Prof. Dr. Kök, Türk Ocaklarının kuruluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla Kahramanmaraş’ta “Milli Kültürde Mülkiyet ve İktisat” konulu konferans verdi. Ticaret Borsası Meclis Salonu’ndaki konferansta konuşan Kök, dünyada temelde 2 karşıt görüşle yaşamın devam ettiğini söyledi.
Doğu ve batı medeniyetlerinde mülkiyet ilişkisine yönelik felsefi ve tarihi tecrübeleri anlatan Kök, şöyle konuştu: “Bu iki dünyadan birisi, yorgun ve kindar, maddenin içinde yaşayan, doymak bilmeyen hırslarla sürünen, egemen materyalizmin türevlerine sıkışan dünyadır. Öbürü ise her an kendini geçmek ve kendi yarattığı sevgi ile kendi sınırlarını aşmak isteyen dünya.
Merkantilizm, Rönesans, Fizyokratizm ve Sanayi Devrimi sayesinde kurumsal kapitalizm tamamlandı. Dolayısıyla üretim ile tüketim arasındaki dengenin yanı sıra, dünya kaynak dağılımı da giderek bozuldu. Diğer yandan 14. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarihin yönünü değiştirdi. Neredeyse Türk milleti İslam Medeniyetini tek başına temsil konumuna yükselmiş ve Fütühat hukuku hakim paradigma olarak benimsenmiştir. Bu temel paradigma üzerinden, toprağı işleme ve tasarruf hakkı Reaya’ya ait olmakla birlikte çıplak mülkiyetin devlete ait olduğu Selçuklular’da İkta, Osmanlı’da Tımar Sistemi kurumsallaşmıştır.” Dünyadaki ekonomik buhranlar ve dengesiz gelir dağılımına da değinen Kök, uluslar arası haksız kaynak tahsisine karşı yeni iktisadi model arayışlarının önemini anlattı. Kök, “İnsanın tabiatında var olan üretime yönelik fiziki imkanlar kapasitesi ile Paylaşım arasındaki ilişkiden hareketle, kamil insan tipi iktisadi davranış modelleri geliştirilebilir. Bunun için İslam düşüncesinin başlangıcından, Endülüs aydınlanmasına kadar giden süreçten Türk-İslam Medeniyeti’nin tarihi tecrübesinden yararlanılabilir. Çünkü bugün gelinen noktada yeni dünya düzeni üzerinde söz sahibi olacak insan kaynağımız var. Bundan böyle hem bilim hem de siyaset kurumlarında politika üretecek şekilde yeni yöntem tartışmaları yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Soru-cevap bölümüyle son bulan konferansın ardından Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi tarafından Prof. Dr. Kök’e plaket takdim edildi .
Türk Ocakları 100. Yıl Konferansları
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kök, “Bugün gelinen noktada yeni dünya düzeni üzerinde söz sahibi olacak insan kaynağımız bulunuyor” dedi.