Türk Ocakları Salihli Şubesinin 100. Yıl Konferansları

Türk Ocakları Salihli Şubesinin 100. Yıl Konferansları

Türk Ocakları Salihli Şubesi'nin 100.yıl konferansları çerçevesinde Salihli'ye gelen İstiklal Savaşı kahramanlarından Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, yakın tarihle ilgili önemli bilgiler verdi

Salihli Ticaret Odası Sardes Toplantı Salonu'nda yapılan konferansa Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Demirci Belediye Başkanı İhsan Temel, Salihli İlçe Emniyet Müdürü Erkan Taş, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Özbaş, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, Ak Parti Salihli İlçe Başkanı Hüsnü Tuğrul, CHP Salihli İlçe Başkanı Mehmet Şanver, MHP Salihli İlçe Başkanı Nezih Ataoğlu ve davetliler katıldı. Programın açış konuşmasını yapan Türk Ocakları Salihli Şube Başkanı Ersin Aybar, Türk Ocakları Salihli Şubesi'nin 100. yıl faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. Daha sonra söz alan Celal Bayar Üniversitesi Salihli Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nurettin Gülmez, Kazım Karabekir'in hayatı ve kişiliği ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Programın son bölümünde konuşan Timsal Karabekir, babasının Sarıkamış'ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini, çocukların, babasının gayretiyle jimnastik, tiyatro, müzik öğrendiğini bunun yanı sıra cepheye asker kaputu ve potin dikerek ilaç hazırladıklarını ve birçoğunun sıhhiyeci olduğunu anlattı.

Babasının 1924 yılında Aydın'dan İclal Hanımla evlendiğini anlatan Karabekir, şöyle konuştu: 'Üç yıl sonra ikiz evlatları doğuyor. Bir an düşünüyor 'Ben bu çocuklara ne isim koyacağım.' Evde dayım diyor ki 'Ne düşünüyorsun paşa enişte. İşte hayat, işte emel.' Böylelikle ikizlerin ismi konuluyor. Hiç yüzüme vurmadılar, eğer erkek olsaymışım ismim hazır, 'İşte hayat, işte emel, vatan için sağlam temel' oluyormuşum. Ama temel olmayıp da kız evladı olunca taşıması zor bir isim. 'Karabekir'in timsali olsun'demiş. Her güzel şey bir gün olup bitiyor, her doğan bir gün ölüyor. 'Babasının cenazesinin Ankara Hacı Bayram Camii'nden kalktığını anlatan Karabekir, şunları söyledi: 'Beni götürmediler. Babamın öldüğü benden saklanmıştı ve ben o gün doğum günü pastası kesiyordum, acılar büyük de olsa insanlardan saklanmamalı. Babamın hayatını kaybettiği gün doğum günü pastasını kestiğimi hatırlamak beni daha çok acıtır, üzer. ' Konferansın sonunda Timsal Karabekir'e Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay tarafından Salihli Belediyesi'nin son yayımladığı 'Belgelerle Salihli ' isimli eser ile Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Özbaş tarafından da Salihli'yi simgeleyen para şilti hediye olarak verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile