Türk Mühendisler, Rus Nükleer Endüstrisi Alaninda Prestijli Bir Yarismayi Kazandi

Türk Mühendisler, Rus Nükleer Endüstrisi Alaninda Prestijli Bir Yarismayi Kazandi

Akkuyu Nükleer A.S. çalisanlari, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu Rosatom’un nükleer endüstri alaninda düzenlenen ’yilin insani 2021’ yarismasinin kazananlari oldu. Yarisma, her yil Rus nükleer endüstrisindeki nükleer isletmelerden yaklasik 300 bin çalisan arasinda düzenleniyor.

Su kimyasi laboratuvar projesinin iyilestirilmesi ve optimize edilmesi için önerilerde bulunan Akkuyu Nükleer A.S.’nin kimya atölyesinin birincil devresinin kimyasal analizi uzmani Çigdem Yilmaz, bor-10 izotopunun analizi için kütle spektrometresi yerine yüksek çözünürlüklü bir atomik absorpsiyon spektrometresi kullanmayi önermesi dolayisiyla, Rosatom Genel Müdürlügünce ’yükselen yildiz’ özel ödülüne layik görüldü.



"Bu ödül bana Akkuyu NGS’de yeni basarilar için ilham veriyor"

Laboratuvarin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) bazinda yaptigi arastirmalar, Türk nükleer endüstrisinin bilimsel ve teknik potansiyelinin gelistirilmesi ve Türkiye’deki diger NGS insaat projeleri için referans olusturmasi açisindan önem tasiyor. Akkuyu Nükleer A.S.’nin kimya atölyesinin birincil devresinin kimyasal analizi uzmani Çigdem Yilmaz, ödüle layik görülmesi dolayisiyla yaptigi açiklamada sunlari söyledi: “Çok mutluyum. Bu ödül bana Akkuyu NGS projesinde gerçeklestirilebilecek yeni basarilar için ilham veriyor. Santraldeki meslektaslarimin çogu, nükleer teknolojilerin derinlemesine incelenmesiyle ilgileniyor ve biz de teknolojilerin gelisimine katkida bulunmaya çalisiyoruz. Bu ödül, Akkuyu Nükleer Santral projesindeki ‘bilgi aktarimi’ sürecinin bir meyvesidir. Proje için egitim programina katilan Türk vatandaslari, önde gelen Rus üniversitelerinde ‘nükleer enerji mühendisligi’ dalinda prestijli bir egitim alirlar ve daha sonra mevcut nükleer santrallerde yaptiklari stajlarda teorik bilgilerini pekistirirler. Bir nükleer santralin içeriden nasil insa edildigini, nasil denetlendigini, hangi sistem ve bilesenlerle çalismasinin saglandigini biliyoruz. Bugün, gelecek vaat eden ve yüksek teknolojili endüstri için bir yol haritasinin belirlenmesinde ve ülkemizde nükleer enerji lisans tabaninin olusturulmasinda simdiden dogrudan rol oynuyoruz. Teknoloji transferi bu sekilde saglaniyor, ülkemizin nükleer enerji hayali böyle gerçeklesiyor. Bunun bir parçasi oldugum için mutluyum.”

Akkuyu NGS’de çalisacak personeli yetistirmeye yönelik Rus-Türk ortak egitim programinin bir parçasi olarak pek çok genç Türk mühendis egitimlerini basariyla tamamlayarak projede çalismaya basladi.

Genç mühendisler edindikleri bilgileri hayata geçiriyor.

Öte yandan Rosatom Genel Müdürlügünce ’güvenilir destek’ özel ödülüne Akkuyu Nükleer A.S. Insan Kaynaklari Direktörü Andrei Pavliuk layik görüldü.

Pavliuk, nükleer alanda görev yapan uzmanlar olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nde yapim asamasindaki Akkuyu NGS için isletim ve insaat personeli istihdam etmek amaciyla bir personel akis sistemi baslatti ve endüstri çapinda uluslararasi bir IK ekibi kurdu. Sistem, istihdam oranini artirmayi, ise alim sürecini kisaltmayi ve 2021 ise alim planini hayata geçirmeyi sagliyor. Bu sistem sayesinde projeye katilmak isteyen yerel halk istihdam edilebiliyor. Geçen yil mart ayinda Gülnar’da Akkuyu NGS Istihdam Merkezi kuruldu. Merkezin faaliyete geçtigi yil boyunca, yüzlerce uzman ilk nükleer santralde ekibe katildi.

En fazla basvurulan pozisyonlar arasinda trafik kontrolörlügü, sapancilik, kalipçilik, kaynakçilik, montajcilik, güvenlik görevlisi bulunuyor. Bos pozisyonlari hizla doldurmak için, merkez temsilcileri bir aday havuzu olusturdu. Merkez, havuzu sürekli olarak yeniliyor. Silifke Belediye Baskani Sadik Altunok, bölgede nükleer santral insaatinin baslamasiyla neredeyse hiç issizlik olmadigini ve birçok tarim kooperatifinin büyük mevsimlik isçi sikintisi yasadigini belirtti.

Akkuyu Nükleer A.S. Insan Kaynaklari (IK) Direktörü Andrei Pavliuk, konuya iliskin olarak sunlari kaydetti; “IK departmanimizin son derece profesyonel olan ekibi etkili bir ise alim sistemi olusturdu. Böyle bir sistemin olusturulmasi planlama, hazirlik, seçim ve kayit islemlerinin yani sira nitelikli NGS isletim personelinin ise alinmasinin organize edilmesi açisindan da yurtdisindaki diger NGS insaat projelerinde kullanilmasini mümkün kiliyor.”

Bu, genç Türk nükleer bilim adamlarinin ’yilin insani’ yarismasindaki ilk zaferi degil. 2019 yilinda Akkuyu NGS’nin türbin bölümünün sistemlerinin iyilestirilmesi için teknik çözümler öneren Akkuyu Nükleer A.S. Türbin Bölümü Uzmani Mehmet Kaynar’a, Rosatom Genel Müdürlügünce ’yükselen yildiz’ dalinda özel diploma verildi.



"Rus nükleer teknolojilerini Türk meslektaslarimiza aktardigimiz için gurur duyuyorum"

Akkuyu Nküleer A.S. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva da meslektaslarini nükleer alandaki çalisanlari ve prestijli yarismada elde ettikleri basaridan dolayi tebrik ederek sunlari söyledi; "Nükleer enerji özel bir endüstridir. Her konuda mükemmel olmayi gerektirir. Hepimiz için kalite önemlidir, çünkü söz konusu olan güvenliktir. Rus nükleer teknolojilerini degerli Türk meslektaslarimiza aktardigimiz için gurur duyuyorum. Onlar bunu benimsemekle kalmiyor, teknolojileri gelistiriyor ve yeni çözümler sunuyorlar. Ayrica, ülkelerinin nükleer gelecegini kendi elleriyle insa eden tüm Türk insaatçilara da minnettarligimi ve takdirlerimi sunuyorum. Projeye dahil olan sirketlerin sahadaki tüm haklarini korumak için elimizden gelen her seyi yaptigimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Projede halihazirda yüzlerce Türk sirket yer aliyor ve sayilari daha da artacak. Hep birlikte yerellesme hedeflerimize dogru ilerliyoruz.”

Akkuyu NGS insaat projesi en aktif asamasinda bulunuyor. Santralin 4 güç ünitesinin insasi tam ölçekli olarak devam ediyor. Türk taseron firmalari da sahada yer aliyor. NGS insaati için ana yüklenicinin degismesi nedeniyle, santral sahasinda görev yapan hemen hemen tüm taseron sirketleri yeni bir ana yüklenici olan TSM Enerji Insaat Sanayi Limited Sirketi ile projede çalismaya devam etme karari aldi. Sözlesmelerin çogu imzalandi, geri kalan sözlesmeler de imza asamasinda bulunuyor. Akkuyu NGS’nin hem insaat uzmanligi hem de isletim personeli pozisyonlari için aktif ise alim gerçeklestiriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile