Türk Petrol Kanunu Tasarına Karşı İmza Kampanyası

TPAO Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, Hukümetin Türk Petrol Kanunu Tasarısını, özel sektörün talep ve önerileri doğrultusunda hazırladığını söyledi.

Türk Petrol Kanunu Tasarısında yapılacak bir yanlış sayesinde yabancı petrol tekelleri ile denk olmayan koşullarda rekabete zorlanan TPAO'nun zayıflayacağını ve ekonominin gözbebeği olan bu kuruluşun özelleştirilmesinin önünün açılacağının altını çizen Tırpan, “1954 yılından beri yürürlükte olan 6326 Sayılı Petrol Kanunu'nu değiştirmek üzere 21 Aralık 2012 tarihinde TBMM'ye sunulan Türk Petrol Kanunu Tasarısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilmiştir.

Tasarı, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu gündemine gelecektir. Son derece stratejik olan petrol sektörünün arama ve üretim faaliyetlerini düzenlemek üzere ilgili komisyonda görüşülen tasarı, Hukümet tarafından bir oldu bittiye getirilerek yasalaştırılmak istenmektedir. Tasarıya ilişkin başta Sendikamız Petrol-iş olmak üzere ilgili meslek örgütlerinin eleştiri ve görüşlerine kulaklarını tıkayan ciddi sakıncalar içeren tasarıda, yerli ve yabancı sermayenin menfaatleri gözetilmektedir. Özel sektörün menfaatleri için, Milli Menfaatlerden vazgeçilmekte ve kamu kuruluşumuz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) devlet adına kullandığı haklar elinden alınmaktadır. Yabancı petrol tekelleri ile denk olmayan koşullarda rekabete zorlanan TPAO zayıflayacak ve ekonominin gözbebeği olan bu kuruluşumuzun özelleştirilmesinin önü açılacaktır” dedi.

Mevcut Kanun'da TPAO lehine düzenlenmiş olan, bir şirketin sahip olabileceği arama ruhsat sayısındaki kısıtlamalar kaldırılırken, tek bir şirketin tekel oluşturabilecek şekilde tüm ülke kara ve deniz alanlarında hak sahibi olması riski doğduğunu belirten başkan Tırpan, “Milli petrol kuruluşumuz TPAO'nun bu düzenlemelerle kolu kanadı kırılırken, özel petrol şirketlerinin ödemekle mükellef oldukları vergilerin tavanı yüzde 55'ten yüzde 40'a düşürülmüş, devletin olası gelir kayıplarına kapı aralanmıştır. Benzer şekilde, orman sayılan yerlere ilave olarak milli parklarda dahi petrol arama ve üretimi yapılmasının önü açılmıştır. Görüldüğü gibi tasarının yasalaşması halinde, yerli ve yabancı sermayenin önü açılmakla kalmayacak, ayrıcalıkları ve devlet adına faaliyet gösterme konumu ortadan kalkacak olan TPAO'nun sektördeki öncü konumu zayıflayacaktır. PAO'nun kamu kuruluşu niteliği korunmalı ve entegre bir yapıya kavuşturularak güçlendirilmelidir. Ülkemizde kamu eliyle etkin bir petrol arama, geliştirme ve üretim stratejisinin geliştirilmesi hedeflenmeli, bu doğrultuda Türk Petrol Kanunu Tasarısı derhal geri çekilmelidir. Bu vesileyle bugün bizlerle birlikte olup, sesini hükümete ve ilgili yerlere duyurmaya çalışan bütün çalışma arkadaşlarımıza ve sendika üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Hukümetin hazırlamış olduğu yeni Petrol Yasası Tasarısı nedeniyle Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şubesi tarafından Demokrasi Parkı önünde imza kampanyası başlatıldı. Yeni tasarının ülkeye büyük zararlar vereceğine dikkat çeken Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şubesi Başkanı Ali Tırpan, konuyla ilgili imza kampanyası başlattıklarını ifade ederek, Adıyaman halkını imza kampanyasına destek olmaya davet etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile