Türk Ocağı 'Perşembe Sohbetleri'

Eskişehir Türk Ocağı "Perşembe Sohbetleri" etkinlikleri kapsamında "TÜrk Müziğinde Saz Eserleri" konulu program gerçekleştirildi.


Bestekar ve nazariyatçı Prof. Dr. Zeki Atkoşar, Türk müziğinde saz eserleri ve bestekarlar hakkında bilgi verdiği programda, "Saz musikisi, müzik formları arasında daha rafine ve bestekara daha geniş alanlar tanıyan bir formdur. Osmanlı ve Cumhuriyet devri bestekarlarının ilgi duydukları bu alanın çok müstesna temsilcileri ve eşsiz eserleri mevcuttur. Galata Mevlevihanesi'nde şeyh olan ve Kutbünnayi sıfatıyla anılan Osman Dede, Itri'nin çağdaşıdır ve saz eserleriyle sarayın iltifatlarına muhatap olmuştur" dedi.

19. yüzyıldan itibaren saz eserlerinde hissedilir bir artış olduğunun gözlemlendiğine dikkati çeken Atkoşar, şunları kaydetti:

"Bunda Yusuf Paşa, Tanburi Cemil Bey, Seyfeddin Efendi gibi dehaların yetişmesi etkili olmuştur. Sultan Abdülmecid ve Abdülhamid dönemleri ricalinden Yusuf Paşa, Mevlevi ve musikişinas olup Segah Peşrevi en çok bilinen eseridir. Cemil Bey ise saz eseri denildiğinde ilk akla gelen isimlerdendir. Hanedanın bestekarlarından ve tanbur virtüözü olan Seyfeddin Efendi ise Sultan Abdülaziz'in beş oğlundan en küçüğüdür. Bestelediği saz eserleri ile zengin bir miras bırakan Seyfeddin Efendi, 1924 yılında sürgün edildiği Nis'te 1927 yılında vefat etmiştir."

Atkoşar, Cumhuriyet döneminin önemli saz eseri bestekarlarından Refik Fersan ve Cevdet Çağla'nın bu alana yaptıkları katkılarla belki en çok zikredilmesi gereken isimler olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Atkoşar, sunumlarında arasında eserler icra etti.

Ayrıca, klasik kemençede Orhan Eryılmaz-Burak Koşumcu, tanburda Muhammed Aydın, neyde Murat Kayış ve kudümde Arda Balkan'ın, taksim ve saz eserlerini icra ettiği gece, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal'ın teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile