Türk Sağlık Sen'den Cumartesi Nöbeti Ve Ceza Puanı Açıklamasına Tepki

Türk Sağlık Sen'den Cumartesi Nöbeti Ve Ceza Puanı Açıklamasına Tepki

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkan Vekili İlim Gödekmerdan, Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla ve inatla ben yaptım oldu anlayışı ile hareket ederek konunun muhatapları ile hiçbir görüş alışverişinde bulunmayı bile düşünmeden işleme koyduğu Aile Sağlığı Merkezlerinde Cumartesi nöbetleri ve ceza puanı uygulamasından vazgeçilmesini istedi.

Uygulamanın ardından 12 Aralık 2014’de iş bıraktıklarını, 13 Aralık 2014 tarihinde de Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarının katılımı ile Ankara’da eylem düzenlendiklerini hatırlatan İlim Gödekmerdan, “3 Ocak 2015’den itibaren, aile sağlığı merkezlerinde uygulamaya konulan Cumartesi nöbetleri konusunda bu güne kadar Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak kararlı bir tutum sergiledik. Her hafta Cumartesi nöbetlerine katılmama konusunda da Aile Hekimliği Çalışanı arkadaşlarımızın yanında olduk ve yanında olmaya da devam edeceğiz. Cumartesi günleri için almış olduğumuz nöbete katılmama kararlarını da devam ettireceğiz.” dedi.

Sağlık Bakanlığının ortaya koymuş olduğu her yeni uygulamada kervan yolda düzülür anlayışı ile hareket ettiğini dile getiren İlim Gödekmerdan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “İyi bir işgücü planlaması yapmadan, mevcut personel sayısını iyi değerlendirmeden bir uygulama yapmayı alışkanlık haline getirmiştir. Bir tarafı yapayım derken öbür tarafı yıkıyor. Sonra da tahribatı ve olumsuzlukları düzeltme adına da tüm olumsuz şartlara rağmen büyük bir özveri ile hizmet veren sağlık çalışanlarının zaten fazla olan iş yüküne yeni iş yükü ekleyerek çözmeye çalışıyor.

Hekim ihtiyacından bahseden Bakanlık bu gün itibari ile 4 bin hekimi, hekimlik görevleri dışında çalıştırıyor.4 bin hekim hekimlik yapmıyor. Almış olduğu eğitimle hiç alakası olmayan konularda idarecilik görevi yapıyor. Bunun hiçbir şekilde akıl ve mantıkla izahı yoktur.

Hastanelerde iş yükü artıyor. Acil servisler doluyor, sorumlusu Aile Hekimleriymiş gibi çözüm onlarda aranıyor.

Şu bilinmelidir ki: Hastaneler ve Acil Servislerdeki yığılmaların sorumlusu ve çözüm adresi Aile Hekimliği çalışanları değildir.

Bu yığılmanın sorumlusu; 15 senedir bu ülkeyi yöneten siyasi iktidar ve onun Sağlık Bakanıdır. Popilist yaklaşımlarla oluşturulan bir sağlık politikası sonucu hastaneye müracaat eden hasta sayısı ile övünen bir anlayış gün geçtikçe önemini yitiren birinci basamak sağlık hizmetinin geldiği nokta sorunun ta kendisidir.

Bu sistem, sağlık hizmetinin vatandaş için vaz geçilemeyecek bir hak olarak görmeyen bir anlayışın ürünüdür. Vatandaşına ihtiyacı kadar eşit ve ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanması yerine, paran kadar sağlık anlayışına mecbur eden bir sistemdir.

Aile Hekimliği Sisteminde sağlık hizmeti sunan Hekiminden, Hemşiresine, ATT’sine, Ebesine ve Sağlık Memuruna kadar tüm sağlık çalışanları Aile Hekimliği Çalışanlarıdır. Bu arkadaşlarımızın görev ve sorumlulukları yönetmeliklerle önceden belirlenmiştir.

Şimdi sağlık bakanlığı tabir caizse oyun başladıktan sonra kural değiştirmektedir. Başta birinci basamak sağlık hizmeti sunmakla görevlendirilen aile hekimliği çalışanları oldubittiye getirilmek istenen uygulamalarla iş yükleri artırılmakta ve çalışma şartları ağırlaştırmak istenmektedir. Sistem içinde sağlık hizmeti sunan arkadaşlarımızın işlerini engelleyecek ve moral motivasyonlarını bozacak uygulamalara ilk önce sağlık bakanlığı itiraz etmelidir.

Aile Hekimliği sisteminde, Bakanlığın kendi belirlediği rakamlara göre bu gün için 4 bin Aile Hekimine ihtiyaç var. Yine Bakanlığın hesaplarına göre de 7 bin Aile Sağlığı Çalışanına ihtiyaç vardır. Bu ne demektir? Bu gün aile hekimliği sisteminde sağlık hizmeti veren aile hekimleri kendi görevlerinin dışında ekstra 4 bin aile hekiminin daha işini yapıyor demektir. Bu aynı zamanda mevcut aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımızın kendi işi dışında 7 bin aile sağlığı çalışanının daha işini yapıyor demektir. Yani bu rakamlar, zaten iş yükü fazla olan aile hekimliği çalışanlarının iş yükünü daha da artırmaktadır. Bu gün bir aile hekimliği çalışanı 140 kalem işle uğraşmaktadır. Onca iş yükünün yanında resmi evrak ve bürokratik işler dayanılmaz hale gelmiştir. Yetmezmiş gibi Bakanlık, aile hekimliği çalışanlarını değişik zamanlarda anketör gibi de çalıştırmak istemektedir.

Şimdi tüm bunları çalışanların önüne sorun olarak getirenler, bu sorunu çözmek yerine başka dayatmalar getirmektedir. Cumartesi nöbeti dayatmalarının peşine Pazar nöbeti dayatmasının da getirileceğini söylemektedir.

Biz de buradan diyoruz ki, Sayın Bakan; çalışanlar sizden dayatma değil, sorunlarına çözüm üretmenizi bekliyorlar. Sizden; şiddete karşı çözüm, fiili hizmet zammı yani yıpranma payı, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, daha itibarlı ve güvenceli bir çalışma ortamı bekliyorlar. Bu bir ulufe değil çalışanların hakkıdır.

Yaptıkları eylemler ve iş bırakmaların sorunlara çözüm üretmek adına kamuoyu oluşturmak amaçlı olduğunu anlatan İlim Gödekmerdan, “Biz gerek teşkilatlarımızla, gerek aile hekimliği ve aile sağlığı çalışanları dernekleri ile yaptığımız istişareler sonucu gerekli kamuoyu oluşturmaktan uzak, eylem ve etkinliklerin sorunlara çözüm olmayacağı gibi bazılarının eline de seçim meydanlarında kullanılacak koz olacağı kanaatindeyiz. Bu yüzden azami dikkat ve özeni göstermeli ancak kararlılığımızı da sonuna kadar devam ettirmeliyiz. Bakanlığın ceza puanları bizi yıldırmamalı. Bu anlamsız ve hiçbir derde deva olmayacak Cumartesi nöbetlerine itirazımızı yapmalıyız. Aksi durumda Pazar nöbetlerinin de yolda olduğu bakan tarafından beyan edilmektedir.

Biz buradan Bakana bir çağrı yapalım. Aba altından sopa göstermek anlayışı ile ortaya koyduğunuz 20 ceza puanı bizi kararlılığımızdan vazgeçiremez. Bu ceza puanı işinden vazgeçin. Bunların bizi yıldıracağını zannederseniz yanılırsınız.

Ben yaptım oldu, ben emrettim siz uyacaksınız devri artık geçti. Artık çalışanlar uyandı. Artık çalışanların arkasında kale gibi duran Türk Sağlık-Sen var. Ülkemiz çalışanları temsilen salonlarda sana alkış tutan sendikalardan ibaret değildir.

Sorunun çözümü başkalarının iş yükünü artırmak, çalışma şartlarını ağırlaştırmak ve çalışanların moral-motivasyonunu bozmak değildir.

Biz biliyoruz ki; Cumartesi nöbetleri sonrasında getirilmesini düşündüğünüz Pazar nöbetleri, vatandaşımızın sağlık hizmetlerinden daha iyi faydalanmasına katkı sunacak bir uygulama değildir.

Bu uygulama sadece vatandaş referanslı bir uygulama da değildir. Aile hekimliği çalışanları sizin sağlık hizmeti referanslı vatandaşa yönelik siyasi bir propaganda aracınızda değildir. Olamaz, olmamalıdır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile