Türk Ocaginda 'Hz. Insan Olma Yolunda Nebevi Ahlâk' Konulu Konferans

Türk Ocaginda 'Hz. Insan Olma Yolunda Nebevi Ahlâk' Konulu Konferans

Eskisehir Türk Ocagindan ‘Hz. Insan olma yolunda Nebevi Ahlâk’ konulu ramazan konferans gerçeklestirildi.

Ramazan’in her pazarinda devam eden ‘Ramazan konferanslarinin’ bu sene ilkinde Prof. Dr. Kâmil Saritas tarafindan verilen ‘Hz. Insan Olma Yolunda Nebevi Ahlâk’ konulu konferans verdi. Türk Ocagindan gerçeklesen konferansta konusan Prof. Dr. Saritas,

“Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.), Allah’in muradini insanlara teblig edip tevhidî noktada insanin zihin dönüsümü saglamayi amaçlamis, akabinde insanlarin degerler çerçevesinde düsünmelerini ve davranmalarini hedeflemistir. Ruhlari uyarmak, gönülleri aydinlatmak, nefisleri arindirmak ve anlam arayisina sevk etmek üzere baris, emniyet, selamet ve huzur anlamina gelen Islam’i teblig etmistir. O’nun sünneti, Kur’an-i Kerim’den sonraki vazgeçilmez ikinci kaynaktir. Bu minvalde Hz. Peygamberin her yönünü özellikle de ahlaki yönünü iyice tetkik etmek gerekir. Hz. Peygamber, kendisine inanan ve inanmayan bütün insanlarin tanikligi ile insanlik tarihinin en büyük ferdidir. Peygamberligini reddedenler bile örnek bir insan oldugu konusunda hem fikirdir. Risaletten önce insani vazifelerine/sorumluluklarina dikkat edip el-Emin olarak anildigi gibi, vahiy aldiktan sonra da hayatin içindeki sorumluluklarini hassasiyetle yerine getirmistir. Ahlakin nasil yasanacagini herkesin anlayacagi tarzda açiklamis, bir insan, baba, es, dede, akraba, arkadas, komsu, yönetici ve komutan olarak üzerine düsen ahlaki rolleri en güzel sekilde yerine getirmis, uygulamistir. Yasadigini söylemis, söyledigini de yasamistir. Güzel ahlakli olmasi peygamber olmasiyla kazandigi bir özellik degildir. Öyle ki insan, insan olmak itibariyle ahlaki bir varliktir, Müslüman olmak veya bir dine inanmak hasebiyle insan ahlaki bir varlik olmaz. Onun çocuklugunda ve gençliginde kazandigi güzel meziyetler Islam’la zirveye çikmis, vahiyle olgunlasmistir. Peygamberimiz indinde ahlaki emirler ayni zamanda dini emirlerdir. Onun indinde ahlak inançla, ibadetle, bilgiyle, ahiret düsüncesi ile de yakindan ilgilidir. Hz. Peygamber Hz. Insan olma yolunda bazi ahlaki ilkeler ileri sürmüstür. Dikkatle incelendigi zaman tüm insanligi kusatan bu ilkelerin insanin Hz. Insan olmasini saglayacagi görülür: Hz. Peygamber, Mevlâna, Haci Bektas Veli ve Yunus Emre gibi insan-i kamillerin yetismesine vesile olmustur’’ dedi.

Soru ve cevaplardan sonra Eskisehir Türk Ocagi Baskani Prof. Dr. Nedim Ünal’in tesekkür konusmasi ve sükran berati takdimi ile program sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile