Türk Sanatçi Anadol'un Eseri Davos'ta Sergilendi

Türk Sanatçi Anadol'un Eseri Davos'ta Sergilendi

Yeni medya sanatçisi ve yönetmen Refik Anadol’un “Yapay gerçeklik: Mercan” isimli çalismasi Isviçre’nin Davos kasabasinda düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) sergilendi.



Isviçre’nin Davos kasabasinda devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF), yeni medya sanatçisi ve yönetmen Refik Anadol’un “Yapay gerçeklik: Mercan” isimli çalismasi sergileniyor. Dünyanin farkli bölgelerindeki mercan adalarinin gördügü tahribata dikkat çeken 4 metre yüksekliginde 12 metre genisligindeki eser, Davos’taki Kongre Merkezi’nde davetlilerin ziyaretine sunuldu. Mercan adalarinda üç yil boyunca çekilmis milyonlarca fotograf ile olusturulan “Yapay gerçeklik: Mercan” isimli eserin, fotograflardan olusan 15 dakikalik görüntüleri yapay zeka destegi ile yüksek çözünürlükte sergileniyor.

Eserinin Davos’ta büyük ilgi görmesinden dolayi mutlu oldugunu belirten Anadol, Dünya Ekonomik Forum’un davetlisi olarak zirveye katildigini belirtti.

Istanbul’da dogup büyüdügünü ve 8 yasinda ilk defa bilgisayara sahip oldugunu aktaran Anadol, “O günden beri bilgisayarlarla hayatim devam ediyor. 14 sene önce 2008 yilinda ‘veri resmi’ kelimesini ilk defa kullanarak veriden resim, heykel ve baska formlar yapilabilir mi? Yolculuguna çiktim” dedi.



“Doga, zaman, uzay ve sehirler gibi konulara odaklanarak isler yapmaya çalistim”

Yapay zekayi 7 yildir islerinde kullandigini belirten Anadol, “2016 yilinda Google’in ilk yapay zeka sanatçi programinin bir parçasi olarak yolculugum basladi.

Bu son 7 yilda 3 milyardan fazla imgeyi islerimde kullandim. Bunlar asla kisisel veriler degildir. Doga, zaman, uzay ve sehirler gibi konulara odaklanarak, doganin içindeki kategorilere odaklanarak isler yapmaya çalistim” ifadelerini kullandi.

“100 milyondan fazla mercan fotografini, kullanarak bir eser ortaya çikardik”

Eserinin forum tarafindan özellikle istenmis bir sanat eseri oldugunu belirten Anadol, “Bir yil önce çalismaya basladik. Burada temel olarak beklenti özellikle iklim degisikliginin olusturdugu problemlerden biri olan mercanlarin ölmesi, kaybolmasiyla ilgili yapay zekayi nasil daha yararli bir sekilde kullanabiliriz sorusu oldu. Bunu cevaplayabilmek için ise 100 milyondan fazla mercan fotografini, su alti dünyasini, denizin farkli formlarindaki katmanlarinin fotograf arsivini kullanarak bir eser ortaya çikardik. Duydugumuz sesler de Oregon Üniversitesi’nin 4 terabaytlik su alti ses kayitlarini kullanarak yapay zeka ile bir ses olusturduk. Son olarak da üçüncü ve çok önemli olan katman kokuyu ortaya çikardik. Bu projede yine Cenevre’deki ve birlikte çalistigimiz Firmenich’le birlikte kokuyu olusturduk” dedi.

Anadol, “Buradaki amacimiz yapay zekanin korkulari tetiklemesini anlayisla karsilayarak, bunu nasil daha hizli ögrenebiliriz fakat yapay zekayi insanlik için, problemlerimizi çözmek için nasil kullanabiliriz sorusunun cevabini ariyoruz” ifadelerini kullandi.

Üç gündür çok güzel bir dönem geçirdigini aktaran Anadol, “Dünyanin çok güçlü, önemli isimlerinin ve akademisyenlerinin ilgisini çeken bir konu oldu. Simdiden 20’den fazla ülkeden paneller hazirlanmaya baslandi. Büyük bir etki olusturdu. Bundan çok mutluyum. Çünkü tam olarak niyetimiz bu güçlü olan mesaji verip anlamli ve derinligi olan bir is yapmaktir. Sanirim bunu basardik” dedi.



“Herkesin konusuyor olmasi ve parçasi olmasi bambaska bir heyecan veriyor”

Davos Zirvesi’ne 1971’den bu yana Türkiye’den ilk kez bir sanatçinin dahil oldugunu belirten Anadol, “Herkesin konusuyor olmasi ve parçasi olmasi bambaska bir heyecan veriyor. Isin çalistigini gösteriyor. Isin harekete geçirdigini gösteriyor. Ölçülebilir bir seviyede hayata geçtigi göstermesi bize mutluluk ve onur veriyor” dedi.



“Yagmur ormanlari ile ilgili bir yapay zeka çalismamiz var”

Davos’un ardindan ABD’nin New York kentinde gidecegini ifade eden Anadol, “New York Modern Sanatla Müzesi’nde (MoMA) bir eserimiz sergileniyor. Çok ciddi bir tepki aliyor. Yine yapay zeka eseri, onunla ilgili bir çalismaya gidiyorum. Ondan sonra yagmur ormanlarina Brezilya’ya geçiyorum. Orada yagmur ormanlariyla ilgili olan hayalimi ortaya çikarmayi çalisiyoruz. Yagmur ormanlari ile ilgili bir yapay zeka çalismamiz var. Durmadan yeni hayallerin pesinde kosuyoruz” dedi.



“Ciddi bir canli kaybi mevcut”

Eserindeki mercanlarin sadece parlak pixeller olmadigini aktaran Anadol, “Arkamda gördügünüz görseller gerçekten üç boyutlular ve her birinin üç boyutlu dokuyarak tekrar su altina koyup acaba yeni bir hayat ekosistem olusturabilir miyiz diye bakacagiz. Çünkü ciddi bir canli kaybi mevcut. Belki bu formlar onlarin hayatta kalmalarini saglar diye çalismalara devam edecegiz” dedi.



Anadol’un egitim ve çalisma hayati

Anadol, mimariyi ve medya sanatlarini, veri bilimi ve yapay zeka ile bulusturan çalismalar üretiyor. Dünyadaki yapay zeka sanatinin baslamasina ve gelismesine katki saglayan sanatçilardan birisi. Kaliforniya Üniversitesi’nin Medya Sanatlari Okulu’nda ziyaretçi arastirmaci olarak çalisiyor.

Üniversitede mezuniyet projesi olarak, Türkiye’deki ilk üç boyutlu video projeksiyon projesini gerçeklestiren Anadol, Santral Istanbul cephesini yapay zeka ile giydirdigi bu çalismada "bir mimari yapinin cephesini bir tuvale dönüstürme, isigi bir materyal olarak kullanma" fikrini ortaya koydu. Çalismanin videosu kisa sürede tüm dünyada ses getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile