50 bin-80 bin araligindaki ögrencilerin ise yüzde 50 oraninda bursa hak kazanacaklarini dile getirdi.

Her yil 3,5 milyon civarinda gencin üniversite sinavina girdigini, ancak emek yogun sektörlerin nitelikli mühendis bulma konusunda sorunlar yasadigini dile getiren Eskinazi, “Projenin hayata geçtigi 2019 yilindan bu yana tekstil mühendisligi daha çok tercih edilir hale geldi. Yillik 32 milyar dolar ihracat yapiyoruz. Istihdamda lider sektörüz, Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracatçi sektörüyüz. Yaklasik 20 milyar dolarin üzerinde dis ticaret fazlasi veriyoruz. AB’nin en büyük ikinci tekstil ve ham maddeleri tedarikçisi, en büyük üçüncü hazir giyim tedarikçisiyiz. Dünyada elyaf üretiminden hazir giyim üretimine kadar tekstil ve hazir giyim sektörlerinin tüm üretim asamalarini gerçeklestirebilen birkaç ülkeden bir tanesiyiz. Sektörümüz, üretim ve istihdamdaki agirligiyla, sürekli büyüyen ve pozitif yönde ayrisan, gençlerimizin kendi kabiliyetine göre, isteklerine göre yön seçebilmelerinin mümkün oldugu, çok çesitli çalisma sahalarina sahip dinamik sektörlerden biri. Örme, dokuma, boyama, iplik, konfeksiyon alanlari yaninda, Ar-Ge, imalat, satis, pazarlama, tekstil makinalarinin hepsi tekstil mühendisliginin alanina giriyor. Gençlerimizi Tekstil Mühendisligi’ni tercih etmeye davet ediyoruz” seklinde konustu.



Sertbas: “279 genç burslu okuyor”

Türkiye’de istihdamda lider sektör konumunda olduklarina temas eden Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Baskani Burak Sertbas, perakende sektörü dahil 2 milyonu askin insana is olanagi sunduklarini, bu büyük istihdamda en kritik kitlenin tekstil mühendisleri oldugunu, geçtigimiz dört yillik süreçte 279 ögrencinin burslu olarak tekstil mühendisligi egitimi alma hakki kazandigini kaydetti.

Katma degerli ihracatla öne çikan bir sektör olduklarinin altini çizen Sertbas, “Türkiye’nin kilogram ortalama ihraç fiyati 1,5 dolar seviyesindeyken hazirgiyim sektörü olarak Türkiye genelinde 15,7 dolara, Ege Bölgesi’nde 21,5 dolara ulasiyoruz. Bu rakamlari 40 dolar seviyelerine çikarmak için isini seven, basarili ve ileri yönelik hedefi olan genç tekstil mühendislerin sektördeki varliklari çok kritik” tespitinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile