Türk Sineması 'Karadeniz'i Sevdi  Ankara

Sıcak samimi insanları, yeşilin binbir renginin hakim olduğu yaylaları, eşsiz doğal güzellikleriyle Karadeniz bölgesi, film ve belgesel yapımcılarına mekanlık ediyor.

Sıcak samimi insanları, yeşilin binbir renginin hakim olduğu yaylaları, eşsiz doğal güzellikleriyle Karadeniz bölgesi, film ve belgesel yapımcılarına mekanlık ediyor.
Yöre halkının da rol aldığı yapımlar yurt içi ve dışında birçok ödül kazanırken, çekildikleri bölgenin tanıtımına da katkı sağlıyor. Bölgede çekilen filmler arasında 'Sonbahar', 'Bal', 'Bulutları Beklerken' ve 'Yüreğine Sor' ilk akla gelenler arasında yer alıyor.
Yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı, senaryosu Kaplanoğlu ve Orçun Köksal imzasını taşıyan 'Bal' filmi Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde çekildi. Yörede yaşayan ve filmde rol alan Bora Altaş isimli çocuk, 'Yusuf' rolü ile izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. 
Karakovan balcılığı yapan Yakup ve oğlu Yusuf'un birbirleriyle ve doğayla ilişkilerini konu eden 'Bal' filmi, 60. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde 'En İyi Film Altın Ayı' ve 'Ekümenik Jüri Ödülü' kazanmasının yanı sıra 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde 'En İyi Görüntü Yönetmeni' ve 'Radikal Halk Ödülü'ne layık görüldü.
Filmin çekilmesinin ve ödül almasının ardından bölgede hidroelektrik santrallerine karşı verilen mücadeleye dikkat çekilirken, yöre yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

-ÖDÜLE DOYMAYAN 'SONBAHAR'-

Yönetmenliğini Artvin Hopa doğumlu Özcan Alper'in yaptığı 'Sonbahar' filmi de Rize Çamlıhemşin ve Hopa'da çekildi. 
Filmde, 22 yaşında bir üniversite öğrencisiyken cezaevine giren, 10 yıl sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen Yusuf'un, köyüne dönüşü, bir meyhanede karşılaştığı ve fahişelik yapan genç ve güzel Gürcü kızı Eka ile yaşadığı aşk anlatılıyor.
Yurt içi ve yurt dışında birçok ödül kazanan filmde, 4 karakter dışındaki oyuncuların hepsi yöre halkından seçildi. Ulusal ve uluslararası alanda yaklaşık 100 film festivalinde gösterilen 'Sonbahar' ın aldığı ödüllerden bazıları şöyle:
'15. Altın Koza Film Festivali, 'En İyi Film Ödülü', 3.Uluslararası Altın Kaz Film Festivali 'Gümüş Kaz İkincilik Ödülü', SİYAD 'En İyi Film Ödülü', 20. Ankara Uluslararası Film Festivali (2009) 'En İyi Yönetmen Ödülü.'

-'BULUTLARI BEKLERKEN'-

Yönetmenliğini Trabzonlu Yeşim Ustaoğlu'nun yaptığı, senaryosu Ustaoğlu ve Petros Markaris imzasını taşıyan 'Bulutları Beklerken' de Karadeniz bölgesini çekim için tercih eden filmler arasında.
Türkiye, Fransa, Almanya, Yunanistan ortak yapımı filmde, Karadeniz'in sislerle örülü yaylarında 50 yıl boyunca sırtına yüklenen sırlarla yaşamak zorunda kalmış bir kadının hikayesi anlatılıyor.
Yurt dışında birçok festivale katılan film, Haifa Uluslararası Film Festivali (2005) 'En İyi Film Ödülü', Erivan Uluslararası Film Festivali (2005) 'Fibrescki Ödülü' İstanbul Film Festivali (2004) 'Jüri Özel Ödülü En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Orhan Arıburnu (2004) 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü', Sundance Film Festivali (2003) NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü, DAAD, (2001) Senaryo Geliştirme Bursu kazandı.

-'YÜREĞİNE SOR'

Öte yandan geçtiğimiz Mart ayında gösterime giren, yönetmenliğini Türkiye'de ve uluslararası arenada çeşitli ödüller kazanan Yusuf Kurçenli'nin yaptığı 'Yüreğine Sor' adlı film de Çamlıhemşin'de çekildi.
Senaryosu 5 yılda tamamlanan ve Kurçenli'nin 'ilk filmim' diye tanımladığı filmde, 19. yüzyılın sonlarında Karadeniz'de yaşayan Esma ile Mustafa'nın öyküsü anlatılıyor. Ancak bu aşkın döneme ve yöreye özgü bir engeli vardır, Mustafa gizli bir Hıristiyandır, Esma'da dahil herkes onu Müslüman sanmaktadır.
Son filminde, Müslüman Esma ile gizli Hıristiyan Mustafa'nın aşkını anlatan yönetmen Kurçenli, filmle ilgili demeçlerinde dinsel ayrımcılığa karşı aşktan yana tavır koyduğunu ifade ediyor.


27.08.2010 10:17:55
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile