Türk Otomotivinin 2017 İhracat Hedefi 27 Milyar Dolar

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Önen: 'Türk otomotiv sanayisi olarak 2017 hedefimiz 1 milyon 350 bin adet ihracat yaparak 27 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir' Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik: 'ArGe yasası kapsamında verilen teşvik ve muafiyetleri daha da artırmayı düşünüyoruz' TİM Başkanı Büyükekşi: 'Otomotiv sektörümüzün 2023 ihracat hedefi ise tam 75 milyar dolar. Sektörümüz, ülkemiz ve ekonomimizin geleceği açısından son derece önemli bir konumda'

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 'Türk otomotiv sanayisi olarak 2017 hedefimiz, 1 milyon 350 bin adet ihracat yaparak 27 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir.' dedi.

Önen, 43'üncüsü gerçekleştirilen Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Olağan Genel Kurulundaki konuşmasında, 'Sanayimiz, son yıllarda kapasite ve yeni ürün yatırımlarına hızla devam etmesi sonucunda, 2016 yılında da üretimdeki büyümesini sürdürdü ve gururla söyleyebiliriz ki; 2015 yılında kaydettiği tarihi rekorun üzerinde bir performans gösterdi. Geçtiğimiz yıl üretilen her 100 aracın 77’si yurt dışına gönderildi ve sanayimiz ilk kez ihracatta 1 milyon adet eşiğini aştı.

AB pazarlarındaki istikrarlı büyümenin devam etmesinin yanı sıra otomobil sınıfında üretimine başladığımız yeni ürünlerin etkisiyle sanayimiz hem üretim hem de ihracatta rekorlara koştu. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, ihracatımız adet bazında yüzde 15, dolar bazında da yüzde 12 arttı. Otomotiv sanayimiz, tek başına Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 16,8’ini oluşturarak sektör sıralamasında 11’inci yılında da ilk sıradaki yerini korudu.' diye konuştu.

2017 yılına tüm zamanların en yüksek ihracat hedefiyle yıla başladıklarını belirten Önen, yılın ilk aylarında başlayan iç pazardaki daralmanın bu şekilde devam etmesi halinde üretimin negatif etkilenebileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl birçok yeni otomobil projesinin hayata geçirildiğini hatırlatan Önen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Uzun bir süre Avrupa’nın önde gelen ticari araç üretim üssü olarak anıldığımız konumumuzu aşarak, yeni binek otomobil projeleriyle birlikte toplam otomotiv üretiminde önde gelen bir üretim merkezine dönüştük. 2016 yılında kapasitemiz 1,7 milyon adetten 1,9 milyon seviyesine, ana sanayi istihdamımız 48 bin 700 çalışandan 53 bin 400 çalışan seviyesine yükseldi. Ülkemizin dış ticaret dengesine ve vergi gelirlerine sağladığımız olumlu katkı, sanayimizin stratejik önemini ön plana çıkarıyor. Teşvikler ile desteklenen yeni projelerin etkisi ile 2017 yılında ihracat bazlı üretim artışına devam edeceğimize inanıyoruz. Bu noktada hep ifade ettiğimiz gibi, sanayimizin rekabetçiliğini sürdürülebilir kılmak için istikrarlı bir iç pazarın yanı sıra ekonomide yatırım ve satın alma kararlarının olumsuz etkilenmeyeceği bir seyrin büyük önem taşıdığını hatırlatmakta yarar var.'

- 'Yaşlı araçların hurda teşvikiyle yenilenmesi önemli'

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Önen, 2016 yılında ihracat ve üretimde ulaşılan rekorlara karşın yurt içinde meydana gelen gelişmelerin iç pazarı doğrudan etkilediğini belirterek, '2016 yılındaki üretim rakamlarına bakıldığında ticari araç grubunda üretimin bir önceki yıla göre yüzde 6 daraldığı ve hafif ticari araç grubundaki daralmanın da yüzde 2 seviyesinde olduğu görülüyor. Diğer taraftan ağır ticari araç grubunda bu oran yüzde 44 seviyesinde. Pazar rakamlarına bakıldığında aynı dönemde ticari araçlarda yüzde 12 daralma olduğu görülüyor. Hafif ticari araç grubunda bu oran yüzde 6, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 44 seviyelerinde.' şeklinde konuştu.

Sanayinin sürdürülebilir geleceği için tedbirlere yönelik hükümete öneriler sunduklarını kaydeden Önen, bu önerilerin Türk Otomotiv Sanayisinin güçlü konumunu hem içeride hem de dünyada koruyabilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli olduğunu söyledi.

Önen, 'Kısa vadede iç pazarın istikrarlı büyümesini sürdürmesinin önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda özellikle ticari araç pazarında yaşanan ciddi daralma dikkate alınmalı. Ticari araç pazarının canlanmasıyla sağlanabilecek üretim artışı için kiralama sisteminin açılmasına yönelik düzenleme yapılması son derece önemli. Otomotiv pazarının canlandırılması için yaşlı araçların bir hurda teşvikiyle yenilenmesi de çok önemli bir fırsat olacaktır. Sektörümüzün uzun vadedeki sürdürülebilirliği için özellikle otomotiv sanayisindeki küresel teknolojik dönüşüme dikkat etmemiz gerekiyor.' dedi.

Küresel otomotiv sanayisinin dijital dönüşüm sürecinde çok hızlı ilerlediğini vurgulayan Önen, yeni yatırım çekebilmek için Türkiye’de de Dijital Dönüşüm Platformu gibi oluşumlarla bu konuda atılan önemli adımlar olduğunu ancak bunların verimli çalışması için birlikte daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

- 'Otomotiv sanayisi Türkiye’nin en büyük ailesi'

Kudret Önen, 11 yılı aşkın süredir otomotiv sanayisinin Türkiye ihracatının lideri olduğunu belirterek, otomotiv sanayisinin artık Türkiye’nin en büyük ailesi olduğunu belirterek, sektörün direkt ve dolaylı istihdam olarak bakıldığında 450 bin kişiye gelir sağladığını söyledi.

Sektörün yeni ürün ve fabrika yatırımlarıyla büyümeye devam ettiğini dile getiren Önen, şunları kaydetti:

'2016 yılında yaşanan toplumsal ve siyasi gelişmelere rağmen hedefleri çerçevesinde çalışmalarını sürdüren sanayimiz, ülkemiz insanına ve geleceğine yatırım yapmayı sürdürüyor. 2016 yılında bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 15 artarken otomobil ihracatı yüzde 23 artış gösterdi. Bu dönemde toplam ihracat 1 milyon 141 bin adet, otomobil ihracatı ise 746 bin düzeyinde gerçekleşti. 2016 yılında bir önceki yıla göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 12, avro bazında da yüzde 13 arttı.

Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 24,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken otomobil ihracatı yılı yüzde 21 artışla 8,3 milyar dolar seviyesinde kapattı. 2017 yılında 1 milyon 650 bin araç üretmeyi hedefliyoruz. Türk otomotiv sanayisi olarak 2017 ihracat hedefimiz ise 1 milyon 350 bin adet ihracat yaparak 27 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir.'

- 'Sektöre yönelik her türlü sıkıntıyı çözmeye hazırız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik de sektörün Türkiye için çok değerli bir noktada olduğunu belirterek, 'Dünyayla da bir yarış içerisindeyiz. Sektöre yönelik iletilen her türlü sıkıntıyı çözmeye hazırız. Ar-Ge yasası kapsamında verilen teşvik ve muafiyetleri daha da artırmayı düşünüyoruz. Sektör temsilcilerinden gelecek her türlü teklife de açığız. Yapılan her ihracat ülkenin faydasınadır. Karşılıklı yararı öngörerek teşvikler yapacağız. Zamana ve şartlara ayak uydurmamız gerekiyor. Ar-Ge ve inovasyonu destekleyerek yüksek teknolojik ürün ihracatında kilogram başına ürün ihracatını artırmamız gerekiyor.' diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise otomotiv sektörünün önümüzdeki yıllarda da ihracatın yüz akı olmaya devam edeceğini vurgulayarak, '2023 yılı için ihracatçılar olarak dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı hedefliyoruz. Otomotiv sektörümüzün 2023 ihracat hedefi ise tam 75 milyar dolar. Dolayısıyla, sektörümüz, ülkemiz ve ekonomimizin geleceği açısından son derece önemli bir konumda.' değerlendirmesinde bulundu.

- İhracat, Teknoloji ve Yan Sanayii Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

Genel Kurul konuşmalarının ardından 2016 yılında ihracat yapan OSD üyelerine İhracat Başarı Ödülleri verildi. Verilen İhracat Başarı Ödülleri Platin Plaket, Altın Plaket, Altın Madalya ve Gümüş Madalya şeklinde 4 ana kategoride sınıflandırıldı. 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan firmalar Platin Plaket, 500 ve 1 milyar dolar arasında ihracat yapan firmalar Altın Plaket, 100 ila 500 milyon dolar arasında ihracat yapan firmalar Altın Madalya, 30 ila 100 milyon dolar ihracat yapan firmalar ise Gümüş Madalya ile ödüllendirildi.

Ayrıca kalite ve teslimat güvenilirliği, teknoloji geliştirmedeki iş birliği ve rekabetçilik gibi kriterleri esas alınarak OSD üyeleri tarafından yapılan değerlendirme ile Yan Sanayi Başarı Ödülleri de sahiplerine teslim edildi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Teknoloji Başarı Ödülleri kapsamında ise Türk Patent Enstitüsü verilerine göre 2016 yılında patent tescilleri bulunan OSD üyesi firmalar ödül almaya hak kazandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile